Моите рецепти

  • 64 179
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 309
Картофи в тесто
  / абсолютна измишльотина с остатъчни продукти  Wink /

Продукти:
картофи - сварени и намачкани ( аз ги "натроших " с ръце )
тиквички - бланширани и нарязани на ситно
сирене

подправка " 10 зеленчука " ( май на "Маги" беше ) , черен и червен пипер , магданоз - на вкус са всички
Кашкавал - настърган , за поръсване


Приготвяне:
Понеже имах много малко тесто , намазах малка тавичка с олио и разпределих картофената смес .Боднах тук - там някое друго кръгче дебарцина .Покрих с тесто,разтеглено като за голяма ( тънка ) мекица .Поръсих с настърган кашкавал .Пекох на 180 градуса .
Това е .Мисля ,че ако се направи като пай ( и отдолу да се сложи тесто ) ще стане още по-хубаво . Много върви с чеснов сос.


# 61
  • Мнения: 309
Кекс с "Нескуик"

Продукти за ягодовата смес :
1 ч.ч.        прясно мляко
5-6 с.л.     "Нескуик" ( или друга плодова разтворима в студено прясно мляко напитка ) -  използвах ягодов
1 1/2 ч.ч.  брашно
1 1/2 ч.ч.  захар
4               белтъка


Продукти за какаовата смес :
4             жълтъка
1/2 ч.ч.   брашно
1/2 ч.ч.   захар
2-3 с.л.    какао



В два съда се разбиват добре двете смеси.В намаслена и набрашнена форма за кекс ( или подходяща тавичка ) се изсипва първо ягодовата , а след това какаовата .Пече се на 180 градуса.



Получава се лек пандишпанов кекс. Wink

# 62
  • Мнения: 309
Трицветен кекс "Аромати"

за кафявата смес
2  жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 с.л.  шоколадов ликьор
2 с.л. какао


за жълтата смес
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 есенция ванилия
малко лимонови корички ( аз използвах купени на "Котани" )


за бялата смес
5 белтъка
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
1/2 есенция цитрус ( или сок от лимон )




Това е .Смесите се редуват по желание.
Печете като всеки друг кекс .Няма да пиша градуси и минути , защото всяка готварска печка пече различно .
Предварително се извинявам ,ако някои от продуктите ( захарта или брашното ) са малко на някоя от смесите.Правих кекса "на око" , та за това.


# 63
  • Мнения: 309
Кекс с ябълки и шоколад
                 / източник /

Продукти
2 ч.ч.     брашно
1 с.л.      бакпулвер
100 гр    краве масло
1 ч.ч.     кафява / бяла захар
100        шоколад - начупен на малки парченца
3            яйца
4            ябълки -  обелени и настъргани на едро
2            ванилии /  1 ванилова есенция
2 ч.л.     канела
1/2 ч.ч.  орехи


Приготвяне :
Всички продукти се смесват наведнъж .Разбъркват се добре с вилица .
След изпичане , кексът се поръсва с пудра захар.

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 13:35 от бибиЯна

# 64
  • Мнения: 309
Торта с бисквити и мини кроасани

Продукти :

2  нишестета ( аз използвах ванилия и горски плодове )
1 л  прясно мляко
1 1/2  ч.ч. захар
1 п. ( малко ) какаови обикновени бисквити ( защото са по-твърди и не се разкапват като се напоят )
2 п. мини кроасани с шоколад
мармалад - по желание ( аз използвах от цели череши )


Приготвяне:
Двете нишестета се приготвят в отделни съдове според указанията на опаковката .Аз не изпулвах по литър прясно мляко за всяко, а по 500мл мляко и 500мл вода.
На дъното на подходяща тава се слага малко от едно нишесте , след това се редят бисквити .Върху тях се слага пак от същото нишесте .Следват кроасаните ( цели ) + бисквитки и малко мармалад .Заливат се с нишестето .Отгоре , за да се покрият добре кроасаните , се изсипва с второто нишесте ( всичкото ) .
Ето и самата торта .Не е добре показана стъпка по стъпка , но все е нещо :

 
 

# 65
  • Мнения: 309
Кекс с прясно мляко
  / по рецепта на Pepolina  /

Продукти :
2 ч.ч брашно
1 п. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.ч захар
2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
3 с.л олио
2 с. л какао
50 гр. шоколад - начупен на парченца


Приготвяне :
В една голяма купа се пресяват брашното,бакпулвера и ванилията,добавя се захарта и се разбърква хубаво.
В друга купа с вилица се разбъркват яйцата и постепенно се прибавя олиото и накрая млякото , в което предварително е разбъркано какаото.
Прави се кладенче в брашното и постепенно се изсипваш яйчената смес като не се прекалява с бъркането .
Слагаш 1/2 от сместа и после шоколада и покриваш с останалата смес.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.


# 66
  • Мнения: 309
Кекс "Зебра"
            / Източник   /
Продукти
2 ч.ч.        брашно
1 1/2 ч.ч.  захар
200 г         сметана ( течна сладкарска , заквасена или 1/2 кофичка кисело мляко )
3               яйца
50 г           масло ( или 5 с.л. олио )
2 с л          какао
1               бакпулвер ( ако е с кисело мляко - 1 равна с.л. сода се гаси в него )


глазурата

2 с.л.   прясно мляко
2 с.л.   захар
50 г      масло ( с олио става по-фина глазурата )
3 с.л.   какао

Приготвяне
Яйцата се разбиват добре със захарта .Добавят се сметаната ( киселото мляко + содата ) и маслото .Разбива се.След това на бавни обороти се добавя брашното , което е смесено с бакпулвера .Получената смес се разделя на две равни част .В едната се слага 2 с.л. какао .Аз сложих и 1/2 ампула ром  Wink  .В бялата сложих 1/2 ампула ванилия.
Подходяща кръгла тава ( най-добре става кексът в такава , но аз изполвах правоъгълна ) се омаслява и набрашнява .След това с лъжица се загребва от едната смес и се изсипва по средата на съда .Върху тази смес ( по средата и ) се изсипва от бялата смес и така докато свършат и двете смеси .Ако искате да се получат по-широки ленти м/у двата блата , изполвайте черпак или по-голяма лъжица .
Получават се такива кръгове :
 
След като се изпече , кексът се залива с шоколадова заливка от гореизброените продукти ( всичките се смесват добре и се загряват в МВ за 4-5 минути ) .Залива се  отгоре .
По желание най-отгоре може да за поръси с кокосови стърготини .Ако искате да залепнат , шоколадовата глазура трябва да е все още гореща.Ето и снимки :
 
Нямам шоколадова заливка , защото исках да пробвам едни готови глазури за сладкиши .Излязоха абсолютен боклук .Най-отгоре съм наръсила на ивици шоколадови пръчици и кокосови стърготини .
Кексът е много лек и вкусен.

П.П. За съжаление на снимките не се виждат добре шарките вътре .Парчетата , които снимах са по-крайни .По-навътре бяха много красиви , но не ми се снимаше пак. Embarassed

# 67
  • Мнения: 309
Настъргани тиквички върху блат от "кайма"

500 гр кайма
подправки на вкус за каймата

2 тиквички - настъргани на едро
2-3 яйца
сол, черен и червен пипер , малко чесън на гранули , кубче зеленчуков бульон

Каймата се овкусява и се разстила на дъното на тава .Върху нея се изсипват настърганите тиквички , смесени добре с яйцата и подправките .
По желание може да се поръси най-отгоре настърган кашкавал .
Това е  - бързо , лесно и вкусно .
Ето и резултата :

# 68
  • Мнения: 309
Соленки с копър
 / първоизточник /

Продукти:


50 гр топено сирене
50 гр кашкавал ( твърд )
1 ч л сол
1 ч л захар
1 ч л бакпулвер
1 ч л пресен копър
2 ч л сусам
2 ч л ленено семе
2 ч л семена от мак
4 с л кисело мляко
50 гр краве масло с подправки
100  гр брашно
щипка червен лют пипер



Приготвяне:

Сухите съставки се смесват добре .Кашкавалът и топеното сирене ( до колкото е възможно ) се настъргват и се добавят към тях.А след това - маслото и киселото мляко. Замесва се твърдо тесто .Оставя се в хладилника за половин час .
След това се правят и самите соленки  като топчета или се режат формички.



Последна редакция: нд, 24 юли 2011, 08:54 от бибиЯна

# 69
  • Мнения: 309
Соленки с крема сирене и кашкавал
/ източник /

Продукти:

250 г масло
125 г сирене "Крема"
200 г кашкавал - настърган
2 яйца
1 ч.л. сол
1 1/2 - 2 ч.ч.  брашно

   
Начин на приготвяне:

От всички продукти се омесва гладко тесто .Правят се топчета .Пекат се на 180 градуса.

# 70
  • Мнения: 309
Кекс с овесени ядки и банан
/ малко диетичен си пада /



Продукти :
1-2 ч.ч.пълнозърнесто брашно ( може и бяло )
1 ч.ч. фини овесени ядки
2 яйца
50 гр краве масло
1 ч.ч. кафява захар
1 с.л. инстантно кафе
50 гр черен шоколад
1 банан
50 гр кокосови стърготини
1/2 ч.ч. кисело мляко ( обезмаслено )
1 с.л. бакпулвер


Приготвяне :

Сухите продукти се смесват добре .Кравето масло ( отпуснато ) се разбива на крем с яйцата .Добавя се и захарта .Намачква се един добре озрял банан и с едобавя към тях.Следват киселото мляко и бакпулвера .Бърка се леко с лъжица .Към яйчената смес ( отново се бърка с лъжица ) се добавя по малко от сухата смес .Изсипва се в подходяща тава или форма за кекс и се пече .

# 71
  • Мнения: 309
Мусака с тиквички , пресни картофи и сирене Гауда

1. Намазах тава с майонеза и нарязах на не много ситно пресни картофчета -  около 400 - 500 гр. :

2. В отделна купа нарязах на кубчета тиквички ( около 800гр ) , един домат и 100 гр сирене Гауда ( може да се замени с кашкавал ).Добавих подправки на вкус ( сол , черен и червен пипер , копър , чесън на гранули ) и 2 с.л. майонеза :

3 . Разбърках добре сместа с тиквичките и я изсипах върху картофите :

4. Добавих две чаши вода и сложих да се пече на 180 градуса .
5. След като се свариха зеленчуците направих заливка от 1 кофичка кисело мляко + 2 яйца + малко вода + брашно .Залях зеленчуците и запекох .Резултатът :
 
Много вкусно , леко и лесно ястие .

Бон апетит !

# 72
  • Мнения: 309
Царевични питки

Продукти:
2 ч.ч. царевично брашно
1-1 1/2 ч.ч. пшенично брашно
1 ч.ч. прясно мляко
60-70 гр. краве масло с чесън
1 щипка сол
1 щипка захар
1 п. суха мая ( 7 гр. )
 
сирене Гауда с кимион-на поръсване


Приготвяне :

От всички продукти ( без сиренето ) се омесва гладко тесто.Оформят се питки , които се редят на разстояние в подходяща тавичка .Аз използвам тавата за мъфини - така стават по-оформени Wink .
Питките се поръсват с настъргано на ситно сирене Гауда с кимион.Остават се да втасат около час ( сухата мая малко по-бавно набухва сякаш ) .
Пекат се до розово.

# 73
  • Мнения: 309
Палачинки с кисело мляко

Продукти :

2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кофичка от киселото мляко с вода
1 щипка сол
1 щипка сода
малко олио - на око
брашно


Приготвяне:
Обикновена палачинкова смес .Аз лично я направих малко по-гъстичка , а самите палачинки по-дебелички.Вкусни станаха.

Общи условия

Активация на акаунт