Копирам я така, както я изпратих на бележка на една мама и съм й обяснявала стъпка по стъпка. Ето я:
1 пакетче мая
1 кг брашно
200 гр. прясно мляко
200 гр. вода
1 яйце
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 лъжици олио
Първо разбиваш маята, захарта и 1 лъжица брашно+ малко вода и го оставяш това да престои половин час някъде, за да се разтвори хубаво маята.
После пресяваш през сито единия килограм брашно, за да влезе хубаво въздух вътре и се смесва с предишната смес с престоялата вече мая. Почваш да го месиш много яко... Колкото повече го месиш, ще стане по-хубаво, в смисъл - ще бухне повече. Месиш, месиш, месиш .. можеш да добавиш малко вода и олио, ако ти е много сухо тестото. Накрая става една голяма топка, нито твърда, нито мека и го оставяш около половин час да втаса. Подува се и тогава почваш оформланието.
Разделяш тестото на 3 равни топки. Намазваш тавата с олио /включваш фурната на 200 градуса да загрява, само отдолу/, разточваш с точилка първата топка и я слагаш в тавата като голяма мекица. Мажеш я отгоре с олио и слагаш втората разточена топка. След това идва момента със слънцето... С нож разрязваш средата до долу, правиш един кръст и после още един път го разрязваш по диагонал, за да станат 8 равни части, ама не го режеш до края. После хващаш едното разрязано и го прегъваш назад, до края на тавата и така всичките... това са лъчите. По средата остава празно. Там слагаш третата топка, както си е омесена кръгла - това е лицето на слънцето. Правиш му очи, вежди, нос с малко тесто /остави си малко за тези атрибути / като преди да сложиш окото например, правиш пак дупка с ножа, защото ще ти изкочи иначе навън... и готово. Като направиш питата, я оставяш около половин час да втаса отново на топло. Ще се надуе още повече. Като е вече подута много, я пъхваш във фурната и я печеш само отдолу, защото иначе ще се сплеска. Когато започне да се зачервява отгоре, значи е готова, ти ще разбереш това, защото започва да се напуква и въобще - има готов вид.
И това е рецептата. Опитах се да ти я обясня максимално просто, дано съм успяла да я предам.
Сега, аз я правя за пръв път и имам една забележчица и друг път няма да я правя точно така. Защото исках питата да е сладка, а с една лъжица захар само, представи си, колко е била сладка... беше все едно ядеш хляб. Бих препоръчала да се сложи повече захар, стафиди, орехи и каквото и да е, само да не е като хляб. Иначе стана много хубава и добра, ама ми се щеше да е сладка. Или пък солена - със сиренце вътре, ама нали за прощъпулник, трябвало сладка. Тъй... Ако искаш, я направи едно към едно... ефектна е, а става много лесно. Само трябва да я изчакаш хубаво да се подуе и втаса, преди да я пъхнеш във фурната.
Хайде, правете и се хвалете:))
http://community.webshots.com/photo/390240671/390299994bhXIkf - в суров вид
http://community.webshots.com/photo/390240671/390390550IHQypn - изпечена вече