Кисело зеле

  • 26 304
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 12 666
Аз моето зеле също го замразих във фризера Peace . Сега,обаче като отворя вратата и ми се струва,че всичко мирише на кисело зеле. Може и да си втълпявам,незнам newsm78 .

То зелето много обича да напомня за себе си. Като си помисля напролет като почнат съседите да си чистят каците...Много плътно затворено във фризера.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
TheNMaster, идеята е да няма въздух в буркана, гнилосните процеси се развиват само ако влиза въздух. Стерлизирането прави вакуум и няма опастност да влезе въздух от вън. Същото е с доброто натъпкване, защото този въздух вече няма къде да влезне.
Същото е с вакуумираните опаковки, естествено има някакъв срок на годност, тъй като найлоновата материя е доста пореста.

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Аз пък знаете ли какво правя: Ако ми остане зеле, накълцвам го и в буркани. Обръщам буркана с капачката надолу в тава с вода колкото да покрие един пръст капаците и варя за вакум само около5-7мин. Така зелето не омеква в буркана , тъй като то не се вари!

# 18
  • Вече на село
  • Мнения: 569
За тези, които ще замразяват във фризера - листата изтъняват, защото студът ги "изпива" и ако ще правите сарми от тях, по-набързо ги изполвайте. Аз ги слагам в торбички и не съм имала никога проблем с миризмата.

Идеята на Feis ми хареса, ще я приложа. Майка ми слагаше върху капачките малко спирт и го запалваше точно с цел вакуумиране, без излишно нагряване на зелето.

# 19
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, идеята е да няма въздух в буркана, гнилосните процеси се развиват само ако влиза въздух. Стерлизирането прави вакуум и няма опастност да влезе въздух от вън. Същото е с доброто натъпкване, защото този въздух вече няма къде да влезне.
Същото е с вакуумираните опаковки, естествено има някакъв срок на годност, тъй като найлоновата материя е доста пореста.


Благодаря за разяснението   bouquet

# 20
  • Мнения: 3 631
мили дами като говорим за кисело зеле дайте тогава и някоя по- така рецептичка с кисело зеле

# 21
  • София
  • Мнения: 12 554
мили дами като говорим за кисело зеле дайте тогава и някоя по- така рецептичка с кисело зеле

Аз лично много често правя кисело зеле с ориз на фурна. Постно. Рецептата е характерна за Пловдивско, откъдето е баба ми.  Mr. Green
Накълцваш на ситно киселото зеле и го вариш в тенджера с вода, дафинов лист и ако имаш 1-2 лъжици домашна мас. Ако нямаш - с олио.
Като се свари го прехвърляш в тавичка, разбъркваш го с 1 чашка изчистен и измит ориз. Слагаш и червен пипер, черен пипер и наливаш топла вода. Печеш на умерена фурна.

# 22
  • Мнения: 12 666
От швейцарско я научих - киселото зеле + няколко картофа. Отгоре покрито с бекон. Може и прошуто.

# 23
  • Мнения: 5 001
мили дами като говорим за кисело зеле дайте тогава и някоя по- така рецептичка с кисело зеле
Какво значи по-така?....

Сърми
капама
месо(пилешко,патешко,пуешко,свинско) с кисело зеле на фурна
боб с кисело зеле на фурна.......

# 24
  • Мнения: 940
Супер сте. Аз не знаех, че може кисело зеле във фризера...
Ще го слагам, че нещо много киселее вече нашето, пък и взе да се затопля...скоро ще трябва да го мятаме в кофата. А ние за първи път решихме да сложим зеле, така или иначе сме в къща. А и на пазарите продават едно... #2gunfire

# 25
  • Мнения: 2 439
Аз си замразявам няколко пакета със зелеви листа и се е случвало в края на август да ядем сарми. Увивам ги в три найлонови торбички, запазват се добре.

# 26
  • Мнения: 1 176
И аз замразявам кисело зеле вече години наред. Около Коледа в българския магазин тук продават и обикновено се запасявам прилично. Отделям си по-хубавите листа за сарми, останалото нарязвам за готвене. Опаковам ги в по-плътни найлонови пликчета и така си имам кисело зеле по време на цялата дълга зима. Даже и зелев сок си замразявам Wink .

# 27
  • Мнения: 2 926
Не съм замразявала зеле до сега, но определено ще го направя тази година.
Много по-лесно ще ми бъде от затварянето в буркани.

# 28
  • Мнения: 940
Обикновено майка ми и баба ми затварят буркани. Така и през лятото ядем кисело зеле и сарми. Но със замразяването определено ще е по-лесно, защото аз не мисля да правя буркани. Нямам условия да ги запечатвам.

# 29
  • Мнения: 9 973
изобщо не съм предполагала,че мога да замразя зеле

Общи условия

Активация на акаунт