Ето и старите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.0
Правилна диета при аутизма - част І
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3401140#msg3401140
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3403716#msg3403716
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3404055#msg3404055
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3405691#msg3405691
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3418580#msg3418580
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3420366#msg3420366
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3421527#msg3421527
Правилна диета при аутизма - част ІІ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3452999#msg3452999
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3452999#msg3452999
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3649837#msg3649837
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3652340#msg3652340
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3669463#msg3669463
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3696299#msg3696299
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3715381#msg3715381
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3734765#msg3734765
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3737828#msg3737828
И последно от тази статия:
Общи препоръки
Препоръки за GFCF продукти
Препоръки при избора на продукти
Проверявайте етикетите постоянно!
Технологията и състава на продуктите може да се измени с времето. Освен това, съставките на опаковката не винаги показват съдържание на глутен, ако производителя в процеса на приготвяне на продукта е използвал продукцията на други производители и тя съдържа глутен.В този случай ще видите съставките на продукта, но не и от какво са съставени те самите.
Бъдете много внимателни и с продукти, които не съдържат глутен и казеин на етикета в никакъв вид, но нямат отметка, че сая свободни от глутен и казеин. Ако за производството на оризови крекери ( не зная ка се превежда) е използвана същата апаратура, която се използва и за производство на глутеносъдържащи крекери, то този продукт съдържа достатъчно глутен, че да ви създаде проблеми
Внимателно четете написаното на опаковката! Надписът “wheat-free” е различен от “gluten free” и говори само за отсъствието на пшеница.Действително, има хора които имат непоносимост само към пшеница, но могат да ядат другите глутеносъдържащи продукти, но това няма отношение към нашия случай.
Не купувайте насипно брашно, което не евъв фабрични опаковки! Много често там има микродози от други брашнени продукти , например може да се окаже че оризовото и пшеничното брашно са насипвани с едан и съща лопатка.
Бъдете внимателни с която и да е продукция, на която липсва отметка за липса на глутен, даже ако по ваше мнение не може да съдържа глутен! Даже в замразените зеленчуци сега често добавят глутен. Бях потресена, че печените ядки съдържат глутен. Най-добре ядки купувайте сурови и печете у дома.
Бъдете внимателни с бонбоните! Оцветителя карамел често пъти съдържа глутен. По принцип в състава на бонбоните често влизат токсични оцветители, ароматизатори, сгъстители и др. Освен това производителя не е задължен да вписва всички съставки на бонбоните и вие няма как да знаете какво яде вашето дете в крайна сметка.
Бъдете много внимателни с всичко, съдържащо алкохол като съставка! Ако той е направен от зърнени култури, значи също съдържа глутен.
Не купувайте готови месни изделия! Използвайте само свежо месо. В месните полуфабрикати и колбаси често добавят глутен.
Вие виждате, че най-простия начин да избягвате глутена е, да не използвате продукти преминали промишлена обработка въобще. Но ако все пак използвате такава продукция, изберете тази с отметка GFCF
Също така можете да се свържете с местните общества на болните от целиакия и ги попитайте за списъци на свободни от глутен продукти и специализираните магазини, от където да ги закупите. Но винаги помнете, че тези продукти могат да съдържат казеин, затова обезателно проверявайте за наличието му.
Препоръки при приготвяне на храната
Ако у дома имате продукти с глутен и казеин , бъдете много внимателни, дори и трошичка да не попадне в храната на вашето дете.
Никога не бъркайте в неговата и във вашата храна с една и съща лъжица.
Никога не използвайте един и същи тостер.
Ножа, с който сте рязали своя хляб, трябва да бъде щателно измит, преди да приготвяте с него GFCF храна.
Ако току що сте държали в ръка глутенов продукт, трябва добре да се измиете, преди да се докоснете до безглутенова храна.
В същото време не се бойте да използвате една и съща миялна машина за вашите и на детето съдове.
Препоръки за менюто
По-долу ще намерите някои неща за необходимото количество хранителни вещества в менюто на детето си:
Вода. Детето трябва да получава достатъчно количество вода.Използвайте филтрирана или изворна вода. Водата от крана често съдържа токсини, в това число и тежки метали. Старайте се да отвикнетет детето от различни сладки или имитиращи мляко напитки.
Протеин. Съществуват 9 незаменими аминокиселини, присъствието на които в ежедневното меню е съвършено обезателно – те не се изработват от нашия организъм. Протеина, съдържащ се в в тези аминокиселини в нужното ни съотношение, се нарича пълноценен белтък. Пълноценен белтък съдържат месото, млечните продукти, яйцата, соята и водораслите. В останалите продукти не се съдържа нужния ни набор аминокиселини. Малко хора знаят, че комбинацията бобови и зърнени в съотношение 1:2 може да ни даде ресурса пълноценен белтък, но това е добро решение за здрави хора, растителния белтък така или иначе лошо се преработва от аутистите, затова месото при аутистите трябва да бъде основен източник за получаването на пълноценен белтък. Помнете винаги, че потребността от белтъци при подрастващото дете е доста висока – приблизително 40 и повече грама протеин на ден, а недостатъка на протеин в менюто може да доведе до маса проблеми, включително и при формирането на мозъка.За да получи детето това количество протеин, то трябва да изяжда на ден повече от 100гр месо.
Мазнини и мастни киселини. Мазнините биват наситени и ненаситени. Първите съдържат холестерол, но при тях няма опасност от окисляване, затова леко могат да преминат топлинна обработка. Вторите не съдържат холестерол, но топлинната обработка при тях води до окисление и образуване на канцерогени.
Мазнините непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Ако детето ви яде месни продукти, тожй винаги получава достатъчно количество мазнини.Освен месото, мазнини съдържат растителните масла и ядките. Ядките могат да бъдат смлени до състояние на брашно и използвани за печива. Съветвам ви да обърнете вашето внимание на рецептите на печива от орехово брашно от SCD диетата, децата обикновено много ги обичат.
Когато в обичайните рецепти трябва да използвате масло или маргарин, заменете ги с кокосово или палмово масло. Това са две растителни, но наситени мазнини, които не изменят структурата си при нагряване. Маргарина по принцип не бива да се яде, той съдържа мазнини, които не се усвояват от никого.
Мастните киселини също не се изработват от нашия организъм, затова постъпването им отвън е важно . Изследванията показват, че аутистите често имат ниско ниво на незаменими мастни киселини . Във връзка с това организма им изпитва трудности с усвояването на мастни растителни киселини Омега 3, затова можем да използваме растителните масла само като ресурс на Омега 6 мастни киселини. В качеството на източник на Омега3 обикновено използват рибено масло (Cod Liver Oil). Можете да смесвате тези мазнини с храната, но не ги нагрявайте, защото много лесно менят структурата си.
Въглехидрати. Въглехидратите непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Въглехидратите биват прости и сложни, първите трябва максимално да изключите от менюто на детето, защото те служат за храна на патогенната микрофлора, лошо влияят на поведението на детето и влошават апетита му.
Въглехидрати съдържат всички натурални продукти (които не са рафинирани) с изключение на месото. Обикновено получаването на достатъчно количество въглехидрати не е проблем. Голямо количество прости въглехидрати съдържат захарта и повечето плодове, не злоупотребявайте с тези продукти. Голямо количество сложни въглехидрати съдържат зърнените култури и богатите на нишесте зеленчуци.
Витамини и минерали Ако храната на детето се базира на натурални, органически чисти продукти и съдържа множество разнообразни зеленчуци и плодове, можете да не страдате – вашето дете получава достатъчно витамини и минерали и с диета.Но храненето на аутиста е ограничено два пъти – ние внасяме ограничения, а после детето от това избира какво е съгласен да яде. Освен това ние не можем да даваме на детето много и разнообразни плодове, защото повечето съдържат алергени и голямо количество захар. Не можем да даваме и млечни продукти, които се явяват солиден източник на калций. Аутичните деца не могат да преработват твърде много продукти, следователно не могат да получат от тях нужните им витамини и минерали, дори да се хранят разнообразно. Освен това храненето на детето с продукти, към които то има непоносимост още повече усложнява нещата, и довежда до задълбочаване на проблема с патогенната микрофлора на стомаха. Затова всичко, което е нужно на детето от тези вещества ние трябва да му дадем под формата на добавки.
Най-често срещани грешки
Невнимателно четене на опаковката:
- Много хора така се увличат да четат за глутен на опаковката, че забравят да проверят за съдържание ан казеин.
- Някои също така често обръщат внимание само на името на продукта, например Хляб от просо, който може да съдържа брашно от пшеница.
- отметката “wheat free” не означава отсъствие на глутен.
Незнание за това, какво означават съставките. Например оризовото мляк очесто съдържа сироп от ечемик, следователно този продукт не е GF, въпреки че може да е CF
Обезателно дръжте всичко под контрол! Вие можете да правите всичко както трябва, но наличието на спори на плесен във въздуха да провали всичките ви усилия!
Често задаване въпроси по диетата
Q Съдържат ли киселомлечните продукти казеин?
A: Казеин - това не е лактоза! Лактозата е млечна захар, в киселомлечните продукти тя вече отсъства, но казеина си е там, защото това е млечен белтък .
Q: SCD диетата съдържа рецепти с кози йогурт. Значи ли това, че той може да се използва
A:Не можете да използвате продукти, съдържащи казеин, независимо че в класическия вариант на тази диета се допускат. Въпросната диета е ориентирана към проблема целиакия, затова се допуска присъствието на кози йогурт.
Q: Колко бързо се извежда глутена и казеина от организма?
A: Счита се, че глутена се извежда напълно за 4м, а казеина за 1 месец.Но аз съм виждала информация, че даже след 8м тестовет евсе още показват пептиди в урината.
Q: Какви ферменти съветвате да се въведат?
A: Обикновено се ползват на специализираните фирми Houston Nutraceuticals Inc или Kirkman Labs. Избора на бранд е крайно важен, ако използвате друг бранд и не виждате резултат от терапията,то преди всичко това е заради погрешно избран бранд.
Q: Може ли използваните ферменти да отменят диетата?
A: Използваните ферменти не отменят диетата! Това е погрешно мнение, което сега е опровергано от изследванията на ARI.
Q:Моето дете не желае да дъвче месо, какво да правя?
A:Аз имах същия проблем. Варите месото, накъсвате го и го смесвате по малко с храната, която вашето дете се съгласява да яде.
Q:Моето дете не яде обичайната за нас храна.
A: Не се борете с него, заставяйки го да яде това, което ядете и вие.При вашето дете е съвсем друго нивото на чувствителност, то не може да яде обичайната храна.Ако иска да яде всичко с консистенцията на пюре – правете му пюре, но смесвайте го с това, което смятате дза нужно.Нагласяйте се според него, не страдайте ,че това е завинаги. Когато се измени нивото на чувствителност на детето – ще се изменят и неговите вкусове.Това няма да стане скоро, но непременно ще стане, повярвайте ми!
Q: Колко дълго да чакаме резултатите от диетата?
A: Обикновено първите три месеца хората правят грешки, тоест по-рано от 6-7м не чакайте особени резултати.
Q:Моето дете има лоши изпражнения, за какво говори това
A:Изпражненията говорят за твърде много неща, не се успокоявайте преди да видите кафеви, добре оформени изпражнения, без наличие на несмляни частици храна.Ако детето е с рядки изпражнения и/или съдържа несмлени частици, значи то нищо не усвоява, а ако е със запек – се трови с токсини.
Q:Ако изпълним всичко, което ни съветвате, няма да има с какво да храним детето. Моето дете няма да прояде такава храна.
A: В този свят все пак има хармония. Когато успеете да приложите GFCF диетата, детето ще търси някакво разнообразие и няма да е установено само на определен вид храна. Може би ще ви се наложи да започнете диетата само с няколко продукта, но постепенно, с възстановяването на стомаха и изменение нивото на сензитивността на детето, неговите вкусове ще се изменят. Можете с времето да разширите менюто му, можете да му дадете храна по-подходяща под названието “здравословна храна”, можете да махнете от менюто млекоподобните смеси и т.н. Главното е – не се предавайте, с времето всичко ще се получи и ще видите как вашето дете ще започне бързо да оздравява.
Q: Колко дълго е нужно да поддържаме диетата?
A: Съветът на доктор McCandless е следния: до този момент, докато детето има симптоми на аутизъм, то не е в състояние да преработи сложните протеини, затова GFCFSF диета за такова дете е съвършено необходима.
Автор Elina
Списък на използваната литература:
1. Special Diets for Special Kids, By Lisa S. Lewis, Ph.D.
2. Unraveling the Mystery of Autism and Pervasive Developmental Disorder : A Mother's Story of Research & Recovery by Karyn Seroussi
3. Children With Starving Brains: A Medical Treatment Guide for Autism Spectrum Disorder, Second Edition by Jaquelyn McCandless
4.. Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet by Elaine Gloria Gottschall
5. 5 Years Without Food: The Food Allergy Survival Guide : How to Overcome Your Food Allergies and Recover Good Health Nicolette M. Dumke
6. Diet and Nutrition: A Holistic Approach by Rudolph Ballentine
7. Food Allergies and Food Intolerance : The Complete Guide to Their Identification and Treatment by Jonathan Brostoff, Linda Gamlin
8. Enzymes for Autism and other Neurological Conditions by Karen L. Defelice