Продукти:
4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с..л. захар
4 с..л. брашно
4 с..л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
1, На едро ренде настъргвате ябълките и ги слагате в тава върху хартия за печене. Поръсвате на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2, Приготвяте тестото: белтъците и захарта разбивате на сняг, добавяте внимателно и разбърквате с лопатка 4-те жълтъка един по един, олиото и брашното.
3, Заливате ябълките със сместа и слагате във фурната на 180 град за 20-25 мин. тестото трябва да стане златисто отгоре.
4, Като се опече, завивате тавата с кърпа, внимателно обръщате наопаки върху равна повърхности с помощта на кърпата навивате на руло.
Моите забележки: Аз слагам белтъците и захарта да се разбиват в миксера и в това време настъргвам ябълките и ги слагам в тава, добре намазана с краве масло или олио. Ръся отгоре канела, захар, орехи, стафиди. В това време белтъците са разбити на сняг, добавям жълтъците и олиото, леко разбъркани с вилица, по-малко и смесвам с лопатка. После брашното и включвам фурната - моята на 160 град /трябва да е умерена/. Заливам ябълките с тестото и слагам да се пече. За моята фурна 20 мин са достатъчни. Обръщам върху кърпа, навивам на руло и е готово. Пека в тава 23/33см. Може в по-мъничка да се направи, тогава тестяната част е по-дебела. Но аз го обичам с повече пълнеж и по-малко тесто. Според мен с кисели ябълки е по-вкусно - но това е въпрос на вкус.
На снимката е срязано на две, защото стърчеше от тортената чинията.