Спанакът

  • 8 430
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 9 850
Благодаря за отговора, много полезна информация!

# 31
  • Мнения: 270
И аз много благодаря за информацията,също и за рецептите,в къщи много често хапваме спанак и ще са ми от полза  Hug.

# 32
  • Мнения: 1 259
Аз много харесвам спанак с ориз и гъби... бързо, лесно и вкусно, особенно за любителите на спанака!

# 33
  • Мнения: 814
Не съм голяма почитателка на спанака.Единственото нещо, което ми е харесало е лазанята със спанак и рикота.

# 34
  • Мнения: 334
Не съм голяма почитателка на спанака.Единственото нещо, което ми е харесало е лазанята със спанак и рикота.

Препоръчвам следната рецепта (няма и да разберете, че има спанак Wink ):

Талиателе със спанак

Продукти:

500гр Талиателе
250гр синьо сирене
200мл течна сметана
1 - 2 с.л. песто дженовезе (на вкус, защото не всеки обича силен вкус на босилек)
5 топки замразен нарязан спанак Бондюел
Орехи (натрошени) на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете талиателето al dente според инструкциите на опаковката в подсолена вода. В отделен тиган сипете сметаната, натрошеното сирене, пестото, спанака и загрейте всичко на слаб огън докато не се смеси добре. Накрая добавете орехите. Изцедете талиателето добре и сервирайте в чиниите. Отгоре залейте с вече приготвения спаначен сос.

Една вариация на тази рецепта: Топнете талиателето във вряща вода за не повече от 2 минути, след което извадете топките с решетъчна лъжица и започнете да ги редите в иенска тенджера като редувате - ред талиателе, ред сос (приготвен по същия начин). Накрая можете да поръсите горния слой с малко пармезан. Сложете във фурната на слаб огън за около 20 минути.

*За да не стане прекалено сухо, препоръчвам да долеете още мъничко сметана между слоевете преди да сложите да печете!

# 35
  • Мнения: 2 132
Не съм голяма почитателка на спанака.Единственото нещо, което ми е харесало е лазанята със спанак и рикота.
Може ли рецептата, че имам едни кори за лазаня, които чакат да ги сготвя Simple Smile

# 36
  • Мнения: 334
Това успях да намеря:

Лазаня със спанак и рикота
Необходими продукти:
спанак- 1 кг
яйца- 3 бр. леко разбити
рикота или извара- 400 г
пармезан- 20 г настърган
лук- 3 стръка зелен
доматен сок- 350 мл
кори- 12 броя сухи за лазаня

120 г настърган кашкавал Чедър

Начин на приготвяне:

   1. Почистете спанака и го задушете в тенджера без вода, докато се свие. Изстискайте го добре и го накълцайте на ситно.
   2. Разбъркайте в съд рикотата, яйцата, пармезана и ситно нарязания зелен лук. Прибавя се и спанакът и сместа се разбърква добре.
   3. В намазнена тава се изсипва 1/2 от доматения сос, а отгоре се покрива с 3 кори за лазаня.
   4. Разпределете отгоре 1/3 от спаначния пълнеж и отново покрийте с 3 кори за лазаня. Редете до изчерпване на продуктите, като завършите с кора. Изсипете отгоре останалия доматен сос.
   5. Поръсете лазанята с настъргания кашкавал и завийте тавата с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
   6. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути до златист цвят.

---
Източник: http://shashavo.net/index.php?option=com_content&view=articl … eni&Itemid=64

Ще се радвам и на други рецепти.   chef

# 37
  • Мнения: 1 777
Ето и от мен две любими на моето семейство рецепти със спанак.

Спаначена супа

Спаначен браунис

# 38
  • Мнения: 11
Това е една от най-вкусните храни от спанак

Рецепта за Руло със спанак
Продукти 
1000 гр  картофи
1000 гр  спанак
150 гр  брашно тип 500
150 гр  лук кромид стар
5 бр.  яйца
30 гр  масло
1/2 вр.  магданоз пресен
2 гр  черен пипер млян
 

Приготвяне
1.Сварете, обелете и пресовайте картофите
2.Прибавете им сол, черен пипер, три сурови яйца и брашното
3.Омесете тесто, но гледайте да стане меко
4.Разточете го на лист, дълъг колкото тавата (с правоъгълна форма), в която ще го печете
5.Върху него сипете следната смес на ивица по цялата му дължина: Попарете почистения и измит спанак с вряла вода
6.Запържете в масло нарязания наситно лук
7.Прибавете към него спанака, добре изцеден, и оставете да се позапържи
8.Нарежете наситно две сварени яйца и ги сложете към сместа
9.Подправете с магданоз и черен пипер
10.Завийте внимателно рулото така, че спанакът да не излезе навън
11.Залейте го с масло и го сложете да се пече във фурната до получаване на златиста коричка.

Да ви е сладко

# 39
  • Мнения: 4
Много обичам спанак особено когато е сложен във вътрешността на кюфтенца. Спанак и месо е любимата ми комбинация.

# 40
  • Мнения: 749
Здравейте, за полезността на спанака няма спор, най харесвам спаначена крем супа Simple Smile
Днес обаче малко се разочаровах Sad, купих онзи ден спанак сложих го в хладилника беше опакован в пластмасова кутия и опакован с тип целуфанен  плик на дупки, мислех, че ще издържи два дни в хладилника, но .... отгоре листата бяха ок, много хубави, но по средата бяха се все едно смили Sad, подбрах по хубавите и направих супа, много хубава, но се замислих като са се допирали да смити хубавите листа дали пък не е вреден, смитите естественно изхвърлих?!?

Общи условия

Активация на акаунт