Въпрос за приготвяне на тиква

  • 24 730
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 54
Здравйте. Искам да попитам как приготвяте тиква. Варите ли я преди печене? Добавяте ли нещо друго? Благодаря Ви.

# 1
  • Мнения: 180
Приготвям я по различни начини.Варена,с мед;печена(без да се вари предварително);смесвам я със сместа за крем-карамел(комбинацията е с много фин вкус),класическият тиквеник.

# 2
  • до морето
  • Мнения: 494
Ние най-много харесваме тиквата печена на фурна. Измита, обелана и нарязана на парченца я слагам м в голяма тава. Поръсвам с много захар, прибавям две ванилии, 2-3 суп. л. олио и 1/2 кафена чашка вода. Пека я докато хване лека карамелена коричка. След изпичане по-желание може да се поръси с канела и смлени орехчита.

# 3
  • София
  • Мнения: 302
Здравейте! Наскоро ядох, тиква на фурна с мляко, яйца захар май... Някой да има идея как се приготвя, вари ли се тиквата... Реже се като кекс   Confused

# 4
  • Мнения: 5 001
Здравейте! Наскоро ядох, тиква на фурна с мляко, яйца захар май... Някой да има идея как се приготвя, вари ли се тиквата... Реже се като кекс   Confused
Правила съм подобно нещо....Сварена,пасирана тиква се смесва с разбити прясно мляко,яйца и захар.Изсипва се в кексова форма и се пече на водна баня както крем карамела....След като изстине се обръща в подходяща чиния и се реже на филийки както кекса.При сервиране можа да се полее с ванилов или канелен сос

# 5
  • Мнения: 573
Опитай  Тиквен десерт  Малка по-различно предложение.

# 6
  • тук
  • Мнения: 510
Аз имам два любими начина за приготвяне на тиква:
1. Печена с кората и без никакви добавки - отнема много време, но ако си избрала сладка тиква е уникална след като я извадиш от фурната и поръсиш с настъргани орехи и мед
2. десерта, който майка ми правеше с тиква:
запържваш в около 50 гр. 1/2 чаша ориз докато стане стъклен, след това към него добавяш тиквата, нарязана на тънко, 1/2 чаша захар и около литър прясно мляко; след това слагаш във фурната да се изпече на около 200 гр. за около 30 мин. (или докато получи хубава златиста коричка)

който и вариант да избереш, тиквата е вкусна и полезна храна (когато няма толкова захар, разбира се), така че успех от мен Simple Smile

# 7
  • Мнения: 164
Много вкусна тиква е печена с мед,орехи и стафиси.
1 средна тиква-цигулка,срязва се на ширина,по-издута част се издълбава и се напълва със смес от мед,счукани орехи и стафиди,цялото това чудо се увива с фолио и се пече на 150 градуса.

# 8
  • в илюзия
  • Мнения: 1 306
Приготвям я по 2 начина
Първия нарязвам я с кората и слагам да се пече във фурната и малко преди да я извадя я поръсвам с захар
Втория начин :
нарязвам я и я обелвам и варя , после в тавичка нареждам кубчетата тиква , предварително разбивам 3 яйца +половин литър прясно мляко+1ч.ч. захар+1 ванилия на прах и пека докато хване коричка (около 1 час) Peace
Става много вкусна

# 9
  • Мнения: 690
Здравейте! Наскоро ядох, тиква на фурна с мляко, яйца захар май... Някой да има идея как се приготвя, вари ли се тиквата... Реже се като кекс   Confused
Правила съм подобно нещо....Сварена,пасирана тиква се смесва с разбити прясно мляко,яйца и захар.Изсипва се в кексова форма и се пече на водна баня както крем карамела....След като изстине се обръща в подходяща чиния и се реже на филийки както кекса.При сервиране можа да се полее с ванилов или канелен сос
Дали може да се направи в чашки за крем карамел? и.. И какви са съотношенията яйца, мляко, тиква?

# 10
  • Мнения: 5 001
Може.
Съотношението на мен ми куца....Правя всичко на око....Гледай да не прекалиш с тиквата все пак....А иначе 1 л. прясно мляко+ 5-6 яйца и захар на вкус се разбиват докато захарта се стопи(т.е. доста дълго)....

# 11
  • Мнения: 690
Тогава помагай  Hug - значи сложила към 2/3 от издутата част на цигулката. Това много тиква ли ще бъде?

# 12
  • Мнения: 5 001
Ми....доста ми се вижда....А и не знам колко е голяма тая тиква....За това ти казвам,че действам на око  Blush

# 13
  • Мнения: 1 715
Аз я пека във фурната и после поръсвам със захар.Правя и тиквеник.

# 14
  • Мнения: 2 000
Аз я стържа в тавичката, слагам половин литър прясно мляко, 4 яйца, 1 чаша захар, 2 ванилии. Обърквам всичко хубаво и пека около 1 час при 180 градуса.

# 15
  • Мнения: 690
Ми....доста ми се вижда....А и не знам колко е голяма тая тиква....За това ти казвам,че действам на око  Blush


Пека сега, после ще дам отчет Wink

# 16
  • Мнения: 690
Учудена съм - нито крем карамел обичам, нито тиква, но тиквен крем-карамел е невероятно вкусно нещо. Мерси TheNMaster   bouquet

# 17
  • Мнения: 5 001
Учудена съм - нито крем карамел обичам, нито тиква, но тиквен крем-карамел е невероятно вкусно нещо. Мерси TheNMaster   bouquet
Ееее,радвам се,че ти е харесало  Hug Hug Hug Hug
Отдъхнах си!  hahaha

# 18
  • София
  • Мнения: 17 592
Хм, само веднъж съм правила, при това не ми хареса - но пък се хареса на останалите, та мога да си призная (аз тиква изобщо рядко харесвам, та... не съм добър репер)
Тиквата беше мъничка. Измих я, отрязах й капаче, издълбах отвътре семките, натиках мед, захар, канела, кардамон, кориандър, черен пипер, ядки (каквито имах), сушени плодове (каквито имах). Запуших капачето, налях мъничко водичка в 1 тавичка и - във фурната. На 200 - 220 градуса някъде.

# 19
  • Мнения: 11 818
Ооо, пълнената тиква е страхотна, аз я открих преди няколко години, но я правя по Коледа обикновено. Вариациите за пълнеж са много, локумът е задължителен, аз слагам и пресни плодове освен сушени.
Аз ще пробвам тези дни тиквения крем карамел, смятам, че ще ни хареса!

# 20
  • Мнения: 1 432
В момента чакам да се изпече моето произведение.
Всичко е на око. Прясно мляко,яйца,захар,ванилия и пар4ета варена тиква.   chef

# 21
  • Мнения: 751
Аз я пека във фурната и после поръсвам със захар.Правя и тиквеник.
И аз така я правя. Heart Eyes

# 22
  • Мнения: 1 906
Обичам я приготвена по всякакъв начин  Crazy.
1. Нарязвам на парченца и ги подреждам плътно в тавичка. Ако е по-зелена поръсвам със захар. Отгоре изсипрам компот и по желание редя и парценцата плод отгоре. Пека докато течността изври.
2. Печена с ориз и прясно мляко.
3. Печена с яйца и мляко, но с отделно разбити жълтъци и белтъци, защото става много пухкав крем.

# 23
  • Мнения: 406
Обичаме тиквата приготвена като тиквеник, крем карамел,с компот -може и пълнена ,но аз лично не съм правила   bouquet

# 24
  • Мнения: 3 861
Момичета, ето и моето Коледно тиквено предложение

Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер

Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се напълни тиквата или ви свършат продуктите. Накрая се залива с останалия  мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз я пека 5-6 часа на 100 - 120 градуса. Става вълшебна. Тежък десерт е, но много вкусен и красив
Да ви е сладко! 
 
 

# 25
  • София
  • Мнения: 607
Това с пълнената тиква е върхът просто!!!!!!

Аз я правя или печена във фурната или сварена, пасирана и смесема с канела, орехи, мед и стафиди. Разпределя се в чаши и се изстудява.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Пълнената тиква на доня Коприва звучи направо супер.
Баща ми пече тиквата с кората. Нарязани парчета тиква се поставят в тава , като се захлупват и кората остава отгоре. В тавата между тиквата се сипва захарен сироп. Пече се докато сиропа се поеме от тиквата и кората на тиквата се запече. Става много вкусна.
Иначе правим и тиква с мляко, тиква с мляко и ориз и тиквеник . Peace

# 27
  • Мнения: 1 906
доня КОПРИВА, благодаря за рецептата   bouquet .
Напоследък често чета за пълнена тиква, но все не намирах рецепта.

# 28
  • Мнения: 2 018
2. Печена с ориз и прясно мляко.
3. Печена с яйца и мляко, но с отделно разбити жълтъци и белтъци, защото става много пухкав крем.

Може ли по подробно тези вариянти.  Simple Smile

Благодаря и на доня КОПРИВА, за рецептата. Никога не съм правила по този начин тиква, дори и не съм опитвала, но звучи много вкусно.  Peace

# 29
  • Мнения: 4 406
Момичета, а дали има вариант за приготвяне на тиква с нещо солено 
Сладките й вариянти не ги обичаме. Имам 2 на терасата и ще си изгният

# 30
  • Мнения: 1 906
2. Печена с ориз и прясно мляко.
3. Печена с яйца и мляко, но с отделно разбити жълтъци и белтъци, защото става много пухкав крем.

Може ли по подробно тези вариянти.  Simple Smile
...

Печена  с ориз и прясно мляко
За съжаление точни количества не мога да дам, защото готвя на око, но това не е някаква сложна рецепта, така че всеки може да се справи (аз съм примера  Whistling )

На дъното на тавичка слагам малко олио, колкото да не залепне.
Нарязвам тиква на тънки парчета и ги подреждам плътно (до колкото е възможно) и отгоре посръсвам с измит ориз и захар. Ориза трябва да е на много тъничък пласт. Така повтарям, докато се напълни тавичката. Най-отгоре трябва да е тиквата.
Всичко поливам с прясно мляко и пека в предварително загрята фурна, докато млякото се изпари. Става много сочна и вкусна  Peace .


Печена с яйца и мляко
Тиквата я нарязвам на филийки и я слагам в тавичка. Поливам с малко брашно (1-2 с.л.), размито във вода. Запичам във фурната, докато омекне. През това време кипвам около 750-1000мл. прясно мляко с няколко лъжици захар (на вкус). Разбивам жълтъците на 3-4 яйца и когато млякото кипне внимателно ги изсипвам вътре. Няколко минути продължавам варенето като през това време разбивам белтъците на гъст сняг. Махам млякото от котлона и добавям белтъците. По желание може да се сложи ванилия. Млечната смес изсипвам при тиквата и пека.

# 31
  • Мнения: 2 018
Благодаря Incognito.  Hug

Печената с яйца и мляко непременно ще се пробва.  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 9 973
мама прави тиква с мляко с ориз на фурна.Ако някой знае как да си направя да свирка.Мама се разболя с психическа болест и не може да ми обясни.

с извинение към авторката Blush

# 33
  • Мнения: 3 861
Деска, ето тук са написали



Печена  с ориз и прясно мляко
За съжаление точни количества не мога да дам, защото готвя на око, но това не е някаква сложна рецепта, така че всеки може да се справи (аз съм примера  Whistling )

На дъното на тавичка слагам малко олио, колкото да не залепне.
Нарязвам тиква на тънки парчета и ги подреждам плътно (до колкото е възможно) и отгоре посръсвам с измит ориз и захар. Ориза трябва да е на много тъничък пласт. Така повтарям, докато се напълни тавичката. Най-отгоре трябва да е тиквата.
Всичко поливам с прясно мляко и пека в предварително загрята фурна, докато млякото се изпари. Става много сочна и вкусна  Peace .



# 34
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Момичета, а дали има вариант за приготвяне на тиква с нещо солено 
Сладките й вариянти не ги обичаме. Имам 2 на терасата и ще си изгният
Има . В заведение приготвяха пълнена тиква със свински кебап. По обяснения на готвача( и по мои спомени) се приговя така:свинското с подправки, лук и гъби се задушава и се поставя в добре изчистената тиква . Затваря се с капака на тиквата и се слага да се пече.Явно трябва да се пече продължително време на слаб огън , за да може да се задуши хубаво свинското и да не прегори отвън тиквата.В тавичката се сипва и малко количество вода.Имаше интересен вкус.

# 35
  • Мнения: 3 861
За тиква със солено.....

вчера гледах как Ути пълни тиква със заешко, много вусно ми се стори...
Мисля да го направя в най-скоро време, но с пилешко

Та първо тиквата се изчиства хубаво отвътре и  капачето и се запазва.
След това карамелизира захар в едно пакетче масло, но карамелът да е по-течен
След това с този карамел обля тиквата отвътре, да се глазира.
Отделно задуши зеленчуци. Праз лук, чесън, картофи, мисля и гъби имаше и май малко винце. Метна и заешкото там да се обърне малко и след това всичко бухна в тиквата.
Аз бих добавила от себе си и малко топено сиренце.
Залепи капака на тиквата с малко тесто и във фурната на слаб огън.

Ако нещо съм пропуснала, допълвайте ме, който го е гледал предаването.

Последна редакция: сб, 29 ное 2008, 16:38 от доня КОПРИВА

# 36
  • Мнения: 4 406
E=mc²   доня КОПРИВА    bouquet

Благодаря за обясненията. Надявам се тези дни да направя някаква комбинация,  да я снимам и разказвам за вкуса

# 37
  • Мнения: 6 390
най обичам печена тиква с крем карамел - така му казвам, въпреки че никога не съм правила само крем карамел
около 500 гр тиква
1 л. прясно мляко
5 яйца
1 ч. ч. захар
Приготовление: Яйцата и захарта се разбиват, тиквата се сварява и се пасира и след това се добавя млякото. Всичко се разбърква и се слага в тавичка и се пече в умерена фурна.

или печена тиква само със захар

# 38
  • Варна
  • Мнения: 1 553
За тиква със солено.....

вчера гледах как Ути пълни тиква със заешко, много вусно ми се стори...
Мисля да го направя в най-скоро време, но с пилешко

Та първо тиквата се изчиства хубаво отвътре и  капачето и се запазва.
След това карамелизира захар в едно пакетче масло, но карамелът да е по-течен
След това с този карамел обля тиквата отвътре, да се глазира.
Отделно задуши зеленчуци. Праз лук, чесън, картофи, мисля и гъби имаше и май малко винце. Метна и заешкото там да се обърне малко и след това всичко бухна в тиквата.

Ако нещо съм пропуснала, допълвайте ме, който го е гледал предаването.
Няма ли да стане много сладко?  Тиквата си има сладникав вкус и като сложиш карамел съвсем ще стане  сладко. Но който харесва фюжън кухнята ще хареса карамелизираната тиква със заешко. Peace

# 39
  • Мнения: 3 861
Предполагам, че ще стане Wink
Това вече си е въпрос на вкус. Аз лично си падам много по сладко-солени и сладко-кисели комбинации Simple Smile

# 40

Общи условия

Активация на акаунт