Какво от българската кухня..........

  • 2 356
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 139
бихте предложили на гост в чужбина, не българин?
Дайте идеи за вечеря, с рецепти моля!
Ако има запознати с латвийската кухня, може да се включат също.
Благодаря!
Вечерята е в сряда.
 Praynig

# 1
  • Мнения: 5 001
Капама
Мусака,
Мешана скара,


Само ястия или и салати,предястия...?

# 2
  • Мнения: 139
Вси4ко, каквото се сетиш.
А аз ще преценя според зависи от обстоятелствата.
Капама?К'во беше т'ва?

# 3
  • Мнения: 5 001
Нещо дето се готви само  Joy Joy Joy
В глинен гювеч(ако нямаш може и йенска с капак) се слагат различни видове месо(пилешко,свинско,сурова наденица),сарми от кисело зеле и кисело зеле-рязано,червен ,черен пипер....И после се пече...

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и аз преди имах тези чуденки Laughing
не познавам латвийската кухня и незнам какво е типично за тези ширини.

мъжът ми харесва много следните неща:
салати - млечна, кътък, родопска закуска, печени чушки и боб
безмесни - сирене по шопски, яйца по панагюрски, спаначени сарми (няма лапад тук Rolling Eyes)
месни - винен кебап, пълнени чушки, болярско кюфте (с пълнеж).

всички тестени солени неща са му вкусни - катми, мекици, тутманик, питка, баница, всичко...
от десертите не яде ашуре (зрънцата му пречат  ooooh!), сиропирани сладкиши (много са му сладки), печена тиква (тук я ядат на супа или като гарнутура към месо)...

един съвет от мен: каквото и да сготвиш, гледай така да е оформено, че от пръв поглед да познаят какво е и да не напомня на нещо от тяхната кухня.
аз преди правех една питка, стана висока и абсолютно всички си помислиха, че съм направила сладкиш и отказваха да я ядат с основното ядене, била за кафе паузата  Shocked
сармите си мислеха, че са само зеления, не очакваха вътре да има ориз или въобще пълнеж...

с месото е по-лесно Sunglasses

Мастер, капамата не е много за пред чуждестранни гости.
аз съм правила Rolling Eyes
ами казаха ми, че месото е разварено и всичките меса били с еднакакъв вкус.

да не говорим, че не се знае дали там има кисело зеле Peace
аз за сарми купувам кисело зеле от турците и преди Коледа е вече кът...

# 5
  • Мнения: 139
Аз много не обичам мусака Wink
Пък и тук мусаката няма да стане като в България.
Картофите и каймата доста се различават на вкус, а и на вид.
Затова ми е много трудно също.
Нещо по-лесно, но вкусно ooooh!

 Hug
МЕРСИ

# 6
  • Мнения: 5 001
Асе,пак зависи от гостите...Аз точно с капама и червено вино съм ги "освинвала"  Joy Joy Joy Joy
Както и с печено агнешко бутче с дробсърма наоколо....


Много зависи какви са гостите....


anna i mamma ,ти в коя държава си?Ще е по-лесно ако се знае та да се съобразим с продуктите около тебе....

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мастер, права си. аз съм писала за мъжа ми  Wink
ама къде си ги хранила? в Бг или навън?

виж какво ти е писала Ана и Мама - навън продуктите имат друг (или никакъв) вкус Wink

за агнешко не ми се говори Naughty
тук агнешко и телешко няма по супермаркетите, трябва да го търся специално Confused

# 8
  • Мнения: 139
Той е музикант. Свири на чело. Изискан е  ooooh!
Но не е преднамерено претенциозен.
Незнам, за моя каквото и  да сготвя, не се оплаква, но това е така, защото майка му не готвила и е ял по4ти само готови храни.

Баница? Дали е подходящо?Това, което ме притеснява са корите.Когато са замразени, как се размразяват? Трябва да се чака ли?
А и баница с вилица и нож, оф незнам.
Ние я ядем с ръцете. Grinning

А капама се оказа, 4е не съм яла такова нещо.
Аси, това за външния вид на ястията е хубав съвет.
А колкото до картофите, има ги същите на вид, но не и на вкус.
Накрая един ориз с нещо и още нещо с нещо и аре Joy

аз си лягам, дано като се събудя да сте успели да ми помогнете Tired

Последна редакция: вт, 18 ное 2008, 10:00 от anna i mamma

# 9
  • Мнения: 5 001
Асе,в Испания,Франция и Норвегия съм работила.Там сме се събирали на българска кухня и все аз съм приготвяла нещата(щото само аз съм българката  hahaha )


anna i mamma  ми значи скара тогава....Лесно е и месо има навсякъде по магазините....Едни задушени зеленчуци за гарнитура ,шопска салатка и готово....Де да знам де.... ти кажи...

# 10
  • Мнения: 139
Майсторке, нямаме скара. Фурната уж има опция за грил (пише "бройл" на английски, но незнам к'ъв е тоя грил и за какво мога да го използвам.
А задушените зелен4уци с масло ли? От замразените, нали?

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мастер, браво на теб  Hug
нали се сещаш, че на мен ми е още по-трудно с месото, като не мога и да го опитам Rolling Eyes

Ана и Мама, и моят мъж е израстнал с полуфабрикати Confused
твоят гост и сега ли яде готови храни?
това е важно, защото ако си свикнал на глутамата, с който са пълни полуфабрикатите,
то домашно приготвеното идва малко безвкусно.
моят мъж мрънкаше поне половин година, че полуфабриката е по-вкусен от моите манджи Twisted Evil

разгледай темите "ти какво сготви? снимай и покажи"  Peace
там има и типично български ястия много красиво поднесени.
ще ти хрумне какво и как да сготвиш Peace
защото все пак е важно и как е сервирано Peace

П.П. баба ми сервираше баницата винаги с нож и вилица.
малки, десертни Peace

# 12
  • Мнения: 139
asyalein вегетарианка ли си?

Може и вегетарианска вечеря, имам соево сирене. Мога ли да го използвам в салата?
Малки, десертни, казваш, а.... Simple Smile

# 13
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
разгледай малко от темите "ти какво сготви?", има 4удесни идеи! гледай месата да са  от традиционната кухня за страната ,да не се окаже ,4е не яде  то4но такова! мусаката се приема добре, тас кебап , кюфтенца коктейлни,супа топ4ета, снежанката, шопската винаги е вървяла или ов4арска!  добре аранжирани! Peace
ася, сега видях поста ти! повторила съм идеята!да те похваля ася, много добри идеи за аранжиране!  bouquet  chef bowuu

# 14
  • София
  • Мнения: 4 294
Щом ще гощаваш чужденец трябва да е типично българско ястие - шопска салата, снежанка, таратор, сарми, капама, кавърма, миш-маш, баница, тиквеник и т.н.

# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

ася, сега видях поста ти! повторила съм идеята!да те похваля ася, много добри идеи за аранжиране!  bouquet  chef bowuu

мерси мила  Hug

Ана и Мама, да веге съм.
какво имаш предвид под соево сирене? тофу ли?
то не е типично за нашата кухня Rolling Eyes
тофуто не става за салата, че е безвкусно, ако е друг вид - идея си нямам Confused

иначе като имаш кори , направи тиквеник или щрудел на пурички
и го сервирай с ножче и виличка Peace
може да го поръсиш с пудра захар и да гарнираш с малко пресни плодове или сладолед Peace

# 16
  • Мнения: 2 567
anna i mamma , по-лесно от мусака не се сещам, но щом казваш, че е трудно... Thinking
Моите гости са оставали очаровани от нея винаги, както и боб на фурна (но от Бг донесен), шопска салата, гювечета (но ако нямаш, ефекта се губи), Снежанка.
Миналата седмица правих и шкембе чорба  Mr. Green

# 17
  • Мнения: 5 001
anna i mamma ,сетих се нещо.....Дали няма някъде при тебе турски магазин? В тях се намират нашенски продукти,туршийки,подправки,сирене,кори за баница и други подобни неща.... newsm78

# 18
  • Мнения: 1 173
анна _и _мама за корите за баница - нищо им няма , те даже не са замръзнали като ги вземеш от магазина ( нали е хладилна витрина ) . Иначе аз ги оставам малко на стайна температура и са готови за употреба. От баница по традиционно нещо няма .
 Можеш да направиш и салата - шопска ( въпреки че вкуса на доматите е  Sick, но по -скъпите,докарват на нещо), млечна ( аз обикновено си правя киселото мляко , изцеждам си го след това , и слагам малко сауър крийм вътре). Руска салата - тя се доближава до всички майонезени салати тук.
 За мусаката си права (макар че аз готова кайма не купувам - в къщи се прави ), картофите са   Sick( дори и най-скъпите). Но с голд патейтос се получава горе долу  същия вкус. За миш маш - и аз съм за , но само ако има фармърс маркет около вас да си вземеш червени чушки ( готовите от буркан са кисели).
 Ако имаш от къде да вземеш печени чушки - чушки бюрек( с парче сирене) е добро предястие.
 За десерт може и крем- карамел ( нали каза че не е американец , може и да му хареса).

Истината е че уви колкото и да ти се иска да направиш традиционно българки ястия винаги трябва да се съобразяваш с какво разполагаш ( сирене - без него каква шопска салата, зеленчуци- като обикновени печени чушки е трудно да се намери  Sad... )
 
Успех

# 19
  • Мнения: 1 352
анна _и _мама, внимавай какво ще им поднесеш, защото знаеш, че чужденците имат доста различни хранителни навици от нас  българите. Аз така си мислех, че ще блесна с една мусака, но цяла вечер ме разпитваха как така можем да ядем на едно месо, картофи, мляко, яйца и хляб ooooh!................. и са си прави хората, но ми трябваше време да го разбера.
Мисля че ще им хареса руло Стефани например с някаква лека салатка, тиквички с кисело мляко и чесън, бобена салата, печени чушки с оцет, магданоз и чесън, сърмичките също са добра идея.

# 20
  • Мнения: 139
Благодаря ви много, хора!  bouquet
Тиквеник ще се опитам да направя, 4ушки бюрек (сетих се и аз за тях снощи), мусака-дано да я хареса(аз ли4но не харесвам заливката на мусаката) и салатка ще видим, може и да не е шопска. Или пък, шопска с онези малките домати, 4е май са по-вкусни. Таратор, незнам. Моя 4ужденец, така и си остана скептично настроен към таратора.

Ина4е има гръцки магазин при нас, за турски не съм 4увала и там има сирене-българско Heart Eyes, кори и други вкусотии от на6ата страна. Малко скъпи4ко идва, но госта е специален и заслужава.Дано да има 4ервени 4ушки там, като на6те.Знам, 4е има в буркан, но са кисели наистина. За пе4ене нормални червени чушки ми трябват нали? Във фурната ли да ги изпека първо?

Тофуто вярно, няма нищо общо с темата. Незнам какво да го правя просто. Използвах го като сирене, но то няма вкус, бе Rolling Eyes

Страхотни идеи, още веднъж- благодаря!

# 21
  • Мнения: 1 283
Обичам българската кухня и традиционните ни ястия. Всички чужденци, които познавам се впечатляват от баница, кебапчета, питки, стар фасул и кълцани меса на скара и изобщо мръвки в изобилие. Туршията ги впечатли и лютеницата със сирене и праз. Разгледай ми в подписа моята кухня, има доста от българските традиционни ястия. Peace

# 22
  • Мнения: 868
Анна и мамма,
Аз скоро зададох тоя въпрос на друг съб-форум. Моята ситуация е малко различна, защото в семейството имаме диетични рестрикции, но се спрях на шопска салата (ще добавя и царевица за цвят, но без сирене) и шарени пълнени чушки с пайн нътс.  Доколко познаваш хората? Аз бих питала за алергии към храни или поне дали има нещо което не ядат.  Хмм, туршия няма да ги впечатли. 

Приятно посрещане на гостите!

# 23
  • Мнения: 5 001
мусака-дано да я хареса(аз ли4но не харесвам заливката на мусаката) .....
Ами не я заливай.....Настържи отгоре кашкавал към края на готвенето и готово....

# 24
  • Мнения: 139
мусака-дано да я хареса(аз ли4но не харесвам заливката на мусаката) .....
Ами не я заливай.....Настържи отгоре кашкавал към края на готвенето и готово....

Да,TheNMaster, колко просто само! Кой да се сети оба4е Embarassed
Определено мусака ще има Peace С кашкавал отгоре.

А за тиквеника, една тиква имаме, остана от Хелуин, би трябвало да стане с нея, нали newsm78
И какво още?Орехи, канела....
Кажете ми някоя хубава, изпитана рецепта за тиквеник Praynig Никога не съм правила тиквеник досега.

Pixie, права си за туршията, не бих рискувала да предложа туршия, а и още пове4е, купена. Ако имах собствено производство, бих предложила оба4е, ей така бих била любезна просто. Само, 4е който нищо не разбира от правене на зимнина(така ли се казваше Rolling Eyes), а и от кулинария като цяло, ей така ще се надявам на късмет и на съветите ви и дано да се справя.
А колкото за специална диета, мисля, 4е няма да има нужда.

Ние бяхме веднъж в тях на гости и тогава аз се запознах с него и с родителите му. Той беше приготвил много вкусно свинско с домати, от онези малките. Бяха в свинското и имаха страхотен вкус и аромат, не бяха смесени с вкуса на свинското, а го под4ертаваха някак си, ако мога така да кажа. Много добре си пасваха. Имаше и 4ервени картофи, за гарнитура, масло и не помня какво друго, като масата също беше добре аранжирана.
Бяло вино за пиене и вси4ко, както си трябва.

А аз съм толкова неука в това изкуство- хи4 ме няма, признавам си Embarassed Така искам сега сестра ми да беше тук, да ми помогне, или да имах някоя приятелка, която да участва в приготовленията и да разбира повече от мен:(
Искам да направя ве4ерта с хубава ве4еря, хубаво вино, свещи-мещи, ала-бала bowuu Heart Eyes Wink

# 25
  • Мнения: 315
А за тиквеника, една тиква имаме, остана от Хелуин, би трябвало да стане с нея, нали newsm78
И какво още?Орехи, канела....
Кажете ми някоя хубава, изпитана рецепта за тиквеник Praynig Никога не съм правила тиквеник досега.
виж тук-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=129100.0
по отношение на чужденците - мъжът ми беше на гости на приятели в швейцария.едната вечер решил да сготви- шопска салата, пълнени чушки и каварма.швейцарците, които били на гости на нашите приятели омели всичко и накрая жената надигнала купата със салатата и изпила соса. Laughing
питала моя откъде купил соса/мислела, че е готов сос за салата/ Joy
дано гостите ти са доволни.
от мен съвет- не експериментирай, щом вечерта е важна за теб.сготви нещо познато или ако е нова рецепта направи генерална репетиция.  chef
късмет и разкажи после как е минало.
 ooooh!ама, че съм заспа - та тя е минала!!! hahaha
извинявай!  bouquet

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 15:32 от milsim1

# 26
  • Мнения: 139
Здравейте Simple Smile
Добре мина. Исках да направя чушки бюрек, но чушките бяха се скъсали в буркана и ги направих на салата с варени яйца, малко горчица, сол и зехтин.
Имаше и мле4на салата- тzatziki-тя беше готова, но към нея нямаше много интерес от страна на госта.
Докато разглеждах разните рецепти за мусака, попадах на една гръцка мусака много 4есто, която беше толкова харесвана, че реших да се пробвам да я направя. Еее, полу4и се страхотно. Имаше малка изцепка от моя страна,де. Като сервирах мусаката, картофите бяха малко твърди4ки. И понеже я правих в две малки тави4ки, нямам нормална тава, втората мусака я из4аках до 10 ве4ерта и ве4е беше перфектна.
За пиене имаше 4ервено вино и мин. вода. Нашият приятел остана много доволен. А и баница със 2 кори, сирене, яйца, кисело мляко и кашкавал отгоре, направих. Той не беше опитвал досега, нито баница, нито мусака и се полу4иха нещата.

Абе готвенето си е тръпка, но да ти е спокойно и да имаш време, а не да те дърпат постоянно за краката и да ти опяват"мама,мама"..

Тиквата пак си остана. Grinning milsim1, мерси за рецептата.
То всъщност с гугъл, лесно се готви, ама аз да си се посъветвам с най-добрите  bouquet

# 27
  • Мнения: 5 001
Ееее,браво anna i mamma   Hug Hug Hug Hug

Сега вече тиквеника ще го направиш за ваше удоволствие  Grinning
Ако искаш рецепта ще пиша..... Grinning

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 19:20 от TheNMaster

# 28
  • Мнения: 216
Проблема не е в продуктите, има 20 вид картофи, може да ползва Русетт, за мусака, каймата е от чисто месо просто, както бабите на село са я мляли преди, ако иска смес си прави , дори и чубрица може да си намери. И аз и мъжът ми готвиме нещата, както сме ги правили в БГ и нямаме оплаквания. Техниката ако ти е същата- няма разлика, а ако иска ароматни домати- да вземе органични.
Иначе по темата
баница- винаги е супер
Агнешко- и то е винаги деликатес
гювеч- може и в ъена, а ако отидеш до някои китайски magazin имат много хубави гювечи- за 4-5 души е супер
таратор вместо супа
сърмички с лозови листа( можеш да вземеш от ирански magazin)
снежанка
пълнени чушки
печени чушки
винен кебап( с ориз и картофено пюре по избор)
шопска салата- задължително ще я харесат- Повечето са уверени че фетата е дар от бога.

# 29
  • Мнения: 139
Да, така е Lil_Vixen, само дето са доста по-скъпи качествените продукти Peace
Това ми е единственото оплакване на мен. Внесените продукти от Европа, също са сравнително по-скъпи. Не можем да си позволим да купуваме само ограни4ни и български продукти. Но важното е , че ги има все пак и от време на време мога да се наслаждавам на храната, както вкъщи, в България.
А агнешкото не ви ли мирише.. На мен много ми е противно това агнешко.
И на английски гювече йена ли се казва? А чубрица как е на английски?
Винен кебап не знам какво е  Simple Smile
Но както и да е, мерси!
Иначе  каймата наистина е от 4исто месо, както казваш.

TheNMaster очаквай ме скоро в темата на професионалистките: "Ти какво сготви днес?Снимай, покажи!"

# 30
  • Мнения: 216
Да, така е Lil_Vixen, само дето са доста по-скъпи качествените продукти Peace
Това ми е единственото оплакване на мен. Внесените продукти от Европа, също са сравнително по-скъпи. Не можем да си позволим да купуваме само ограни4ни и български продукти. Но важното е , че ги има все пак и от време на време мога да се наслаждавам на храната, както вкъщи, в България.
А агнешкото не ви ли мирише.. На мен много ми е противно това агнешко.
И на английски гювече йена ли се казва? А чубрица как е на английски?
Винен кебап не знам какво е  Simple Smile
Но както и да е, мерси!
Иначе  каймата наистина е от 4исто месо, както казваш.

TheNMaster очаквай ме скоро в темата на професионалистките: "Ти какво сготви днес?Снимай, покажи!"


Clay pot( glazed)гювеч

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.chinesefooddiy … %3Den-us%26sa%3DN
иена- casserole dish( kерамични и стъклени)
Savory,А ако искаш тип шарена сол- Za'Tar

# 31
  • Мнения: 139
Благодаря!
Незаменими сте ей Hug
А тази иена( йена пък аз Embarassed) много добре изглежда Heart Eyes
Пак мерси ви казвам и до нови срещи Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт