Любима подправка и...

  • 4 537
  • 49
  •   1
Отговори
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Та дами, сега се сетих да Ви питам: Имате любима подправка? Така да се каже на всяка манджа мерудията.
Моята такава е чубрица и по малко бял или черен пипер.
Други употребявани от мен са:босилек, девисил, джоджен, дафинов лист, бахар, кимион, Пикантина...  Flutter


НО не обичам категорично  Naughty соев сос, чили или някакви други много лютиви  Sick!
Кои са Вашите НЕлюбими?

# 1
Любими и често използвани - чубрица (ама ми е дефицит), босилек, дафинов лист, черен, червен и бял пипер, мексиканска подправка (не знам точно какво съдържа, но има хубав аромат и вътре например черният пипер е смлян на едро), подправка за скара (от Б-я съм си я вземала), копър

Нелюбими - ако чесънът се брои за такъв, люти чушки
 Grinning

# 2
  • Мнения: 750
Моите фаворити са: мащерка, риган, босилек, девисил и розмарин. По принцип готвя с много и различни подправки. Не обичам само готовите смеси от подправки, които се продават като Подправка за скара, за риба, за пиле и т.н. Предпочитам аз да си избера комбинацията според това какво харесваме вкъщи.

Хайде да добавя и канелата за сладките неща. Ароматът на канела направо ме упоява и ме води за носа като в анимационните филмчета.  Laughing

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Любими: сладко и люто къри, куркума, чубрица, риган, гьозум...даже в този ред. Чесънът не знам къде да го сложа - много ползвам, но не сух, а пресен (стар или зелен).
Нелюбими: босилек в много голямо количество, че чак разваля вкуса на яденето.

# 4
  • Мнения: 6 472
Любими са ми: босилек, различните пиперчета, мащерка, риган, самардела Grinning
Хич не се понасям с розмарина newsm78

Иначе по този повод, на свеки любимата и подправка е джоджен и я бръска навсякъде Sick Вече направо го намразих! Последния път направи пресни задушени картофки, в които преобладаваше джоджен #Crazy

# 5
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
на свеки любимата и подправка е джоджен и я бръска навсякъде
А на баща ми - босилек... Босилек с малко стар фасул вътре яла ли си?! Бля. Намразих хубавата подправка покрай него - не знае кога да спре!

# 6
  • Мнения: 2 825
Моите лубими са 4убрица, магданоз, дафинов лист, 4ерен пипер, 4ервен пипер, барбакоа (абе това е за грил, ама тука така му викат), сигурно има и други, ама сега не се сеЩам
Нелубима копър.... Embarassed

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 903
Моята любима подправка е джоджен и дафинов лист. Когато готвя супа според вида и слагам по 1/2 пакетче супа "Маги". Обичам още и кимион. На таратора слагам и гьозум. Мразя къри и черен пипер, магданоз когато е  нарязан върху салата.
А с градинската чубрица нещо не ми са вкусни манджите.
Таткото и малката също харесват тези подправки, както и магданоз.

# 8
  • София
  • Мнения: 3 913
Ползвам различни подправки. Най-често чубрица, сминдух, червен пиер, босилек, риган, джоджен, мащерка и розмарин. Също магданоз и копър. За сладкишите канела и индийско орехче.

Най-рядко ползвам бахар (за медени курабийки само), карамфил и куркума.

Не обичам (направо си го мразя) дафиновия лист.

Не ползвам готови подправки, готови дресинги и инстантни супи и бульони.

# 9
  • Мнения: 6 472
на свеки любимата и подправка е джоджен и я бръска навсякъде
А на баща ми - босилек... Босилек с малко стар фасул вътре яла ли си?! Бля. Намразих хубавата подправка покрай него - не знае кога да спре!

Ммм даа, гадно звучи! Абе с подправките най- важното е да са си употребени на място иначе и най- хубавата може да ти се стори гадна!

# 10
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
на свеки любимата и подправка е джоджен и я бръска навсякъде
А на баща ми - босилек... Босилек с малко стар фасул вътре яла ли си?! Бля. Намразих хубавата подправка покрай него - не знае кога да спре!

Вярно е, че прекали ли се с босилека, разваля се цялата манджа  Close. Аз така си развалих веднъж гъбената супа  Sick

Към любимите ми, понеже съм забравила по-горе - целина. Суха и прясна и особено части от главата в телешко варенооооооооо...мммм...мляс  smile3508

# 11
  • Мнения: 7 821
Любими са ми босилек, мащерка, риган. И аз ползвам много целина, също и джоджен.
Рядко слагам чесън и дафинов лист.

# 12
  • София
  • Мнения: 39 774
Най-често употребявам чубрица, джоджън, босилек, целина, куркума, сминдух, кимион, карамфил, копър, магданоз.
По-рядко прибягвам до кориандъра, джинджифила и девисила.

# 13
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
На мен любими са ми чубрица,риган,къри,соев сос,червен пипер,джоджен и джинджифил
Не харесвам дафинов лист и за това не го използвам Wink

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
На мен май всички подправки са ми любими - доста богат ми е шкафа на бурканчета и миризми. Почти нямам готови смеси и не съм фен на карамфила.

# 15
  • Мнения: 1 289
Много обичам черен пипер или микс от черен, бял и зален пипер. Другате любими са ми риган и естрагон /тарос/, сминдух и самардала.
Не харесвм босилек, джоджен /освен на боба/, но мразя канела. Ей, направо се задавям от тази подправка.

# 16
  • София
  • Мнения: 3 328
Много любими - магданоз, копър, целина /последната слагам и на пилешка супа, освен на телешко варено, а също и на кисело зеле с месо/, кимион.
Любими - мащерка, джоджен, босилек, риган, чубрица, чесън, дафинов лист, канела.
Поносими /защото ястието си ги иска/ - девесил /за рибни блюда/ и бахар /от време на време го слагам на месни гозби/, куркума ,чер пипер.
Подправки, които не използвам - розмарин /веднъж го ползвах и не повторих/, джинджифил, червен пипер.

# 17
Как го забравих милият Embarassed - той най-много ми припомня за Б-я Grinning

# 18
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Как го забравих милият Embarassed - той най-много ми припомня за Б-я Grinning

демек основното в шарената сол ли?  newsm78

# 19
  • Мнения: 1 289
Как го забравих милият Embarassed - той най-много ми припомня за Б-я Grinning

демек основното в шарената сол ли?  newsm78
Ами слагат го и в шарената сол, но аз го ползвам чист. Обикновено си го купувам от пазара в Ямбол. Представлява изсушени и смлени листа на една трева, която при нас там берат от Бакаджиците. Миризмата е много свежа, но не е много силна и бързо изветрява. Моя мъж го ръси на траханата, а аз слагам върху сандвичи и в манджичките.

# 20
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Аз съм маниачка на тема подправки, имам над 30 различни вида и комбинации!

Любими: чесън, джоджен, лют пипер, соев сос, зеленчуков кнор, къри

Мразя: ЦЕЛИНА  Sick, карамфил, шоколадова есенция

# 21
...

демек основното в шарената сол ли?  newsm78
Ахъм Grinning

На Етъра в Габрово има едни пекарни, от които изваждат пресни симити, и като ги наръсят със сминдух.....Мммммммммммм

# 22
  • sofia
  • Мнения: 1 606
На мен май всички подправки са ми любими - доста богат ми е шкафа на бурканчета и миризми. Почти нямам готови смеси и не съм фен на карамфила.

Това с пълна сила важи и за мен, с разликата, че обожавам карамфил Laughing

# 23
  • Мнения: 2 825
Еййй, ама как го пропуснах и аз смидуха бе, и Шарената сол.... Нали всеки път мама като ме пита какво да донесе, то май напоследък друго не поръ4ваме.... Шарена сол, сминдух и 4убрица Wink
Инъ4е и аз си имам цял Шкаф с подправки, ама май не ги употребявам вси4ките
А мъжо много оби4а кимьон, особенно на каШкавал

# 24
  • Мнения: 3 042
Харесвам почти всичките, но най-нелюбимите ми са джинджифил, карамфил, джоджен.  Sick

# 25
На мен май всички подправки са ми любими - доста богат ми е шкафа на бурканчета и миризми. Почти нямам готови смеси...
И при мен е така. Е, някои подправки са ми по-любими, други - не толкова, но ползвам доста.
Обожавам топла питка с шарена сол! Simple Smile
А къде в София мога да намеря самардала?

# 26
  • In transit
  • Мнения: 11 837
Най-често ползвам риган, магданоз и копър.

# 27
  • out of space
  • Мнения: 8 573
На мен май всички подправки са ми любими - доста богат ми е шкафа на бурканчета и миризми. Почти нямам готови смеси...
И при мен е така. Е, някои подправки са ми по-любими, други - не толкова, но ползвам доста.
Обожавам топла питка с шарена сол! Simple Smile
А къде в София мога да намеря самардала?

На нашия пазар има (Младост). Пробвала ли си пържени картофи поръсени със самардела? Много са вкусни!

# 28
  • Мнения: 750
Добре де, момичета! НЕ обичате джинджифили карамфил! А зимата греяното вино и греятана ракия с какво ги пиете!  Mr. Green

# 29
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Добре де, момичета! НЕ обичате джинджифили карамфил! А зимата греяното вино и греятана ракия с какво ги пиете!  Mr. Green

Да не говорим пък за коледните слдки, в поне 90% от тях има карамфил. Аз и затова го обичам - напомня ми на Коледа Laughing

# 30
А "гарам масала" познато ли ви звучи? Simple Smile

# 31
# 32
  • Мнения: 1 512
Любими: чубрица, босилек, къри, черен пипер, магданоз, целина, джоджен, шарена сол; за сладкиши - ванилия, кокосови стърготини (ако се броят за подправка)
Нелюбими: соев и чили сос

# 33
  • Мнения: 522
 Rolling Eyes любими подправки- чубрица, босилек и копър; ванилия... Rolling Eyes

# 34
  • Мнения: 5 183
Любими: 4убрица, кимион, Пикантина, копър, целина, 4есън, шарена сол,
Омразни: канела, сладко-лютиви азиатски сосове, къри

# 35
  • София
  • Мнения: 3 913
Забравих да кажа, че страшно много мразя индрише. Прецаква аромата на всяко сладко.

# 36
  • Мнения: 8 769
Имате любима подправка? Така да се каже на всяка манджа мерудията.
Ами всички са ми любими, ама напоследък почти навсякъде мятам къри Rolling EyesИначе-дафинов лист-почти няма манджа, дето да не го слагам. Ааааа, не , първото място държи черния пипер, как щях да забравя! doh
Кои са Вашите НЕлюбими?

Нямам такива, поне от тези, които познавам Mr. Green

# 37
  • София
  • Мнения: 3 913
Не бях чувала за "гарам масала", та попитах Гугъла. Ето какво пише е-Кулинар:

Гарам масала

индийска кухня, маринати и подправки

ПРОДУКТИ:
3 пръчици канела, около 10 см всяка
1 с.л. кардамом
1/2 с.л. семена на кимион
1/2 с.л. зърна черен пипер
1/2 с.л. карамфил
1/2 с.л. семена от кориандър


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Изпечете подправките (без канелата) във фурната (без да покафенеят). Счукайте канелата на малки частици. Смесете съставките в съд . Разбъркайте много добре и ги пасирайте с миксер на висока скорост.
 

# 38
  • Мнения: 265
Любими са ми /и често използвани/ : магданоз, гьозум, червен, черен и т.н. цветове пипери + кайена, кимион, чубрица, мащерка, риган, кервиз, копър, дафинов лист. За сладко - канела, карамфил, ванилия
По-рядко готвя с босилек, розмарин, къри и девисил.

Не обичам : кориандър и индийско орехче Sick

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Добре де, момичета! НЕ обичате джинджифили карамфил! А зимата греяното вино и греятана ракия с какво ги пиете!  Mr. Green

Да не говорим пък за коледните слдки, в поне 90% от тях има карамфил. Аз и затова го обичам - напомня ми на Коледа Laughing

А моята най-любима учителка от гимназията правеше разкошни коледни курабийки, чиято основна съставка са поправки, включително и черен пипер Grinning.

# 40
Джинджифилът ми е толкова любим, че го слагам почти във всичко.

Не харесвам купено къри, индрише и маточина.

# 41
  • Мнения: 1 238
Моите най-лЮбими подправки са 3- чубрицата, джодена и сушените на едр стрити лЮти чушлета.

# 42
  • Мнения: 980
 Аz обичам  всичко. Чубрица слагам на всичко(дори като съм обявила, че готвя китайско Wink), много магданоz на всичко, копър, джоджен, босилек, риган......

Не иzполzвам ниЩо луто, джинджифил и бягам от кимиона като дявол от тамян Sick

# 43
  • Мнения: 2 849
обичам розмарина,босилека,куркумата,кимиона,многооо мразя канела. Joy Joy

# 44
  • В офиса
  • Мнения: 4 019
Тъкмо се чудех коя аджеба подправка не понасям и ми блесна - индрише  Sick Защо хората развалят хубавите сладка с този ужазд не знам. Анасон също. Това от чайовете за кърма ще да е дошло. Чубрица много обичам, но мъжът ми хич и не ползвам. Къри и куркума тоже, поради същите причини.
Иначе съм била вманиачена към какви ли не треволяци, сега поулегнах и гледам да нямам отявлени фаворити ( ако не броим чесъна и пиперите. Срам не срам признавам, скоро преоткрих червения, който незнам защо бях подценявала до сега)

# 45
  • Мнения: 2 040
Манджа без подправки, за мен и съпруга ми изобщо не е манджа. Мъжа ми обича абсолютно всички подправки, но при мен има изключения - Розмарин. Обичах го, но правих една рецепта с картофки и там пишеше по голямо количество и като отворих фурната да видя до къде са стигнали и като ме лъхна оня ти силен аромат и щях да п.... Извадих, измих ги, сложих си любимите чубричка и черен, които не отсъстват почти в никое ядене и от тогава не искам и да чувам за тая подправка. Джинджифила също ми действа много силно, но обичаме китайска кухня, а без тази подправка, няма да е китайско, та слагам, но на половина на това, което пише в рецептата. Мразех през целия си живот магданоз, но изненадващо след като родих, започнах много да го харесвам, кво ми стана ...
От там на сетне всички обичам.
О, мразя и целина и как му беше името на това, което приллича на магданоз, но е по- голямо, дето на туршиите го слагат .... забравих.

# 46
  • Мнения: 8 505
Любими-черен пипер,копър и чубрица.Слагам ги почти на всичко.
Иначе използвам всякакви нашенски и чужди подправки,с изключение на магданоз и девисил!

# 47
  • Мнения: 2 784
Самардала-обожавам я тази подправка,но много трудно се намира хубава.Обикновенно ми продават сол със съвсем малко самардала за аромат #Cussing outМного трудно се сушала,казват...Иначе-джоджен,чубрица,кимион,инд.орехче(на картофките много им отива  chef)Копър и магданоз,прясна мента.Изобщо за всяко ястие си има подправка,но не трябва да се прекалява NaughtyА розмарина и босилека,когато са повече ми миришат на гробище,на тамян SickГадно
Канела,ванилия.
Не понасям анасона-свързвам го с миризмата на дърт алкохолик.Когато бях малка мастиката беше най-евтината пиячка и изпадналите алкохолици по улиците миришеха така.И до днес го мразя.Чайчето на Хип го пиех със запушен нос Sick

# 48
  • Мнения: 3 251
Използвам и обичам:чубрика,магданоз,кервиз/целина,копър,червен пипер.
Не нелюбими,ами и строго забранено ползването на чесън в къщи под каквато и да е било форма.Мразя миризмата му,пък ако ще и да лекува!

# 49
  • Мнения: 5 877
Е, сега, любима... ами за различните неща различно. Много обичам подправки по принцип и ги комбинирам според ястието и вкуса, който искам да постигна. Повечето подправки ги предпочитам пресни.
Тарос (естрагон), мащерка, босилек, розмарин, джоджен, девисил, чубрица, целина, чер пипер, кориандър, индийско орехче, копър, риган, канела, от готовите смески ползвам само два-три вида къри, иначе другите неща си ги смесвам сама.
Не понасям само анасона, не че съм го яла в манджа де, но съм доста предубедена. 

Общи условия

Активация на акаунт