Солена торта "Бон Апети №6"
Гост: Христо Груев
8/8/2008
Списък на необходимите продукти:
за палачинките:
5 яйца
350 мл прясно мляко
20 мл олио
200 г брашно
1 с. л. кисело мляко
краве масло за намазване
за картофената основа:
1 пакет картофено пюре (120 г)
400 мл готварска сметана
50 г маслини
1 кубче гъбен бульон
1 с. л. олио с вкус на чубрица
1 с. л. чили олио
1 ч. л. майорана
1 ч. л. сминдух
1/2 ч. л. сол
за плънката:
250 г гъбена салата с майонеза
250 г руска салата
200 г шунка
за украсата:
1 краставица
1 домат
копър
Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разбиват с помощта на миксер, като постепенно се добавя олиото.
2. Прибавят се последователно киселото мляко, прясното мляко и брашното. Готовата смес се прецежда през цедка.
3. Палачинките се изпичат в предварително намаслен тиган, след което се намазват с масло.
4. Гъбеният бульон се разтваря в 400 мл вода. Добавят се майораната, сминдухът, двата вида олио, маслините и солта.
5. Готварската сметана се сипва в кипналия бульон. Слага се сухото картофено пюре и сместа се бърка до сгъстяване.
6. Дъното на форма за торта се покрива с една палачинка и върху нея се сипва картофено пюре.
7. Отгоре се поставя палачинка, намазва се с картофено пюре и руска салата и отново се покрива с палачинка.
8. Сипват се пюре и руска салата и върху тях се подреждат парчетата шунка. Процедурата се повтаря, като след всеки ред пюре се разстила вид плънка.
9. Последната палачинка се намазва с руска салата и тортата се поставя в хладилник за час и половина.
10. Поднася се намазана с гъбена салата и украсена с резени домат, стръкове копър и резени краставица