Изключително важно е да спазвате правилото да изчаквате четири дни при въвеждането на нова твърда храна в менюто на вашето бебе. Когато въвеждате нова храна в течение на няколко дни, можете да прецените по-добре как точно реагира вашето бебе на съответната храна.
Като следвате това правило и въвеждате новите храни една след друга, ще можете също лесно да започнете “диетата на елиминиране”. Ако се съмнявате, че детето ви е получило нежелана реакция към дадена нова храна, ще можете да ограничите съмненията си само до няколко храни.
Моля обърнете внимание, че някои от храните, които присъстват в списъка “Най-слабо алергизращи храни”, не бива да бъдат въвеждани до определена възраст. Въпреки че тези храни може да не предизвикват алергия, е възможно да има други причини, които правят съответната храна неподходяща за деца преди определена възраст.
Пример за това е медът - той не е познат като алерген, но може да съдържа спори, които предизвикват ботулизъм. Медът не трябва да се дава на детето преди навършване на една година.
Най-слабо алергизиращи храни:
- ябълки
- кайсии
- аспержи
- авокадо
- ечемик
- цвекло
- броколи
- моркови
- карфиол
- пилешко месо
- червени боровинки
- фурми
- грозде
- мед
- агнешко месо
- маруля
- манго
- овес
- папая
- праскови
- круши
- стафиди
- ориз
- ръж
- шафраново масло
- сьомга
- тиква
- слънчогледово масло
- сладки картофи
- пуешко месо
- телешко месо
Яйчният жълтък – несправедливо обвиняван?
Яйчният жълтък може да бъде въведен в менюто на бебето при навършени 8 месеца.
Много хора си задават въпроса как може да се отстрани всичкия белтък от жълтъка, като по този начин да се избегне приемането на белтък от бебето. Отговорът е, че незначителни количества яйчен белтък остават (всъщност яйчният протеин е този, който може да предизвика алергия).
Все пак, не бива веднага да пренебрегвате предимствата на жълтъка. Той е добър източник на омега-3-мастни киселини и богат източник на хемо-желязо – това е желязото, което най-лесно и бързо се усвоява от деца и възрастни.
Във всеки случай изборът ви дали да предложите жълтък на вашето дете, трябва да бъде съобразен с неговата предразположеност към алергии, както и да бъде обсъдено с вашия педиатър.
Въвеждайте новата храна сутрин или в ранния следобед. Това ще ви позволи да се справите с евентуална алергична реакция, като се обърнете към педиатъра в рамките на работния ден. Ако алергична реакция настъпи сутрин или в ранния следобед, тогава най-малко би се нарушил режима на бебето.
Освен това трябва винаги да въвеждате новата храна след кърмене или хранене с шише. Основен хранителен източник за вашето бебе до първата му година все още се явява майчиното или адаптирано мляко – не позволявайте твърдата храна да попречи на приемането му!
Най-силно алергизиращи храни
- дребни безкостилкови плодове
- елда
- шоколад
- канела
- цитрусови плодове
- кокосов орех
- царевица
- млечни продукти
- яйчен белтък
- синап/горчица
- ядки
- грах
- фъстъчено масло
- свинско месо
- ракообразни
- соя
- захар
- домати
- пшеница
- мая
Глутен
Пшеницата, овесът и ечемикът съдържат глутен. Глутенът, който се съдържа в пшеницата е най-големият “виновник” за алергиите, въпреки че непоносимостта към глутена и алергията към пшеницата не са едно и също! Най-добре е да изчакате с въвеждането на пшеница, докато не се уверите, че детето ви не е алергично към ориз, овес или ечемик.
Тъй като глутенът се съдържа в ръжта, овеса и ечемика, ако детето ви не е имало алергична реакция към други зърнени храни, бихте могли спокойно да въведете пшеницата на 8-10 месечна възраст.
Винаги се консултирайте със своя педиатър преди да въведете храна, която би могла да предизвика алергична реакция!
Преведе Bubachko от www.wholesomebabyfoods.com