А иначе нали знаете че китаиската медицина е бавна, няма мигновенни резултати, но затова пък лекува “от корена”. А чрез храненето – то е и начин и на лечение, и на живот. Нослето с олио се маже профилактично често, и без сополки. Водата от капака на тенджерата се дава всеки ден (нали всеки ден се вари ориз), или при всяко варене. То и лекува и предпазва. Най-малките симптоми се долавят и се регулират с хранене, за да не се стигне до болест. Аз затова и съм писала само симптоми.
Имам една страхотна рецепта за спиране на болки при менструация. Трепач, защото действа в рамките на половин час. Супа от кафява захар, ферментирал лепкав ориз и яице, като яйцето се разбива предварително и пресича в супата. Понеже ферментирал че и лепкав ориз при нас няма,казаха ми че може да се пие червено вино или лек алкохол и да се пие супата само със кафява захар и яйце. Повече сладки неща. Жената която ми го каза (60г.) само веднъж в живота си е имала болки - първият. Казва че супата се почва да се пие два три дни преди да дойде, и по време, всеки ден. Гледаше ме много странно как може да имам такива болки, и като ми я направи, с голяма увереност каза че ще ми мине скоро. Така и стана. Сега да ви обясня защо. Според тях болките идват когато кръвта изтича на парцали. Кафявата захар по принцип загрява организма, стомаха, и помага на парцалите да се стопят, което намалява болката. Подобно и с алкохола. При нас също знаем този принцип – като се завием или сложим топла кърпа на корема, също помага. Приема на топли течности директно в организма деиства по-бързо. Само да добавя че този ферментирал лепкав ориз тук се продава готов, но може и да се приготви, и че е с много малък алкохолен градус, може би 1-2 или не повече от 5, в супата изобщо не го усещах като алкохол.
Прятен ден на всички!