истинско тирамису

  • 21 491
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 8
 Здравейте от мен!

Попаднах случайно на тази тема и реших, че мога да помогна с Маскарпонето, за да се успокоят духовете. Гледам, че по едно време е станало доста "напечено".
В USA го има но и тук е доста скъпо, а за Тирамису отива доста, така че се порових преди и си намерих рецепта за Маскарпоне. Пробвала съм я и е много добра. Отнема повечко време, както ще видите от долунаписаното, но си струва.  Аз с него си правя Тирамису. С крема сирене или разни други, не е същото. Някой го беше правил с Cream cheese (подобно на сирене "Крема" в България) и ми предложи да опитам. Аз го попитах какво е това, а той ми казва: Тирамису!? Weary Каза, че някаква колежка му дала рецептата. Между временно се сетих, че същият този човек ме питаше няколко дена преди това, от къде може да си купи Италиански бишкоти (които всъщност не са бишкоти, a тук са популярни под името Lady fingers или Savoiardi). Та това което опитах, нямаше нищо общо с Тирамису. Казх му другия път, като реши да прави Тирамису, да ми се обади, за да му кажа какво се слага в него.
Ето я рецептата за Маскарпоне преведена от английски с някои мои обяснения за улеснение.

Продукти:

1 литър готварска сметана с масленност м/у 18 и 30% (не заквасена), идеалната е с 25% масленност
2 суп. л лимонов сок или 1/4 ч. л. лимонена киселина разтворена в 2 суп. л. вода
Оригиналната рецепта е с Тартаратна киселина (1/4 ч. л. tartaric acid), но аз не намерих, но и в тази оригинална рецепта пише, че в старо време са го правили с лимонов сок, тъй като не били и чували за това "животно"- tartaric acid newsm78, така че и аз така го направих и се получи идеално.

Процедурата е следната:

Загрейте сметаната на водна баня или в неръждаем съд с двойно дъно до 85 С. Прибавете лимоновия сок или лимонената киселина и разбъркайте добре. Сместта трябва да започне да се сгъстява почти веднага. Поддървайте тази температура още 5 минутки, като разбърквате от време на време. Оставете го да се охлади (не бъркайте повече) и го оставете в хладилника в затворен съд за 12 часа, през това време суроватката ще се е отделила. Изсипете го внимателно в тензухена торбичка (както се цеди сирене или кис. мляко за салата "Снежанка") и го оставете да се цеди на хладно място (разбира се поставете някакъв съд за събиране на суроватката отдолу) за 24 часа. Можете да сложите тензуха в гевгир, а гевгира върху по-дълбока тенджерка и да го сложите в хладилника. Не го оставяйте да се цеди на толо място, защото ще придобие кисел вкус!
След 24 часа цедене, Маскарпонето е готово! Прехвърлете го в подходящ съд и можете да го ползвате веднага или да го приберете за по-късно ползване.
Можете да го съхранявате в хладилник в добре затворена кутия до 2 седмици.
Ами, това е!
Надявам се да съм била полезна на някого! newsm03
Ако има някакви неяснотий - питайте. Ще се опитам да обясня с удоволствие. И на мен Тирамисуто ми е един от любимите сладкиши! newsm47

Последна редакция: вт, 05 авг 2008, 06:58 от Rummy66

# 31
  • Мнения: 952
Rummy66 - интересна рецепта.   bouquet

vladka_sun - дано не ти е минало желанието да правиш тирамису, покрай толкова много коментари.  Hug Човек свиква с времето на тона във форума.  Wink
Иначе въпреки скъпото Маскарпоне, бих препоръчала горещо да пробваш именно Класическото Тирамису - със съответните италиански продукти. Наскоро и в Билла, и в Метро имаше представяне на италианската кухня. Купих маскарпоне и бишкоти Савоярди.
За първи път правих Тирамису, ползвах рецептата на една дама от NOVARA, Италия и съм доволна. Вкуса бе просто божествен.



Скоро пак ще опитам, но този път ще бъде рецептата на mini_79, че в нея няма яйца.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 355
Правих Тирамису по рецептата, която е дала vladka_sun с маскарпоне по рецептата на Rummy66 (стана страхотно).

За благодарност заповядайте да се почерпите за рождения ми ден:

# 33
  • Мнения: 1 699
Джиджи-биджи честит рожден ден   bouquet и благодаря за почерпката
Аз правя Тирамису много често защото го обожавам и не се ли направи с Маскарбоне НЕ СТРУВА-скъпичко е но си заслужава.
Аз го правя горе-долу като Vladka но жълтъците ги бъркам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на водна баня за да имат някаква обработка все пак не ги разбивам с миксер и слагам алкохола при жълтъците докато ги бъркам и всъщност не слагам алкохол а ром есенция,белтъци изобщо не слагам защото се разводнява цялата прелест на Тирамисуто,
Това е любимия ми десерт Peace

# 34
  • Мнения: 22 867
Аз правя Тирамису много често защото го обожавам и не се ли направи с Маскарбоне НЕ СТРУВА-скъпичко е но си заслужава.
Аз го правя горе-долу като Vladka но жълтъците ги бъркам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на водна баня за да имат някаква обработка все пак не ги разбивам с миксер и слагам алкохола при жълтъците докато ги бъркам и всъщност не слагам алкохол а ром есенция,белтъци изобщо не слагам защото се разводнява цялата прелест на Тирамисуто,
Това е любимия ми десерт Peace

Elsinor, щом ти е любим десерт и го правиш често, значи имаш изпитана, сигурна и вкусна рецепта. Напиши я, моля те, с малко по-точни пропорции и начин на приготвяне.  bouquet

# 35
  • Варна
  • Мнения: 355
Ами да, с Маскарпоне го правих, само че домашно. Като домашно сирене например. Има същия вкус. И излиза около 3 лв, вместо купешкото 9лв.

Следващия път ще последвам твоите съвети, особено за белтъците, защото доста се бях уплашила заради разводняването. Сега гледам, че стегна вече крема, но за оформянето би било по-добре да е по-гъст и твърд.

Иначе на вкус много ми хареса (още не съм го разрязала, но си краднах малко Blush)

# 36
  • Мнения: 1 699
Ами ето я моята рецепта
В съд слагам 4 жълтъка 200гр захар и една капсула есенция ром-бъркам на водна баня докато стане хомогенна смес.Важно е да започне да се бърка още докато водата е студена.Като е готова сместа може да я разбиете малко с миксер за да изстине по-бързо и да не се пресече като прибавите Маскарбонето
Към вече готовата смес от жълтъците прибавям 500гр Маскарбоне постепенно за да не се пресече.След това се прибавя 250гр заквасена сметана също постепенно.И всъщност това е сместа.
Предварително се приготвя кафе което може да е леко подсладено и силно(аз така го предпочитам за да има хубав аромат)Преди да започнете да потапяте "бишкотите" кафето трябва да е леко изстинало.
Потапяте бишкотите до половината и редите с потопената част на долу.И така ред бишкоти ред крем.
Аз предварително си нареждам бишкотите в тавичка за да преценя как ще се наредят правилно и шахматно-примерно два реда по 10- вертикални и отгоре следващия ред хоризонтални колкото се съберат-тази бройка я казвам наизуст просто орентировъчно  вие както си прецените така ги наредете.И отгоре последния пласт крем поръсвам с какао минато през сито или цедка.Колкото повече престои толкова по-вкусно става.  bouquet

# 37
  • Мнения: 22 867
Ами ето я моята рецепта

Копнах си я! Благодаря, Elsinorbouquet

# 38
  • София
  • Мнения: 2 952
А и ми се иска да попитам вие давате ли Тирамису на децата си?  newsm78 Аз не. И то не заради алкохола, а заради кафето.
На нашите ширини тирамису-то не е препоръчително да се дава на деца заради суровите яйца. В чужди форуми при рецепти с пресни яйца съм срещала препоръка, ако се живее в район където се случва салмонелоза, пресните яйца да се заменят, ако е възможно или рецептата да не се приготвя.
Грам-два алкохол или кафе не ме притесняват за възрастта на моите деца, а и от едната страна на тавичката винаги може да се сложи по-разредено кафе или просто какао.
Като пиша за пресни яйца в крем, се сетих за масления крем, който едно време майка ми слагаше върху тортите - масло, яйца, захар и нещо за цвят  Grinning Дори може да се шприцова  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт