Питка Маргаритка

  • 10 026
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
               



            Продукти:3 яйца от които се заделя единия жълтък за намазване на питката, 400мл. хладка вода, 1ч.ч. кисело мляко, в която е разбъркана 1\2 ч.л. сода, 4 с.л. олио, 1,5 с.л. сол, 1ч.л. захар, мая за 1,5 кг. брашно(аз сложих 3 пакета суха), брашно колкото поеме.

 Желателно е всички продукти да са със стайна температура.Част от брашното се пресява със солта, маята и захарта.Прави се дупка в средата и там се изсипват останалите продукти.Замесва се тесто и месейки топим ръцете в 3.с.л. разтопена мас, докато тестото не я попие хубаво.Оставя се да втаса много хубаво!След това тестото се премесва хубаво отново и се оставя да почине около 20 мин.Разточва се на голяма кора(тестото е много лесно за точене) и се намазва с препържено масло.Не слагайте много масло, защото втасването е трудно.Желателно е да е на тънък пласт навсякъде.Навива се на руло, но не стегнато.Началото и края се отрязват(те са доста по-тънки) и се слагат в средата на тавата.Останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото.След това се нареждат в тавата с острата част навън.По желание може с пръсти да разтворите "цветчетата" за да станат по-"цъфнали"(като на снимката).След това оставяте питката да втаса много хубаво!Намазвате я с разбития жълтък, който е бил покрит в съд с олио за да не изсъхне.Пече се на 210 градуса, към края на печенето фурната се намалява.Ако започне да прегаря кората, завийте я с фолио.

 На мен тази питка ми харесва много повече от Болярската.Маста я прави много хубава и мека.Много е лесна за приготвяне, снимката не е много за показване, първи опит ми е, но ще се науча Simple Smile
   
  Не знам какъв източник да посоча, рецаптата я имам от майка Rolling Eyes

 

Последна редакция: пн, 18 май 2009, 11:06 от Биляна

# 1
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Ехааа, как само изглежда...... Ще се пробва задължително почивните дни.

# 2
  • Мнения: 2 018
Чудно си изглежда...  Hug

Мисля да пробвам да замеся тестото в машината, но май ще са много продуктите.  Thinking Не обичам да меся много, много с ръце. Та може да пробвам на два пъти с две рула и с по-малки тавички.

Колко време я пече? 1 час достатъчно ли беше?

# 3
  • София
  • Мнения: 3 789
Рецепта и снимки има в темата за питките.
Чак пък нова тема...... newsm78

Иначе питката е страхотна, добре ти се е получила Hug

# 4
  • Мнения: 1 906
Биляна, питката изглежда невероятно! Тъкмо утре сме на гости и мислех да занеса питка.
Супер е   Peace

# 5
  • Мнения: 5 001
Е,дочаках я рецептата ти на тази питка Билянче  Hug Hug Hug Hug
Като чета,май няма да има много различен вкус от твоята Болярска....Знаеш ли защо?  Grinning
Последният път като правих Болярската,вместо препържено масло ,сложих мас.Стана превъзходна....
Ама ще пробвам Маргаритката и после ще кажа дали има разлика  Peace Peace Peace

# 6
  • Мнения: 7 418
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!

# 7
  • Мнения: 7 821
Ще пробвам и тази. Изглежда страхотно!

# 8
  • Мнения: 2 018
Даааа, днес имам време да я направя тази питка, но отговор за печенето така и не получих.  Thinking
Много ми е трудно при печенето на питки и все не мога да преценя, кога е готова. Някой да даде съвет.  Praynig Моля!  Flutter

# 9
  • Мнения: 5 001
Бо,няма страшно.Аз проверявам както кекса...С клечка за зъби(или дървено шишче)....Ако излиза суха-готово е.Ако е влажна-още трябва да се поизсуши.

# 10
  • Мнения: 2 018
Бо,няма страшно.Аз проверявам както кекса...С клечка за зъби(или дървено шишче)....Ако излиза суха-готово е.Ако е влажна-още трябва да се поизсуши.

Проблемът е че на последната питка щяхме да си изпочупим зъбите. Иначе беше станала супер, но я "пресуших". Това е от прощъпулника на малкия и от тогава /вече една година и половина/ не смея да правя.
Но формата на тази питка ми напомня за една подобна от детството ми /но загубих рецептата/ и ми се искаше да я пробвам.

# 11
  • Мнения: 5 001
Е,няма да чакаш да се препича чак толкова....Като мушнеш клечката и я извадиш суха и е готово значи....После аз си намазвам питките тънко с масло(както съм извадила калъпа от хладилника намазвам отгоре топлата питка),завивам с кърпа и оставям да обиколи нивката  Laughing
Стават лъскави и мекички....Това с маслото го  научих от Селма  Hug и вече всеки път ми изглеждат добре питките...

# 12
  • Мнения: 22 867
Чудно си изглежда...  Hug

Колко време я пече? 1 час достатъчно ли беше?


Бо_, печките и фурните са различни, просто трябва да си разучиш твоята. Аз пека около 30-35 мин на 160 град в моята и дори не проверявам, просто като изтече времето, отивам, поглеждам  и вадя питката. Кексовете пека по 45 мин пак на тази температура и пак не ги проверявам. Даже майка ми се чуди как така си седя спокойно и не ходя през 5 мин. да гледам и да бучкам кекса с клечица. Нито увеличавам, нито намалявам температурата. Ама съм и хванала чалъмите. Един час за питка при моята фурна е прекалено много - ще излезе сухар направо.

# 13
  • Мнения: 2 018
Да му се невиди, май и нет-а ми се скапва.

 labrex , това с 35 мин. на 160 градуса - на вентилатор или не?


TheNMaster, ще я намажа накрая и с клечка ще я пробвам.    bouquet


И как така се нарязват едно по диагонал, едно право?
Брашното около 1,5 кг ли е? Вие така ли го разбирате?

Последна редакция: чт, 08 яну 2009, 10:32 от Бо_

# 14
  • Мнения: 22 867
Да му се невиди, май и нет-а ми се скапва.

 labrex , това с 35 мин. на 160 градуса - на вентилатор или не?



Бо_
, няма вентилатор, тя ми е доста стара. И затова, че ми пече добре, не давам на мъжо да я сменяме. А според него отдавна трябвало да я сменим с по-нов модел.  Laughing Когато съм при майка, нищо не мога да опеча свястно в нейната печка. Затова не ми се ще да я сменяме.

Ето снимки на Хонда за оформянето на тази питка. Дано ти помогнат, надявам се Биляна да не се обиди, че ги слагам.

Ето и малко обяснения за триъгълниците:

от Mamica

Цитат
Навиваваш на руло. Поопъваш рулото,, за да стане още по-дълго и с ръка го сплескваш. решеш с ножа ей така ( показвам с наклонени черти) веднъж / и веднъж \ .
Полувават се триъгълници, които коже да редиш с острия връх на горе


от Taneto

Цитат
Аз правя две рула отделно. Първо режа на правоъгълници, после на правоъгълни триъгълници и ги редя с малкия катет(неразрязания) към стената на тавата отвън навътре. Големината няма значение, по-важна е бройката на триъгълниците. Колкото са повече, толкова по-малки и симпатични стават листата на питата. За прощъпулника нарязах общо 32 (или май 36 ) триъгълника, получи се много красиво и шашнах всички гости, не спряха да цъкат от радост
Много е просто, всичко разгадах само по снимките на Honda - на тях се вижда идеално.

# 15
  • Мнения: 22 867
Ето и една моя питка, оформена с тия триъгълници, снимките са от телефон.

# 16
  • Мнения: 2 018
Май схванах идеята!  Hug Благодаря ти labrex!
А за брашното - около 1,5 кг. ли е?

# 17
  • Мнения: 27 524
Рецепта и снимки има в темата за питките.
Чак пък нова тема...... newsm78

На теб пък какво ти пречи? Всеки е свободен да пуска теми, каквито сметне за добре, ако не са в разрез с правилата. Ако са - има си модератори  Wink

# 18
  • Мнения: 22 867
Май схванах идеята!  Hug Благодаря ти labrex!
А за брашното - около 1,5 кг. ли е?

Вероятно приблизително ще е толкова, тя и Биляна е написала в рецептата
Цитат
мая за 1,5 кг. брашно
. Аз съм малко ненадеждна в това отношение, обикновено слагам на око и гледам да замеся средно твърдо тесто, по-скоро меко, отколкото твърдо. Ама как обясних..........дано схванеш мислАта ми. Embarassed Като гледам течните компоненти не са малко: 400мл вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 4 с.л. олио - някъде към 4 ч.ч. течност, значи брашно към 8 ч.ч. от същата вместимост. За себе си така приблизително си смятам - на чаша течност - 2 чаши брашно, и, ако е нужно, ръся допълнително, като меся тестото на плота.

# 19
  • Мнения: 2 018
Предполагам, че разбрах. Явно, няма да мога да преценя предварително точното количество брашно и ще трябва да меся на ръка. А ми се искаше в машината. Както и да е, ще се пробвам да се набрашня.  Laughing

Хайде, ще замятам ръкави, да видим какво ще излезе накрая.

Благодаря ти още веднъж!   bouquet

# 20
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


        Бо_ , съжалявам, нямах възможност да се включа.Но и нямаше да съм ти от помощ, моята фурна е газова и аз се пеках заедно с питката, трябваше постоянно да я въртя.Брашното всеки път е различно, количеството зависи от големината на продуктите.При мен отиде отчно 1,5кг.Проверявам дали питката е готова с клечки за зъби.

   labrex, благодаря за разясненията!Идеята ми беше цветчетата да с в кръгла форма, но това е по желание на месещия Simple Smile

       TheNMaster , разлика има от Болярската.Комбинацията мас и препържено масло е чудесна.А и количествата на продуктите са различни.

 Забравих, че има тема с питки.Ако искат модераторите, нека да ги слеят.

     

# 21
  • Мнения: 7 418
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!
    Побутвам въпроса си..... Rolling Eyes

# 22
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!
    Побутвам въпроса си..... Rolling Eyes

    Извинявай, забравих да ти отговоря Blush 36см. е, но ще изпълни чудесно и по-голяма тава.

# 23
  • Мнения: 7 418
  Благодаря ти! Hug
  Май засега ще се пробвам с правоъгълна тава 34-23см. newsm78 Нямам подходяща кръгла.... Rolling Eyes

# 24
  • Мнения: 940
Много е интересна тази питка. В събота ще имам гости, и може да се пробвам да я направя. В началото не ми стана ясно оформянето, но сега си го представих лека полека. Ако имам въпроси, ще питам при питките...

# 25
  • Мнения: 11
правя същата, но слагам наронено сирене, яйце и кашкавал в рулото.става страхотна.пека я  30 мин.

# 26
  • Мнения: 1 175
Явно, няма да мога да преценя предварително точното количество брашно и ще трябва да меся на ръка. А ми се искаше в машината.


Бо,включвам се късно,но се надявам да съм ти от полза. Аз правя много питки и винаги меся в машината. След като не можеш да предцениш точното количество брашно те съветвам да сложиш по-малко и да наблюдаваш процеса на месене. Отваряш капака и добавяш колкото е нужно-да се образува хубава топка,която да не лепне по стените на контейнера. Сега по темата-снощи имах повод и направих половин доза от питката. Втасах я на 50 градуса във фурната. Получи се една великолепие-Биляна и Labrex  Hug

# 27
  • Мнения: 2 018
Направих я прословутата Маргаритка.  Laughing Само за едно не знам дали е трябвало или не, но не сложиш 1,5 кг. брашно, а 1,1 кг. Толкова ми пое и ми се струваше, че ако слагам още ще се втвърди много. Сгрешила съм. Трявало е да сложа поне още 200гр. Не ми се разтичаше тестото, но и не беше на необходимата гъстота. И не знам заради това ли или заради друго, но не ми се отделяха и пластовете след като я опекох. Стана една такавааа ... слята /отвътре/. Отгоре се запази формата, която направих, но вътре питката беше едно цяло. Въпреки това считам опита си за доста успешен. Изглеждаше точно като на снимките на Labrex. Явно съм зацепила начина на рязане и подреждане. Втаса си и я опекох, точно колкото трябва!  Peace

И такааа Laughing....

Благодаря на Биляна, че ме провокира да омеся и изпека питка!
Благодаря на  ТheNMaster, защото благодарение на нея не я пресуших, и научих за трика с масълцето!   bouquet
Специално Благодаря на Labrex, че ми даде напътствията за рязане и оформяне, месене, печене и какво ли още не!   bouquet
Благодаря на форум Мама; на интеренет доставчика ми - че не ме прецака; на мъжа ми, че не е претенциозен и на себе си, че не ме домързя!

 Stop Аплодисментите после!  Laughing

Целувки момичета!  Hug

# 28
  • Мнения: 22 867
Направих я прословутата Маргаритка.  Laughing ....
И такааа Laughing....

Благодаря на  Биляна, че ме провокира да омеся и изпека питка!
Благодаря на  ТheNMaster, защото благодарение на нея не я пресуших, и научих за трика с масълцето!   bouquet
Специално Благодаря на Labrex, че ми даде напътствията за рязане и оформяне, месене, печене и какво ли още не!   bouquet
Благодаря на форум Мама; на интеренет доставчика ми - че не ме прецака; на мъжа ми, че не е претенциозен и на себе си, че не ме домързя!

 Stop Аплодисментите после!  Laughing

Целувки момичета!  Hug

Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?

# 29
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
[Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?

 Да и аз това си помислих Simple SmileЗабрави да благодариш на Енергото, че не са ти спряли тока за да изпечеш питката Laughing

# 30
  • Мнения: 1 906
Чакаме от всички снимки  Rolling Eyes .

# 31
  • Мнения: 2 018
Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?

Тц, няма да мога.
Първо, че вече я излапахме и второ - фотото ми е на работа, а в момента се пренасяме и дори не зная, къде точно се намира апарата /на старото или на новото място/.  Crazy
Помислих си за GSMска снимка, но там пък нямам кабел към компа и така  Hug

Да и аз това си помислих Simple SmileЗабрави да благодариш на Енергото, че не са ти спряли тока за да изпечеш питката Laughing

И на мама и тате...    Blush

# 32
  • Мнения: 321
Ама много сте сладки всичките. Така се кефя като ви чета и така ме провокирате , че и аз запретвам ръкави !!! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт