Зелеви сарми

  • 32 021
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 517
Уважаеми готвачки,
у нас много са вървежни сърмите с кисело зелеви листа. Но всеки път се получава следото: докато уврят хубаво листата, плънката вече се е скашкала.
Аз ги правя така: запържвам ориз с кайма (и подправки), без да надувам ориза, после си навивам сърмите и ги слагам на тих огън да къкрят. Но пустите му листа бавно увират. Мога ли примерно да сложа само листата да поврат предварително, за да поомекнат?
Или дайте някаква рдуга хитринка.
Благодаря   bouquet

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 23:56 от ДелтОв(И)ца

# 1
  • Мнения: 1 176
Не съм варила никога предварително листата. Слагам ориза почти суров. Добре си стават сармите. Обаче, ако ти е много твърдо зелето, наистина можеш да пробваш да посвариш листата малко преди да ги навиеш. Само да не станат много меки и да не започнат да се късат  Thinking ? Другият вариант е да сложиш ориза почти суров.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Никога нищо не съм запържвала, слагам си каймата с подправките и суровия ориз, навивам си сармите и никога не е имало гаф, а при нас също са на почит всяка седмица по един казан вия.  Grinning

# 3
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
и при мен не е увирала плънката.смесвам каймата с подправките и суровия ориз и навивам сърмичките.стават готови за около 2-2.30мин.

# 4
  • Мнения: 4 496
А отдолу в тенджерата какво се слага, за да не залепват за дъното? А за да не изплуват? И колко вода се слага- пак според ориза или?Embarassed

# 5
  • Мнения: 5 462
В тенджера сипвам олио и лук докато се задуши .
Добавям ориз и малко топла вода , задушавам ориза докато леко набъбне .След това добавям каймата която обърквам с ориза и лука като намялявам котлона.
После добавям чубрица, черен пипер , сол , червен пипер и малко мерудия(шарена сол ) .
Разбърква се добре и ако сместа е прекалено суха се добавя малко топла вода или зелева чорба .
Завиват се сърмите и се нареждат в тенджера под налягане , притискат се с чиния и се слагат да се варят .
След това ги нареждам тава .
В сгорещено илио сипвам лъжица брашно и червен пипер и бъркам непрекъснато като едновремено наливам от бульона при варенето на сърмите .
Изсипвам сместа върху сърмите в тавата и ги изпичам докато хванат кафява коричка.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Аз на дъното винаги нареждам цели листа, а отгоре ги затискам с чиния.
Вода според ориза, да.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 481
Най-хубави стават в гърне. Когато се запържват оризът и лукът, на всяка чаша ориз се слага същата чаша вода, т.е. в тигана съотношението ориз/вода е 1:1. Сваля се от огъня когато водата се "поеме", оризът в никакъв случай не трябва да е готов. Сърмите се редят плътно в гърнето / на дъното и отстрани може да се сложи някоя и друга свинска пържолка/ и се слага вода в съотношение 2:1 / на 1 чаша ориз-2 чаши вода/. Пекат се на тих огън поне 3 часа, но усилието си струва Laughing

# 8
  • Мнения: 1 517
Аз на гърне ги правих. Ориза ми беше почти суров - само леко запържен с олио, не надут. явно зелето е по-твърдо. Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning

# 9
  • Мнения: 3 251
Най-хубави стават в гърне. Когато се запържват оризът и лукът, на всяка чаша ориз се слага същата чаша вода, т.е. в тигана съотношението ориз/вода е 1:1. Сваля се от огъня когато водата се "поеме", оризът в никакъв случай не трябва да е готов. Сърмите се редят плътно в гърнето / на дъното и отстрани може да се сложи някоя и друга свинска пържолка/ и се слага вода в съотношение 2:1 / на 1 чаша ориз-2 чаши вода/. Пекат се на тих огън поне 3 часа, но усилието си струва Laughing
Напълно съгласна!
И аз ги приготвям в гърнето или в глинения гювеч във фурната, но предварително запържвам каймата и добавям 1 ч.ч. вода към ориза докато си я дръпне и поизстине плънката... Забравям ги на слаба фурна/150-180*/, поне 4 часа. Важно е да има и повече мазнина. Стават божествени!

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 15:57 от Сапфира

# 10
  • Мнения: 1 174
Моите ги правя с готови, купени зелеви листа, със свински гърди, вместо кайма, ситно накълцани и с праз, вместо лук.
Оризът запържвам, след което добавям чаша вода на около...чаша и нещо ориз - колкото да набъбне леко.
На дъното на тенджерата слагам лист-два от зелевите и така варя на тих огън.За близо 3 часа са готови.
Веднъж, покрай бебешките грижи съм забравила да изключа котлона и сармичките се варили чак до сутринта!Резултатът беше...много солен долен ред и кашнат ориз, но пък много вкусни!

Някой по желание да оправи сЪрмите в заглавието и да им сложи едно "А"  за поДправка, моля! Wink

# 11
  • Мнения: 386
Моите сърми правя така:запържвам лук и вътрешността на зелката,1 или 2 сухи чушки нарезани на дребно,добавям ориз,като се запържи слагам и 1с.л.оцет,за да не се разкашква оризът.Подправките са чубрица,червен пипер,черен пипер,кимион.Завивам ги и в глинения гювеч във фурната или в тенджера на котлона.Отдолу слагам нарязано зеле,за да не загорят,а отгоре зелеви листа и чиния.Това е.Стават ввккууссооттиияя! 

# 12
  • Мнения: 2 441
Правя сармите с почти готова плънка - запържвам лука, ориза, каймата/кълцаното месо и подправките и ги заливам в съотношение ориз:течност 1:2. Завивам сармите и ги нареждам в тава, заливам ги да се покрият със смес от червен пипер, олио и топла вода и ги запичам до покафеняване.

# 13
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Ако са варени сарми (в тенджера) слагам сурова плънка и така ги готвя. Ако ще ги пека запържвам всичко до готовност и пека на средно силна фурна до покафеняване. В такъв случай избирам по тънки листа, а и винаги режа твърдата жилка към кочана.

# 14
  • Мнения: 1 906
Ориза винаги го слагам суров. Запържвам лука с червен пипер и чубрица. После изсипвам върху каймата и навивам сърмичките. Вода на око, но не чак да ги покрие.
Най-отдолу и най-отгоре слагам нарязано зеле. После захлупвам с чиния с диаметър, колкото тенджерата.

# 15
  • Мнения: 1 517
Относно последното изречение на Ive - в нета срещнах думата и в двата варианта и честно, не съм сигурна как се пише правилно: сЪрми или сАрми. Някой по-просветен да каже (с доказателства, моля).
Не се заяждам, питам, щото наистина не съм сигурна.

# 16
  • Мнения: 1 174
С "а" се пише, със сигурност.Турцизъм е. Сърмата е плат със златисти нишки, бродерии (ударението е на "ъ" ) - чувала си по народни песни и др.В нета информацията не винаги е вярна, хора всякакви пишат (не, че аз съм безгрешна).
 В момента не разполагам с правописен, тълковен или друг речник за справка, но истина ти казвам - преди много години съм се допитвала и такава е думата.Ще  ти докладвам на ЛС, ако има нужда, веднага щом се допитам и мога да ти дам сносно обяснение за произхода и четенето от турски. Пък за четенето...много хора от старото поколение казват Бетховен, Барцелона и т.н...България е пълна с улици и табели  и интересни латиници под тях. Wink Прави си изводи. Simple Smile


За да се върна в темата, ще добавя, че ситно накълцаното месо, гърдите, добавям към ориза и също леко запържвам.Освен чубрицата, червения и черния пипер, слагам и кимион или подправка за барбекю, която също е с много високо съдържание на кимион. Simple Smile

# 17
  • Мнения: 1 517
" Оо, на мама тооо, от сЪрма и златооо" - това чувала ли си го  Grinning
Оправих сЪ/Армата. С "а" или "ъ" станаха вкусни.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Важното е че са станали вкусни и с "а" и с "ъ".  Laughing
Иначе си е с "а", наскоро даже в тетрадката по писане за 2-ри клас я мернах думата.  Grinning

# 19
  • Мнения: 5 001
Аз пък си запържвам плънката за сармите...

Задушавам 1-2 глави лук(нарязан ситно),добавям каймата.Когато се позапържи(бъркам я постоянно за да стане на трохи),добавям измития ориз.Когато се "оцъкли" прибавям подправките(млян черен пипер,чубрица,червен пипер) и доливам малко вода за да понабъбне ориза.
Зелевите листа ги приготвям,като има отрязвам твърдата част на жилките.Завивам си сърмите иги нареждам в тенджера(или гювеч),затискам с чиния,межди сармите слагам 1-2 дафинови листа.Вода наливам колкото да се покрият сърмите.Варя или пека докато омекне зелето.
Никога не ми се е разкашквала плънката.....

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Аз слагам и праз, и кромид лук. Запържвам луците с ориза и подправките, добавям съвсем малко вода да понабъбне оризът и разбърквам с каймата или кълцаното месо /с кълцано месо са по-вкусни/. Във всяка сармичка слагам и по едно малко парченце сланина. Готвя в гювеч или тенджера под налягане, зависи с колко време разполагам, като слагам отдолу и отгоре изрезките от листата и заливам с вода и зелев сок.
Сортът на зелето, което се слага за кисело, има огромно значение за хубавите сарми Peace

# 21
  • Мнения: 289
Goldie  искам да те питам в тенджерата под налягане колко време вариш сармичките  newsm78мама ми подари нова тенджера под налягане Фагор и трябва да и направя сефте .
Някой правил ли е традиционната плънка + царевица грах и моркови моите мъже много го харесват тези зеленчуци  Wink

# 22
  • Мнения: 1 219
зависи какви сарми правиш.Аз правя от прословутите родопски сармички,които са големи,колкото орехче.Нищо не запържвам,ориза го обърквам с подправките суров и винаги ми се получават страхотни сармичките.Може да пробваш да наредиш капачки от буркан на дъното на тенжерата Peace

# 23
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Goldie  искам да те питам в тенджерата под налягане колко време вариш сармичките  newsm78мама ми подари нова тенджера под налягане Фагор и трябва да и направя сефте .
Някой правил ли е традиционната плънка + царевица грах и моркови моите мъже много го харесват тези зеленчуци  Wink
Извинявай, сега виждам въпроса Embarassed
Варя ги около час и половина след завъртането на вентила Peace

# 24
  • Мнения: 289
Благодаря за отговора аз ги варих 40мин и станаха страхотни

# 25
  • Мнения: 1 931
Аз пък си слагам първо зелето да се поври около 10-15 мин.
След това в съд слагам каймата с малко вода на котлона и така го натрошавам в тиганче докато каймата  стане готова. В друг съд с малко олио и вода задушавам олио, чушки и моркови докато омекнат и след това слагам малко червен пипер и ориз, прибавям вода толкова колкото е оризът,сол и  подправки. След като това се сгъсти завивам със зелето сармички като вътрешната част от зелевите листа(твърдата) я изрязвам и нареждам на дъното тенджерето и върху тях сармите. Прибавям и вода 1,5 колкото оризът и затварям тенджерите под налягане. След около половин час всичко е готово.

# 26
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Аз на гърне ги правих. Ориза ми беше почти суров - само леко запържен с олио, не надут. явно зелето е по-твърдо. Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning
Ами има и друг вариант - без да ги завиваш Mr. Green Аз често правя набързо "открити сарми". Пак в гърне с нарязано зеле, кайма и ориз. Плънката си я правиш както за обикновени сарми, после объркваш със зелето и печеш няколко часа в гърнето. Много по- лесно, а вкусът си е същия Simple Smile

# 27
  • Мнения: 1 931
Откритите сърми лесно се правят, но моите дечица не знам защо не е ли завита сърма не ядът, ориз или да е завит в сърма или в чушка, като чушката и зелето не искат. Оризът под никаква друга форма не го признават.

# 28
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 250
Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning

Браво на мъжа ти!  smile3501

Само като ви чета се разтреперах.
А отивам на събрание заради някакъв теч.
Пък и се зарекох да не ям месо и риба.
Хапнете вместо мен сърмички.
Поне дайте някаква по-различна рецепта за постни.
Навремето правех сърми  със ситно нарязани
парченца месо и по-едро нарязан лук. Всичко друго по рецептата
си е според вкуса на домакинята. Стават много вкусни и по-различни
от вашите изкушения. Ммммммммм... Wine Glass

п.п. Видях, че и Голди ги е правила с кълцано месо. Наистина са по-вкусни,
        ароматни и някак по-различни.

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 18:14 от Доналд Тръмп

Общи условия

Активация на акаунт