На бъдни вечер питката, винаги содена, ми е била най-вкусна.
Изобщо всички ястия на масата са ми най-вкусни и по-различни от тези през годината.
Тук цяла тема се тръшкате как не е хубава питката и се носи вода от девет дерета, че видиш ли трябва да е с мая.
Че се стигна и до тълкуване дали маята е с бактерии или микроорганизми
Ами казано е - безквасен хляб. От тук на сетне всеки сам си преценява дали ще спазва или не традицията.
Къде точно е казано това нещо?
Питам съвсем добросърдечно. Моля не го приемайте за заяждане или нещо такова. И не, аз не мърморя против содената питка. Аз за себе си съм решила - не обичам содена питка, а и според мен в маята няма нищо животинско. Винаги съм правила питката за Бъдни вечер с мая, така ще я направя и сега.
Просто наистина за първи път в този форум прочетох, че питката с мая не се смята за постна , и затова помолих хората, които знаят повече да ми разяснят нещата. Но явно дори преди такива светли християнски празници не можем да забравим жлъчта, която носим в себе си и дори един обикновен добронамерен лаишки въпрос, като моя е повод за такива изказвания. Жалко за което.
Благодаря на всички момичета, които се постараха съвсем добронамерено да ми дадат повече обяснения по темата. Желая ви весело прекарване на празниците.