Oвесените трици са твърдата обвивка на овесените ядки, а не самите ядки. По състав нямат почти нищо общо с тях - чиста целулоза са си, напълно неусвояеми от организма - влизат, правят в червата слузест гел и по този начин увличат със себе си непреработени и съответно неусвоени в организма мазнини (но, за съжаление, и витамини и минерали и затова не трябва да се надвишава дневната доза от 3 с. л.) и излизат.
Овесените трици имат способността да извличат от храната хранителните вещества и калориите, това явление се проявява и частично върху минералните соли и олигоелементите.
Но ако приемате по-големи количества трици, е добре да се включи към дневното меню малки количества магнезий, а през зимата и витамин Д.
Запекът -това заболяване може да бъде опасно - ако движението на червата не е нормално, токсини и остатъци от храносмилането, задържали се твърде дълго време в тялото, предизвикват отравяне, което причинява главоболие, повръщане и рак, особено на дебелото черво. Ето тук водата отново се намесва - тя раздува триците като гъба, която при допиране до лигавицата на червото му причинява контракции (перисталтичен ефект). Стомахът е по-пълен и се повишава отделянето на стомашни сокове (по-добро смилане и чувство за ситост).
Наред с други витамини, триците съдържат витамин В1 (тиамин), който е свързан с трансформацията на въглехидратите. Той се разрушава при термична обработка и при контакт със сода бикарбонат.
Цитат от книгата на Дюкан:
“Твърдите и неразтворими пшеничени трици са добро средство против запек, но твърдостта им може да постави на изпитание чувствителните черва на жените и по-специално на многобройните жени, които се оплакват от подуване на корема и си мечтаят за плосък корем. Разтворимите влакна също оказват въздействие върху запека, но значително по-нежно. Обаче основната им роля, за съжаление малко позната, е да образуват в хранопровода гел, който обвива и импрегнира храните, след което ги увлича със себе си в изпражненията.
Овесени трици – хранителни и здравни ползи
Овесените трици са ядивният, най-външен слой от овесеното зърно. Както овесените ядки и овесените трици съдържат вит. В комплекс, витамини, протеини, мазнини, минерали и полезни за сърцето разтворими фибри. Когато се консумират редовно, овесените трици могат да спомогнат за снижаването на общия холестерол с 25 и повече за доста кратък период – 1 до 3 месеца. Освен това овесените трици могат да спомогнат намаляването на лошия LDL холестерол и да повишат нивата на добрия HDL холестерол.
Овесените трици са полезни при:
Сърдечносъдови болести
Разтворимите фибри от овеса понижават нивата на холестерол в кръвта. Консумирането на 3 грама разтворими фибри от овесени продукти на ден намалява общия холестерол с около 1,8. Смята се, че намаляването на общия холестерол с 1 намалява заболеваемостта от коронарна болест на сърцето с 2.
Някои проучвания предполагат, че консумацията на овесени продукти може да намали кръвното налягане.
Диабет
Овесените продукти намаляват кръвната захар и инсулиновия отговор. Влакнините на овесените трици притежават способността да забавят преминаването на захарите в кръвта и оттам отделянето на инсулин. А от инсулина се пълнее, защото, от една страна, той отваря апетита, а от друга, улеснява складирането на мазнините - колкото повече инсулин има в кръвта, толкова повече мазнини се образуват и се натрупват. Овесените трици подпомагат и изхвърлянето на част от мазнините - растителни или животински, които поглъщаме с храната. И не на последно място благодарение на водата, която съдържат, те предотвратяват съпътстващия много диети запек.