Много вкусни питки със сирене и сусам

  • 8 808
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                                           

Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1\2 ч.ч.  прясно мляко, 1ч.л. сода бикарбонат+една щипка лимонтозу,  мая за хляб колкото половин кибритена кутийка(аз сложих 1 пакет суха мая), 2 яйца, 1с.л. захар, 150гр. настъргано сирене, 1ч.л. сол, 3с.л. нстърган кашкавал, 1 с.л. краве масло, брашно  - колкото сместа поеме, 1 жълък, сусам.

   Пресявате брашното със солта и захарта.Тези които ще ползват суха мая да я пресеят заедно с брашното.За работещите с прясна мая, трябва да я разтворят в млякото.Замесва се меко тесто от маята с прясното мляко, 1с.л.разтопено  масло, содата с щипка лимонтозу сложени в киселото мляко предварително, разбитите яйца, захарта, солта, настърганите сирене и кашкавал + брашно, колкото сместа поеме.Омесва се меко тесто, което се оставя на топло да удвои обема си.След това се раделя на малки топки с диаметър около 4-5 см.Във всяка топка се слага по малко парче твърдо масло, намазва се отгоре с разбития жълтък, поръсва се със сусам и се пече в гореща фурна.Моята фурна е газова, без градуси, за това вие си знаете вашите  на колко градуса се водят силни.

 Питките са много вкусни, опитайте Heart Eyes

# 1
  • Cофия
  • Мнения: 1 212
Ще се пробва задължително!
След твоята рецепта за Болярската питка, която вече е любима у нас, сега е ред да пробвам тези  Hug

# 2
  • Мнения: 321
Изглеждат страхотно. У нас болярската пита също е любима. Искам само да питам, колко горе долу е брашното и не мога ли да сложа вместо сода и лимонтозу, направо същото количество бакпулвер,който е това -сода с лимонтозу ,доколкото знам.Брашното е важно да ме ориентира поне в началото .

# 3
  • Мнения: 1 176
Биляна Hug,голям фен съм ти да знаеш.Болярската пита,доматената разядка и чесновия хайвер много се харесаха у нас.Правих ги вече няколко пъти.А довечера май ще спретна тези питки със сусам.

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                     LaughingЕх тази Болярска питка Hug

                        Благодаря за милите думи!

   чушчица , би трябвало да стане с бакпулвер ThinkingБрашното е около килограм.Но наистина ти го казвам орентировъчно.
 

# 5
  • Мнения: 15
Болярската питка яправих няколко пъти-чудесна е,ще пробам и питките,изглеждат много вкусни.  chef

# 6
  • Мнения: 27 524
Днес ги четох в Любимите ти, липсваше ми там участието ти  Heart Eyes
Ще ги пробвам обезателно, в събота ще имаме гости и за тогава  Peace

Моята чеснова майонеза така и не стана, добавих грис  Embarassed

# 7
  • Мнения: 3 804
ще се пробва Peace

# 8
  • Варна
  • Мнения: 634
Биляна, да те питам само, сухата ти мая от колко грама е ? Аз имам от 7 гр. и от 11 гр. и се чудя коя да сложа.
Ще ги направя задължително тези питки, изглеждат чудесно  Simple Smile

# 9
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

       Роси, зависи от указанията на маята.Аз сложих 1 пакет за 1кг. брашно.Има и за по 500гр. брашно, в такъв случай сложи 2.Единствено не ти препоръчвам сухата мая на д-р.Йоткер, никак не я харесвам.Ползвам от френската, има я във Фантастико и е за 1кг. брашно.

Моята чеснова майонеза така и не стана, добавих грис  Embarassed

 Ако пак я направиш, със сигурност ще стане перфектна Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 27 524
Единствено не ти препоръчвам сухата мая на д-р.Йоткер, никак не я харесвам.

Пък в нашето село тя май е единствената перфектна и безгрешна  Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 27 524
Ако пак я направиш, със сигурност ще стане перфектна Heart Eyes

Ммм, да, както с болярската - едно от три Crazy Ще опитам пак, когато изядем петмезената смес сега  Crazy 
На теб ти се отдават трудните готварски неща, това е  Crossing Arms (като под трудни нямам предвид торти, кремове, захарни рози и подобни)  Blush

# 12
  • Варна
  • Мнения: 634

       Роси, зависи от указанията на маята.Аз сложих 1 пакет за 1кг. брашно.Има и за по 500гр. брашно, в такъв случай сложи 2.Единствено не ти препоръчвам сухата мая на д-р.Йоткер, никак не я харесвам.Ползвам от френската, има я във Фантастико и е за 1кг. брашно
Благодаря че ми отговори. Едната ми мая е на д-р Йоткер и пише че е за 500 гр. брашно, а другата е на Yuva (11 гр. ) и пише, че е за 1 кг. брашно. Най-вероятно ще сложа на Yuva.

# 13
  • Мнения: 3 804
не се сдържах и още тази ве4ер ги направих-само 4е със салам,а не със сирене-невероятни са
ето  и резултата

http://img504.imageshack.us/img504/1384/img0099aeo5.jpg

# 14
  • Мнения: 1 483
Изглеждат супер.Аз станах с нагласата да направя болярската пита,а сега умувам кое от двете да направя newsm78 май ще се мята стотинка Thinking

# 15
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
биляна и аз съм фен на твои тестени изделия! кажи колко излизат, 4е да намаля малко пропорцията за малко народ? кажи запазват ли се меки4ки? тестото може ли да се съхрани в хладилника за друг ден?

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                    marsy , излизат около 2 големи тави, спокойно можеш да направиш половината доза.Остават меки, да.За тестото не знам дали може да се съхранява в хладилника, нека по-опитните да кажат.

    Когато направите питката и сложите маслото в нея, ако ви лепне по ръцете, ги намазнете съвсем леко.След това я оформете както се оформя кюфте, за да  придобие хубава кръгла форма, а не да има процеп там където е сложено маслото и то да не изтече при печенето..


    dtti , салама го сложи вместо сирене в средата на питката ли?Радвам се, че са ти харесали.

# 17
  • Мнения: 3 804
Биляна -да ,салама го сложих вместо сиренето,а и сусам нямах,понеже веднаха се хванах да ги направя,и до сутринта на другия ден бяха меки-после нищо не остана

# 18
  • В една Дупка.
  • Мнения: 629
Момичета,нека някой да пусне тук тази Болярска пита.  bouquet
Току виж съм се пробвала Wink
ох, намерих я, извинете!

# 19
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
мерси! аз ще пробвам, но малко коли4ество, 4е от пробване,( моите не с а ящни) ,аз си ка4вам килата като попско ку4е на заговезни! ако сме цялото семейство нямам грижа, но в намален състав сме!може с разни плънки зна4и, аз се заоблизвах ве4е !

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Биляна, пак ни изкушаваш с вкусотии!  Hug

# 21
  • Мнения: 247
Браво, Биляна и от мен! Да кажа, че правих Болярската питка. Много добре се получи и сега ще се пробвам с питките със сирене. Искам да питам, макар и елементарни неща, но да си питам аз :
Колко големи са питките, когато ги поставяш в тавата?
Самата тава мажеш ли я с масло и поръсваш ли с брашно? Искам  перфектно да спазя всичко първия път.
Благодаря ти предварително!  bouquet

# 22
  • Мнения: 3 641
Биляна, благодаря. Ще ги пробвам ,винаги м исе получават твоите рецепти Hug

# 23
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                 Holly1 , питките увеличават обема си като втасат.За това ги направи малко по-малки от желаната от теб големина.Моите тави са тефлонови и не ги мажа с мазнина, но на обикновените бих им сложила.

# 24
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 106
Биляна и аз съм фен на питки и питите ти. на мен проблема ми е печенето, и аз съм с газова фурна. Моля те кажи как ги печеш питките, на колко, загряваш ли фурната, къде ги слагаш, горе или по средата?

# 25
  • Мнения: 5 026
Благодаря за рецептата! заминавам да ги правя  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт