Как съхранявате сирене

  • 32 295
  • 46
  •   1
Отговори
  • в сърцето на един прекрасен мъж
  • Мнения: 5
Здравейте, предварително се извинявам ако вече има такава тема, но търсих, а не открих. Бихте ли ми помогнали - как съхранявате сиренето в хладилника. Аз ако го държа в торбичка след около седмица е пожълтяло и започва да мирише, ако е във вода омеква много и пак се разваля. Дайте ми някакъв съвет - ще съм ви много благодарна.

# 1
  • Мнения: 39
ВЪВ ВОДАТА ПРИБАВЯШ И МАЛКО СОЛ, ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1 Ч.Л., ТАКА СИРЕНЕТО НЕ СЕ СКАПВА И СТОИ ПО-ТВЪРДО И СЪЩЕВРЕВЕННО НЕ СЕ ОБЕЗСОЛЯВА МНОГО ДО БЕЗВКУСИЕ

# 2
  • Мнения: 592
Съхранявам го в една кутия без всякаква саламура защото до ден-два се изяжда. А иначе бих те посъветвала да купуваш по-малко количество - така няма да пожълтява или омеква.

# 3
  • в сърцето на един прекрасен мъж
  • Мнения: 5
Благодаря ви за бързите отговори  bouquet

# 4
  • Мнения: 408
Аз си го слагам във вода.Вярно че се разпада след няколко дни,но го обезсолявам,така че нямам друг избор!

# 5
  • Мнения: 1 558
В пластмасова кутия, във вода, понеже го консумираме обезсолено,
и не, не се разпада, държала съм по седмица, без проблем.
В противен случай към водата се добавя сол, за да се получи саламура.

# 6
  • Мнения: 1 282
В пластмасова кутия без саламура.

# 7
  • Мнения: 2 197
Зависи от сиренето. Опитно установих, че от време на време попадам на сирене, което може да изкара и две седмици в хладилника без да му има нещо. Това сирене е идеално като сол, твърдо е и е леко мазно. Най-често Пършевица правят такова. Иначе в повечето случаи сиренето или е прекалено меко (тогава директно го правя на баница или сирене по шопски) или е прекалено твърдо и солено (е тогава идеално се съхранява в пластмасова кутия само във вода).

# 8
  • Мнения: 2 122
и аз в пластмасова кутия само с вода, че и малката яде от него
водата сменям на 2-3 дена
преди слагах сол на око да го "държи"

# 9
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Веднъж купих сирене*На баба*,400 гр в кутия,в саламура.След като свърши сиренето не изхвърлих саламурата,купувам по 400-500 гр сирене и го слагам в нея,чудесно се запазва.Почти месец е минало от тогава и саламурата си е добре.По нататък пак ще си купя от *На баба*сиренето и пак ще ползвам саламурата.

# 10
  • София
  • Мнения: 12 554
В пластмасова кутия. От майка ми знам, че в хладилника не се оставя нищо непокрито, защото се вмирисва. Ако сиренето е много солено, го наливам със студена вода за една нощ и след това я изхвърлям.

# 11
  • Мнения: 3 036
Аз имам сирене от свекърва ми - козе.
Тя го съхранява в буркани от по литър и 700
и е с вода и морска сол.
А иначе купувам и друго краве,но малки количества и го държа в пластвасова кутия с вода и малко сол,
понеже се размеква бързо.

# 12
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
В пластмасова кутия с капак, но у нас сирене се яде много, така че никога не изсъхва и пожълтява.

# 13
  • Мнения: 2 388
В пластмасова кутия с капак. Заливам го с вода и периодично подменям, защото не мога да го ям солено.
Обаче това, което ми е найлоновата опаковка и е отворено вече веднуъж се е случвало да пожълтява.

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
В пластмасова кутия с капак, но у нас сирене се яде много, така че никога не изсъхва и пожълтява.
И у нас така!  Peace

# 15
  • Мнения: 1 432
Държа го в купа с вода без сол. А вчера изваждайки едно пар4е сирене ,кеото бях прибрала преди няколко дни без вода - в чиния , беше мухлясало. Отврат  Sick

# 16
  • Мнения: 2 926
Аз също го съхранявам с пластмасова кутия с капак, но без саламура.
В къщи сиренето се задържа най-много 4-5 дни.

# 17
  • Мнения: 2 774
В кутия с вода,не обичам солен сирене.
Можеш да добавиш във водата сол.
Баба ми преди го   съхраняваше  в саламура от кисело мляко,сол и вода.

# 18
  • Мнения: 929
В кутия с вода,не обичам солен сирене............

 И ние предпочитаме да не е много солено сиренето. Водата сменям когато сменя и сиренето.

# 19
  • Мнения: 2 803
В пластмасова кутия без саламура. Купувам сирене Търговище, то не е солено и не го изкисвам. Предпочитам в малки количества да си купя, тя и кутията ми не е от големите.

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Имам порцеланов и стъклен съд за сирене, там си го държа без никакви води. Обезсолявам го непосредствено преди консумация, ако е необходимо. Наскоро си купих и съд за сирене с дървена подложка и стъклен капак, но то е главно за меки сирена.

# 21
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Имам порцеланов и стъклен съд за сирене, там си го държа без никакви води. Обезсолявам го непосредствено преди консумация, ако е необходимо. Наскоро си купих и съд за сирене с дървена подложка и стъклен капак, но то е главно за меки сирена.
Ти знаеш най-добре как!  Wink  Hug

# 22
  • в сърцето на един прекрасен мъж
  • Мнения: 5
Ей, много ви благодаря за отговорите  bouquet. Като ви чета уж и аз го съхранявам така пък нещо не се получава newsm78

# 23
  • София
  • Мнения: 4 294
в пластмасова кутия с вода и малко сол

# 24
  • Мнения: 800
в пластмасова кутия с вода и малко сол

 newsm10

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
Аз го съхранявам в кутия и в зависимост от вида сирене и количество слага и вода със сол, но не винаги, защото много не се задържа вкъщи Simple Smile

# 26
  • Сливен
  • Мнения: 894
и аз така Peace

# 27
  • Мнения: 4 841
От баба ми знам, и съхранявам сиренето винаги в саламура от:  вода, половин чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици кисело мляко. Нямам никакви оплаквания - не променя вкуса си, не омеква, не мухлясва, може да изкара седмици  Peace

# 28
  • Мнения: 1 906
В хладилника, в плътно затворена пластмасова кутия без вода.

# 29
  • Мнения: 3 830
Вода и сол, когато е по-голямо количесто. Peace Когато е малка бучка, се изяжда почти веднага.

# 30
  • Мнения: 5 001
И моето сирене е в кутия със саламура(завира подсолена вода,като изстине се залива сиренето) и в хладилника....

# 31
  • Мнения: 92
Мама прави домашно краве сирене.

Меките сирена обикновенно не са добре узрели.
Мама прави саламурата като кипва вода и добавя сол, добрата саламура се тества като сложиш прясно яйце във водата и то не трябва да потъва.

# 32
  • София
  • Мнения: 3 271
Slaгам сиренето в кутия, заливам го с вода и слагам сол (на око).

# 33
  • Мнения: 3 315
В пластмасова кутия без саламура.
           Peace

# 34
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 058
В пластмасова кутия с вода+ чаена лъжица  лимонтозу и по 1 чаена лъжичка сол и захар.Перфектно е,може и без захарта,но лимонтозуто предотвратява омекването.

# 35
# 36
  • Мнения: 276
Ако става въпрос за по- голямо количество сирене се прави саламура  с морска сол и вода в съотношение 1:14. Завираш, докато се разтвори солта, охлаждаш и заливаш сиренето. Ако се съхранява в хладилник или на по- хладно така може да се съхранява с месеци. Сиренето става малко по-солено и трябва да се обезсолява няколко часа преди да се консумира.
Аз обезсолявам по една- две  бучки седмично и ги съхранявам в пластмасова кутия без саламура. Ако сиренето е хубаво, няма да се развали за седмица Peace

# 37
  • София
  • Мнения: 3 789
Аз съхранявам в стъклена кутия с капак, пълня с вода малко над нивото на сиренето

# 38
  • Мнения: 147
       Съхранявам сиренето в пластмасова кутия с вода и малко сол.

# 39
  • Мнения: 1 259
Сиренето го прави баба ми и го съхранявам по следния начин... слагам 1 пар4е в кутия с вода за 12 часа, сменям водата и в новата слагам 1-2 лъжици сол. Когато искам да го използвам, просто го измивам под течаща вода. А при купеното сирене, без саламура... избирам малки парченца, които бързо да изконсумираме, защото след 5 дни започва да мирише лошо!

# 40
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Имам една кутийка само за това В нея слагам хладка вода и 4 суп лъжици сол. След това и самото сирене.
Но напоследък купуваме Апетина, а то си е във вода и не ми се налага да правя саламура

# 41
  • Мнения: 1 152
В пластмасова кутия без никаква саламура, само сухо.

# 42
  • София
  • Мнения: 604
в кутия от сладолед-вътре ми е и сиренето и малсото, без всякакви саламури. Изяжда се за максимум 2 дни и няма смисъл Simple Smile

# 43
  • София
  • Мнения: 4 178
В пластмасова кутия с вода+ чаена лъжица  лимонтозу и по 1 чаена лъжичка сол и захар.Перфектно е,може и без захарта,но лимонтозуто предотвратява омекването.

Интересно, ще пробвам.
А по темата-в пластмасова кутия, само с вода-с цел обезсоляване. Е, поомеква понякога, зависи от кой вид съм купила, но поне не е солено.

# 44
  • Мнения: 3 641
В кутия, н озадължително ще пробвам с лимонтозу Simple Smile

# 45
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
В кутия, н озадължително ще пробвам с лимонтозу Simple Smile

Ломонтозуто и аз ще го пробвам задължително

# 46
  • Мнения: 247
Ще пробвам с лимонтозу. Досега само в кутия с вода съм съхранявала.

Общи условия

Активация на акаунт