Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 357
  • 223
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 1 783
Има го и в България,

Поне аз знам 2-3 дървета в централната част на Варна
Малко офф - с темпа, с който секат дърветата във Варна, може и вече да ги няма  Rolling Eyes
Иначе, да има ги в България, много са вкусни.

# 151
  • Мнения: 329
В Испания също е известно като каки. (А на испански кака означава ла*но.Добре че тяхното множествено число не е като в БГ - на "и")

# 152
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
най сетне запомних името на тази салатка, която образува мехурчета с вода  Crazy

на немски е eiskraut
лат. : Mesembryanthemum crystallinum





не е растение, типично за тези ширини, но тук го видях за първи път в магазина Crazy

# 153
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Aся, за първи път виждам такова чудо! Shocked

Яде ли се сурова и ако да, какво е усещането в устата от мехурчетата по салатата?
С какво се комбинира най-добре?

# 154
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
за съжаление не съм я опитвала  Confused
яде се на салата с винегрет.

иначе не съм я виждала целогодишно, т.е. само няколко пъти съм я засичала по магазините

# 155
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
О'Хара, не е ли много силен вкуса на каперсите за тая салатка?!  newsm78
Аз ги ползвам само за доматен сос. Честно казано не знам къде другаде да ги слагам, защото са ми силни. Говоря за консервирани. Пресни не съм купувала, понеже не съм виждала (май).

Като се заговорихме за екзотични плодове и пр., някой знае ли рецептата на една салата от авокадо, лимон и чесън (май... Thinking ) ? Мноого освежаваща, мисля, че е мексиканска....
намачкано авокадо, лук и много лимон Wink гуакамоле
някои слагат и домат и чили. все пак е мексаканска  Simple Smile

На мен ми показаха малко по-различен вариант от този на О'Хара (но и твоя съм опитвала и ми харесва  Peace) и от тогава само така го правя. Ние го ядем 2 пъти в седмица.   chef
Домати не предпочитам да има. И го сервира с черни маслини (не вътре в гуакамолето) и топъл хляб.

Лукът е червен и е 1/4 глава за авокадо, 1 с.л. нарязани листенца пресен кориандър, 2 с.л. бита сметана, малко черен пипер и сок от зелен лимон

Кориандърът е с адски силна миризма и аз принципно не го понасям, но в комбинация с авокадо е изненадващо приятно.
А сокът от зелен лимон е много важен не само заради вкуса, но и за да предпази авокадото от почерняване. Иначе бързо се окислява и не само, че сменя цвета, но и вкуса се променя малко.

Между другото оригиналът идва още от ацтеките и е само авокадо, домати и сол.

mcdirock, най-вкусното, ама наистина най-вкусното песто, което съм яла, е домашно приготвено (и без чесън  Sick). Докато живеехме в Германия, един приятел ни носеше от Италия, от някакво село около Рим. Жената го слагаше в едни компотени буркани и ние го омитахме за отрицателно време. Ех, размечтах се...  Crazy

песто без 4есън не е песто, а зелен сос  Rolling Eyes


Макдирокова, забравила си песто трапанезе, от което ли4но аз, хи4 не отказвам  Laughing

много интересна тема  Peace

# 156
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Ася,видях, че има и цветове- те ядливи ли са, слагат ли се в салатата?
В коя верига магазини си виждала тази салата, че да я пробваме и ние? През кой сезон я продават?

# 157
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ми те само листата продават, за цветовете  - незнам  newsm78

виждала съм в Тегут, беше в прозрачна кутийка.
иначе трябва да я има тази салата и по деликатесните магазини сигурно  Peace

# 158
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149

кхаруб-kharoub, яде се, сладко е, кората се яде за доста неща! има твърди семки, много лъскави и твърди, дървовидно е!

# 159
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
кхаруб-kharoub, яде се, сладко е, кората се яде за доста неща! има твърди семки, много лъскави и твърди, дървовидно е!

лат: Ceratonia siliqua
ползвам прах от семената му, за сгъстяване.
прясно мляко става бита сметана като добави малко от праха и се бърка с миксер  Laughing

# 160
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Не видях някой да е споменал за това:

На немски е Фенхел, корен на вид копър е, но не му знам точния превод на български.
Аз съм приготвяла сметанови сосове със ситно нарязания корен, като съм добавяла кайма. Сготвен има лек, според мен ненатрапчив дъх на копър. Слагала съм от него и към плънката на пълнени чушки, за аромат- мисля, че е лесен за комбинация с други зеленчуци.

Ася, този Тегут явно го има в по-южната част на Германия- тук при нас го няма.

# 161
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
това е нашия бизбес, просто си е нормално за тука, като морковите за бг и го забравих! тунис е  гоялм производител, ама какви глави има, детска глава! приготвя се на салати, на фурна, листата се  готвят с кускус, семената са като на копъра и кима, позлват се за стомашни проблеми! ние го обожаваме,за жалост в бг е ужасно скъп и с не добро ка4ество, от седене заради цената!

# 162
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Идеята за кус-куса е много добра! Peace Ще я изпробвам задължително!
И тук е популярен чая от този копър, известен с лечебните си свойства.

# 163
  • Мнения: 11 322
Бибитка, не е копър, а резене. Аз хрупам на салатки, но е много вкусен и задушен с шунка, подобно на аспержите.

# 164
  • Немция
  • Мнения: 6 919
 Думата "Резене" не ми е позната. Мерси за инфото!
В сурово състояние не съм го яла, но не пречи да пробвам.
С комбинация с шунка звучи обещаващо. Flutter

Общи условия

Активация на акаунт