Бързи /и не толкова/ рецепти

  • 83 076
  • 33
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 293
Марудник

Продукти:
5-6 яйца;
2 кофички кисело мляко;
1 ч.л. сода за хляб;
1 с.л. олио;
сол;
брашно.

Приготвяне:

Яйцата се разбиват и към тях се прибавят млякото (с угасената сода в него), олиото, солта, брашното (до гъстотата на тесто за катми). Ако стане много гъсто, разреждаме с малко вода.
Загрят тиган (с незалепващо покритие) се намазва с малко олио и се изсипва черпак от тестото. След като изсъхне, с шпатула се обръща, за да се изпече и от другата страна. Сваля се и се намазва с масло (маргарин). Може да се ядат така, а може и да се гарнират със сладка (мед, сладко) или солена (кашкавал, сирене, кренвирш) плънка с айрян или плодов сок.

Добър апетит!



# 31
  • Мнения: 293
Питки




Питките са по рецепта за поача, но леко променена.

1 яйце (+ един жълтък за намазване);
3 с.л. кисело мляко;
1/2 ч.чаша топла вода;
1/4 ч.чаша олио;
1/4 кубче мая;
1/2 ч.лъжичка захар;
1 ч.лъжичка сол;
брашно за меко тесто (около 1/2 кг).

Маята разтварям във водата със захарта.
Отделно смесвам яйцето, киселото мляко, олиото и солта.
Прибавям разтворената мая.
Добавям брашно и когато вече не мога да бъркам с телената бъркалка, започвам да меся с ръце, като постепенно добавям брашно. Получава се хубава мека топка тесто. Намазвам с олио, покривам с кърпа и оставям да втаса.
След като втаса, оформям малки питки, леко сплесквам с дебелина до 2 см.
Подреждам питките в намазана с олио тава.
Намазвам ги с жълтък и поръсвам със сусам.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаването на приятен загар.
Добър апетит!

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 09:47 от nela_66

# 32
  • Мнения: 293
Пица



Тази пица е най-често правената в нашия дом и най-харесваната. Предлагам ви рецептата (от това тесто правя 2 тави пици):

Тесто:

500 гр. брашно;
1 ч. топла вода;
1 яйце;
1/2 пак. (20 гр.) мая;
1 ч.л. захар;
1 к.л. сол.;
4 с.л. олио.

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и се прибавя към брашното, заедно с яйцето, олиото и солта. Меси се меко тесто (моето лепнеше). Втасва до удвояване на обема.

Плънка:

доматено пюре;
2 обелени домата (средно големи), нарязани на ситно;
босилек;
нарязани гъби (от буркан);
шунка, нарязана на "парцали";
топено сирене;
настърган кашкавал.

Приготвяне:

Фурната се включва на 200 гр. Втасалото тесто се разстила в намазана с олио тава на дебелина 4-5 мм. Маже се с доматено пюре. Поръсва се босилек. Следват нарязаните домати, гъбите, шунката, топеното сирене и накрая кашкавала. Поставя се в загрялата фурна и се пече до леко зачервяване.

Добър апетит!

# 33
  • Мнения: 293
Домашен кетчуп

3 с.лъжици зехтин (олио);
3 глави нарязан лук;
3 скилидки пасиран чесън;
1,5 кг домати, едро нарязани;
1/3 чаша оцет;
1/4 ч. лъжичка смлян карамфил;
1/4 ч.лъжичка смлян бахар;
1 ч. лъжичка синапено семе (хардал) - счуках го в хаванчето;
1 с. лъжица сол;
2 ч.лъжички смлян черен пипер.

В оригиналната рецепта няма, но аз добавих 2 с.л. мед.

В голяма тенджера, на средна топлина, в зехтина запържваме лука до златисто (8-10 мин.) Добавяме чесъна и запържваме още 1 мин.
Добавяме доматите, оцета, синапеното семе, карамфила, бахара, солта, черния пипер и разбъркваме добре.
Оставяме сместа да заври, намаляме огъня и оставяме да къкри, като  разбъркваме от време на време, в продължение на 1 час.
Прецеждаме сместа през сито, като претъркваме и отново връщаме на котлона да заври и варим, като разбъркваме още 45 минути.

Готовия кетчуп разливаме в бурканчета и стерилизираме.

Добър апетит!


Снимката не е моя, но пък кетчупът стана много вкусен!

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 08:16 от nela_66

Общи условия

Активация на акаунт