Защо не ми се получава кекса ?

  • 26 498
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 482
Ето и тайната на майка ми: пече първите 20-30 минути /докато се получи коричка отгоре и изглежда като опечен кекса, през това време е бухнал/, след което покрива с алуминиево фолио до пълното му изпичане, дори да трае 1 час, няма опасност да прегори. Не спада, не остава недопечен и всеки път резултатът е добър.

# 46
  • Мнения: 1 174
При мен се получава, но е и до фурна.При майка ми още в апартамента бяхме с една, на която съм се учила и бях свикнала още от дете - печеше по един начин.После на следващата в къщата - друго и сега, като искам да приготвя нещо у дома за десерт или по-скоро за кафе-закуска, ползвам съвсем различна фурна. Имам два провала със старата си рецепта, която познавам като дланите си и те са от печенето, т.е. пак фурната.
Споделям, че винаги започвам и слагам сместа в предварителнозагрята фурна на 150 градуса, на най-ниската решетка, печене отдолу или отгоре и отдолу - зависи от печката ти. Без да отварям пека така, докато кексът се надигне над нивото на формата и добие златистожълт цвят и престане да променя формата си и да се подува и спада отвсякъде (това са фазичките, които се наблюдават при мен Wink).След това сменям и пека само отгоре, но повишавам температурата до 180 градуса. Ако има опасност от изгаряне, можеш да покриеш с алуминиево фолио, както и по-горе са те посъветвали.
Не мисля, че правиш нещо грешно, въпрос на "опознаване"  е Wink и... друго: не отваряй за проба, докато не се надигне кекса!
Времето за печене да не те смущава, пак си е до фурна. Някои домакини казват, че за 40мин. са готови, при мен също минава час и нещо. Simple Smile

Успех! Simple Smile

# 47
  • София
  • Мнения: 38 570
Много ми е сложно това с фурната.
Баба ти Мара съседката с Раховеца прави чудеса, аз със Индезит - глетав кекс. Sad

# 48
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ако в рецептата не е указано не разделям белтъци и жълтъци,разбивам ги заедно,като съда,в който разбивам съм го сложила в по-голям с по-топла вода.
С фурна Електролукс съм,най-добре се изпичат кексовете ми на 180 градуса и на най-долното ниво.Нищо не правя при самото печене,слагам в загрята фурна и това е.

# 49
  • Мнения: 1 174
...

Няма как всеки път да ти става глетав кекса.Или нещо не улучваш температурата, или не изчакваш.Като го пробваш полепва ли ти по шиша/пръчицата (не знам с какво го проверяваш)?

Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 13:33 от ive

# 50
  • Мнения: 2 018
Когато разбивам кекс си имам няколко правила, които, каквато и рецепта да правя, си ги спазвам. Ще се опитам да ги систематизирам в последователността, която използвам:

1. Включвам фурната на необходимите градуси, за да е загрята, когато съм готова с кекса.
2. Намазвам си формата с олио и брашно и я слагам някъде около фурната. Целта е да стои на топло и да не е студена.
3. Пресявам брашното и смесвам лекичко с бакпулвера или содата. Независимо каква е рецептата - бакпулвера го слагам в брашното.
4. Знам, че включа ли миксера веднъж не бива да спирам и пак да почвам. Ако се наложи - то е за кратко. Затова си подготвям всичко да ми е под ръка.
5. Яйцата при условие, че трябва да се бъркат със захарта - освен разтопяването на захарта, колкото повече се бъркат, толкова повече увеличават обема си и кекса е по-вкусен.
6. Добавям каквото е необходимо да се добави по рецептата /без брашното + бакпулвера/.
7. Спирам миксера и взимам лъжица. Много леко /само в една посока и с не много излишни движения/ започвам  да смесвам брашното с течността, която съм бъркала. Тук ви трябват три ръце  Laughing едната завърта полекичко купата /само в една посока/, другата сипва брашното, третата бърка с лъжицата /отново само в една посока/. И поради липса на трета ръка, правя го по следния начин: Сипвам малко брашно, оставям го, завъртам купата, сипвам пак малко бращно, оставямм, завъртам купата - най-много с 4 сипвания. Не бива да се бърка много, много и не е препоръчително да се бавите, защото бакпулвера започва да действа.
8. Изсипвам във формата за печене и го слагам във вече загрятата фурна.
9. Когато се пече не отварям изобщо фурната. Ако се наложи, защото е започнал да прегаря отгоре, а му е рано да е станал - приготвям си предварително фолиото и много бързо, без да отварям изцяло вратата пъхвам фолиото. Това означава, че следващия път ще сложа фурната на по-малки градуси. Когато вече си мисля, че може би е готов, взимам клечка за зъби и бучвам кекса по средата /пак се действа бързо, за да не се охлади изведнъж фурната/. Когато направя дупчица и позавъртя малко клечката в кекса, то не трябва да има нищо полепнало по нея, след като я извадите. Има ли - още не е готов. /ако в кекса си имате много ябълки - например, може да има нещо по клечката, но то да е от плода/.
10. Когато разбера, че кекса е готов, не го изваждам веднага от фурната, а я изключвам и открехвам вратата /да не изстине бързо, защото пак може да спадне - това е защото има бакпулвер, а не мая. При маята е друго - когато умрат дрождите при печене, може да се отвори по-спокойно/. Това може би около 5 минути. После отварям вратата изцяло, но не го мърдам от там - пак около 5 минути.
Изваждам от фурната.

Може да се вижда сложно, но когато ги приемете за правила, всичко останало е вариянти на рецепти и няма как да не ви се получат.
Дано съм помогнала на някого.   bouquet

# 51
  • Мнения: X
Бо_,   bouquet Много подробно си описала всичко. Следващия път ще пробвам по този начин, защото и на мен често не ми се получава кекса.

Общи условия

Активация на акаунт