Коя манджа свързвате с детството си?

  • 9 076
  • 87
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 266
циганска баница,коприва,боб,яйца на хартия,сурова чушка пълнена със сирене

# 46
  • Мнения: 11 607
Всичко бе истинско, натурално и с вкус! Купувахме от магазина само бананите 1 месец преди Нова година.....За да узреят в торбичка.

Най-истинското - да ядеш диня и пъпеш на самия бостан! Без нищо и да се цапаш със стичащата се вода по теб от динята.

Кутия обикновени вафли, които стояха точно да в-к Работническо дело.

Пипер с доматен сос.

Пеща на баба, вградена в стената.

Каквото ми се е прияло - всичко имаше в градината! Всичко! И в двора - кокошки, агнета и пр. Тогава не знаех,че да ядеш ...мисирка......било нещо квалитетно.....Чак като пораснах научих,че на това животно му се е казвало ...пуйка и хамериканците много го тачат.......

Домашно сирене, кашкавал, разни суджуци........Ех......

Зимата майка правеше задължително едни бонбони Скалички, като разтопяваше бонбони, слагаше масло и орехи.....И едно реване с кайсии.....Кръстачки, или както го слещам и като гюзлеми.....

Всичко бе вкусно тогава, а сега и вкусно, и сантиментално.....

# 47
  • София
  • Мнения: 3 789
Пиле-фрикасе
Пиле с грах
Крем-дипломат
Млечно-яйчен крем
Кайсиевата торта на мама
.........................
еееехххх, лигичките пак потекоха  Mr. Green Joy Mr. Green

# 48
  • Мнения: 1 165
Мама Цоцолана подсети мр за скаличките...ммм

# 49
  • Мнения: 2 266
И мен ме подсети за скаличките.Също си спомням за суджуците,които баба ми правеше,като слагаше суджука в жарта.Беше невероятно вкусен.Ех,спомени,спомени... Simple Smile

# 50
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
И аз се сещам за село, затова как баба прави пипер с доматен сос, и топлия селски хляб. Златна есен обожавах ги. Бонбони Регата. Вкусния пипер с мляко на баба. Колко пъти се опитвам не мога да го направя същия.

# 51
то "манджа" е силно казано, обаче единствената ми хранително-вкусова асоциация с детството ми е.....

филия с лютеница и сирене Simple Smile

# 52
  • Мнения: 8 505
Домашния пастет на баба ми
Рибните кюфтета на вуйна ми
Циганска баница в комбинация със стрък пресен чесън
Прясна зелена чушка,натъпкана със сирене

От купешките неща-сиропираните охлювчета по сладкарниците и също оттам-ореховките,които се топяха в устата

# 53
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Циганската баница и ориз с домати на фурна

# 54
  • Немция
  • Мнения: 6 934
За да не се повтарям с някой друг, ще отбележа и други неща, които тук още не са споменати.
В родния ми град продаваха десерт тип"Негърче", което представляваше две бишкоти , залепени с шоколадов крем пом/у си и заляти с шоколадов сос. Ммммм.... Crazy

Както и когато си правихме импровизирана скара на жар на лозето ни, където ходехме да се трудим през уикендите. Подготвянето на огъня ми беше едно от любимите дейности-нямаше нужда да ме подканват да го правя!

Газираните напитки тип "Сайдер", "Бреза", с вкус на различни плодове.
Кисело мляко с бисквити. Сутрешната попара с чай, хляб, сирене и захар, слушайки детското предаване по радиоточката.

Обичах, когато ме пращаха в кварталния супермаркет да купувам хляб, да отчупя крайчето на хляба. Особено ,когато той бе горещ и лъхаше на вкусно!

Със сигурност има още много,много за споделяне от този род...

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 18:50 от .bibitka.

# 55
  • Мнения: 4 586

Разбира се, мамините. Баница с подсирено овче мляко и яйца. И простички, постни манджи. Пържени зелени домати с лук. Каша от овче мляко, яйца, поръсена с червен пипер. Овче мляко с печен пипер /като супа, пиперът е печен на жар/. Пържен лопуш с яйца на сач. Гьозлеми - ако ги искам мекички, ми ги слагаха в тенджера и захлупваха, ако ги искам крехки и хрупкави, ги слагаха една по една на софрата да изстиват. Печен пипер, запържен с яйца. Агне, печено цяло в пещ. Хляб на самуни, печен в същата пещ. Печеше се два пъти седмично. Бял боб с гарнитура печен патладжан на жар. Печена питка на тезеци. Като минават биволиците, се вземат лайна, омесват се със ситна плява и това с лопата се плясва на каменната стена и залепва. Като изсъхне се слага върху жар, почва да тлее, а върху него се мята тестото за питката.
Вечер дядо Ради разказваше приказка за лека нощ по точката. Една вечер точката свиреше тихо, качихме със сестра ми на едно дървено столче да чуваме. После сестра ми слезе през облегалката и си счупи ръката.

# 56
  • Немция
  • Мнения: 6 934
Вълк, описаното от теб звучи много задушевно. Но някои ястия са ми непознати като имена-Овче мляко с печен пипер,Пържен лопуш с яйца на сач,Гьозлеми,Печена питка на тезеци. Стана ми интересно що е то.

Харесваше ми бъркането на лютеницата над огъня-обикновено се свечеряваше по това време, дървата пукаха, замирисвахме целите на пушек. Пушекът придаваше на самата лютеница особен вкус. След това,когато тя беше готова, на жарта печахме картофи.

# 57
  • Мнения: 5 001

Харесваше ми бъркането на лютеницата над огъня-обикновено се свечеряваше по това време, дървата пукаха, замирисвахме целите на пушек. Пушекът придаваше на самата лютеница особен вкус. След това,когато тя беше готова, на жарта печахме картофи.

Родителите ми и до ден днешен(да са живи и здрави!) приготвят лютеницата така на вилата.Винаги като ми пратят колет и си отворя бурканче и ми а замирисва на детство  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 58
  • Мнения: 130
От баба ми-пиле с хапки,домашна лютеница и луканка/от дивеч/,сладко от смокини.
От мама-мекици с яйце и сирене,печени пъдпъдъци,черноморски лефер и пържен калкан
От магазина-оранжада,етър,шареният ризон,кренвирши,вафли с локум
....и печените кюфтета от капанчето до вкъщи-пухкави и сочни,от месо Laughing

# 59
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Етия, като каза оранжада се сетих за швепса обожавах го. И лютеницата беше толкова вкусна. Намазаната филиика с масло и мед беше ми любим десерт. Дядо ми правеше един бабек с кълцано месо и много подправки беше  страшно вкусен. Баба ми правеше един тутманик на който му казваше наместник топеше се в устата. Малай с царевично брашно.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт