Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 112 206
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 176
dutci, искрено ти съчувствам за преживяното. С химията няма шега.  Confused

Емайла е от някакви силикати мисля, но все пак не съм химик. Разчитаме повече ти да ни осветлиш. Wink
За среброто четох доста, в една тема бях постанала линк, солите му са  токсични. Предизвиква заболяването аргирия.

В термостъклата никак не ми се вярва да има олово. Ползват го, доколкото ми е известно, за производство на специален кристал.. явно променя структуата на кристалните решетки. Все пак не изключвам варианта де.

# 31
  • София
  • Мнения: 410
Сребърните соли са изключително токсични, но не и самото сребро. Това е все едно да говорим за натриевия хлорид (готварска сол) и солна киселина - и двете съдържат хлориден анион.
Ако емайла е от силикати, т.е. силициев диоксид, това е добре, значи е някакъв вид тънко стъклено покритие.
За термостъклата - някои имат олово, защото си купих стъклена термокана за чай, на която с гордост беше написано, че не съдържа олово.
Пирекса не съдържа и е един много добър избор. Ето линк:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%81

# 32
  • Мнения: 2 176
Сребърните соли са изключително токсични, но не и самото сребро.

Ясно е това, но нали среброто лесно влиза в съединения. Намерих темата, където бях пуснала линк за болестта: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281541.260
Там пише, че няма безопасна доза и съединение.. newsm78

# 33
  • София
  • Мнения: 410
Сребърните соли са изключително токсични, но не и самото сребро.

Ясно е това, но нали среброто лесно влиза в съединения. Намерих темата, където бях пуснала линк за болестта: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281541.260
Там пише, че няма безопасна доза и съединение.. newsm78
multimodal, четох темата преди време.
Няма безопасна доза и съединение на какво? Твърдя, че ако среброто е включено като метал в състава на някой съд няма място за истерии. Даже е хубаво да се яде от сребърни прибори. Разбира се, ако по някакъв начин си хапнеш малко сребро може и да ти стане нещо, макар и да се съмнявам, че ще си навредиш много за времето, за което ще престои в стомаха ти, защото среброто не е силно реактивоспособно.
Ако толкова лесно реагираше среброто то нямаше да носим сребърни пръстени и те да си останат в този вид. Например среброто не се разтваря в солна киселина, разредена сярна (разтваря се в силно концентрирана сярна киселина). Разтваря се и в азотна киселина, но едва ли някой ще готви с тези киселини. Много лесно реагира със сероводород и затова потъмнява, ако се киснем в някой минерален басейн.
Та затова мисля, че внесено в микроколичество в състава на някой съд не е проблем. Среброто се топи при около 900 градуса по Целзий (ако не бъркам), а такава температура не се развива при готвене.
Важното е да не психясваме много. За мен най-опасно си остава готвенето в тефлонови и алуминиеви съдове. Тефлонът отделя отровни съединения още при около 160 градуса, въпреки че производителите твърдят, че е безопасен до 260 градуса, а това са едни нормални температури при пържене и печене.

# 34
  • София
  • Мнения: 410
multimodal, сега прочетох статията, която си дала в другата тема за "сребърната жена". Там се говори за колоиден разтвор на среброто, което е съвсем различно от това среброто да бъде част от състава на някой съд като метал. Колоидните разтвори са една много сложна система и не се образуват лесно. Наистина ми е сложно да го обясня, има много термини, които няма как да пропусна, а без тях е безсмислено. Дори на много химици им е сложно разбирането на колоидните разтвори, но те уверявам, че няма как да се образуват такива, ако готвиш в съд в състава, на който има сребро, или ако филтрираш водата си през сребърен филтър.

# 35
  • Мнения: 2 652
Ето какво намерих - с оловото човек може да се пребори, като приема повече храна със съдържание на калций и витамин А и С. Те го вадят от организма, а калцият го свързва и изхвърля.

# 36
  • София
  • Мнения: 410
Грейс, стана ми интересно как калция свързва оловото. Би ли пуснала линк към инфото.

# 37
  • Мнения: 5 500
Гледам темата от детското изследване за олово се превърнала в природосъобразни домакински съдове Joy
Та значи, ще е офф Flutter
хвърлих тефлонови тенджери, тави, оставих си формата за торта, която не награвям повече от 180 градуса!
Имам въпроси:
1. готвя само в Цептер, те какво са?
2. Имам йенски съдове, те стават ли?
3. Керамичните ми са от Бачково, дали имат олово? За големи гювечи и малки гювечета става дума!
4. Имам кристал, ма не знам дали е чешки и дали е оловен, ако се пият студени напитки пак отделят ли се разни гадости?
5. За чая - последно какво, може да се пие само в бели порцеланови чаши?
6. Всъщност за порцелана какво ще кажете?

# 38
  • Мнения: 2 652
dutci, толкова страници преобърнах, че сега не мога да намеря точния източник. Но например тук се казва нещо подобно (4-ят абзац).

АФРО, и аз искам да си отговоря на същите въпроси Simple Smile
В страницата на Цептер пише само, че са направени от "уникален" материал, ама какво има в него не е ясно.
Всъщност, основният проблем не е дали е керамика, порцелан или друго, а дали глазурата съдържа олово. Почти сигурно е, че цветните съдове, особено с по-ярки цветове, съдържат известно количество олово, че и кадмий също (ярките червени и оранжеви цветове). Но дали са в някакви допустими граници не е ясно. Затова, препоръчително е да се ползва бяла посуда.

Намерих и друго инфо - ако изобщо няма олово в глазурата, съдовете ще са много крехки и чупливи т.е. ще се отчупват малки парченца, което пак не е добре - вижте тук http://www.thegreenguide.com/doc/ask/china

Продължавам да търся качествени и хубави бамбукови съдове, но не намирам пълен сет. АКо намерите, свиркайте.







# 39
  • София
  • Мнения: 410
Гледам темата от детското изследване за олово се превърнала в природосъобразни домакински съдове Joy
Та значи, ще е офф Flutter
хвърлих тефлонови тенджери, тави, оставих си формата за торта, която не награвям повече от 180 градуса!
Имам въпроси:
1. готвя само в Цептер, те какво са?
2. Имам йенски съдове, те стават ли?
3. Керамичните ми са от Бачково, дали имат олово? За големи гювечи и малки гювечета става дума!
4. Имам кристал, ма не знам дали е чешки и дали е оловен, ако се пият студени напитки пак отделят ли се разни гадости?
5. За чая - последно какво, може да се пие само в бели порцеланови чаши?
6. Всъщност за порцелана какво ще кажете?

Афродита, има стъклени форми за кекс на Пирекс...поне в брошурата им, но не съм ги виждала по магазините.
Отговарям на въпросите ти подред:
1. Цептера са стоманени съдове и по принцип са добри, но съдържат никел.
2. Йенските тенджери са от закалено стъкло, така че са ОК.
3. За керамиката могат да ти кажат само производителите какви бои са използвали.
4. За кристала - споко, няма да се натровиш от оловото. Най-хубавия чешки кристал е оловен.
5. За топли напитки е най-добре да са бели чашите.
6. Какво да се каже за порцелана - има много качествен, който не би трябвало да вреди, и такъв, който не е.

# 40
  • София
  • Мнения: 410
dutci, толкова страници преобърнах, че сега не мога да намеря точния източник. Но например тук се казва нещо подобно (4-ят абзац).

Аааа, сега разбрах какво са искали да кажат. Оловото и кадмия са двувалентни метали, калция също. Те се резорбират от организма по един и същ механизъм, и ако липсва калций, който да е пръв в надпреварата за резорбция, то тогава оловото и кадмия, чакащи на опашката за ред се резорбират много по-лесно. Ако има много калций в организма, то тогава той избутва вредните метали и той се резорбира, а те би трябвало да се изхвърлят от организма (поне в по-голямата си част). Това по-подробно и ясно би могъл да ни го обясни някой биолог, който е наясно с физиологията на човека. Но калция не може да се свърже с оловото и кадмия, най-малкото защото и трите са метали и са положителни йони.

# 41
  • Мнения: 2 652
Значи, аз посудата за готвене няма да сменя, защото е стоманена (не знам само съотношението хром/никел) и е твърде скъпа на всичкото отгоре (имам Kuppersbusch, Genio на Thomas Rosenthal и тук-там Brabantia), а и не виждам смисъл все пак, чак до там да стигам. Тефлоновия тиган вече е приготвен за боклука (в кофата за стъкло и метал ли трябва да отиде  newsm78 ), аз и не го ползвам, защото отдавна не се пържи вкъщи. Виж, него мога да сменя с тези от Силарган. Пирекс стъклото също ме заинтересува - ще потърся къде има. Но най-належащо ми е да си сменя ежедневния сервиз за хранене. Може би трябва да пусна нова тема в ДиС или в готварския...  newsm78

# 42
  • Мнения: 4 451
Момичета, темата е прекрасна! И много полезна. На мен ми се иска да изследвам голямата ми дъщеря. Натрупването на тежки метали в кръвта води до сериозни проблеми, единият от които - аутизъм. Бих искала да и направя изледвания освен за олово, и за алуминий и живак. Ако някой има идея къде мога да го направя, да ми пише.
Ще се опитам да обезопася максимално дома си.

# 43
  • Мнения: 2 652
Мари Анка, бях писала в началото, че ме насочиха към лабораторията на Иван Рилски (където гръмна сканадала със стволовите клетки), но така и не съм проверила. Реших първо да пробвам с домашни тестове за олово. Също би трябвало и в токсикологията на ВМА, няма как да не правят. Сещам се кого мога да попитам, но чак в понеделник.

# 44
  • Мнения: 4 451
Пиши ми непременно, ако получиш някаква информация! Благодаря ти!

Общи условия

Активация на акаунт