Дърпана баница - стъпка по стъпка

  • 66 917
  • 111
  •   1
Отговори
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Знам, че има такава рецепта в нета, още ми е пред очите изкусителната снимка на Пина  Crazy , но май стъпка по стъпка снимано не се сещам...пък и да има, просто да ви подсетя.
 
Майка ми е от Плевенския край и гостуванията там в детството ми винаги свързвам с печената кокошка, топлата питка и дърпаните баници, с които баба ни посрещаше.
Майка ми също меси хубави баници, но отдавна не е, че  вече я болят ръцете.
Аз все се каня да я накарам да ми обясни кое как, но днес не се стърпях и реших да се пробвам.
Ами стана, никак не е трудно.

Ето рецептата и снимки стъпка по стъпка, за да опита всеки, който желае.

За тестото:

600 гр. брашно /ако е нужно, добавете още/
300 мл. хладка вода
7-8 с.л. олио
1,5 с.л. сол

300 - 400 гр. сирене
мазнина /олио, краве масло, маргарин/ за поръсване на корите

Замесете меко и еластично тесто /аз пуснах машината, че имах друга работа/.
Оставете час да почине. Разделете на 6-7 топки. Плюйте си в пазвата  Mr. Green и почвайте да дърпате ето така:

Първо раздърпайте с ръка всяка топка:

Поставете на намаслена повърхност и продължавайте да раздърпвате/ за начало може леко да разточите с точилка/:

Раздърпват се крайчетата с пръсти ето така:

Трябва да стане много тънка кора, да прозира през нея. Не се притеснявайте, ако някъде се скъса. С нож изрежете по-дебелите краища:

Намазнете и посипете с натрошено сирене:

Навийте на руло:

Навийте като охлюв всички кори в намазнена тава. Отгоре разпределете парченца масло:

Печете в предварително загрята фурна до зачервяване. Напръскайте обилно готовата баница с вода /около 3/4 ч.ч./, завийте с кърпа и оставете да омекне.
Да ви е сладко!



П.П. Тържествено обещавам съвсем скоро да накарам майка ми да направи и от дърпаните сиропирани баници  Crazy - ще снимам и записвам прилежно всичко bowuu.

Последна редакция: сб, 24 яну 2009, 19:47 от mari_eta

# 1
  • Мнения: 7 474
Страхотно изглежда  Crazy и благодаря за снимките  bouquet

# 2
  • Мнения: 3 830
Много добре.  bouquet
Баща ми прави по подобен начин тутманик. Някой ден ще снимам и покажа и по неговия начин.

# 3
  • Мнения: 1 195
 Браво smile3501
Много добре изглежда  bowuu

# 4
  • Мнения: 515
Браво страхотна е!
Estellia заинтересува ме с тутманика...

# 5
  • Мнения: 3 830
Браво страхотна е!
Estellia заинтересува ме с тутманика...

Скоро ще го накарам да го направи и ще дам подробно описание, снимки и т.н..  Peace

# 6
  • Мнения: 1 352
А така, сиропираната ме интересува мен, ще чакам рецептата Flutter.

# 7
  • Мнения: 1 283
  bouquet Браво mari_eta ! Благодаря за старанието  и обяснението! Как ми се прияде такава баничкааа, ама един мързел ме е хванал напоследък. Записвам се да следя темата и за другата сиропирана баница  Peace

# 8
  • Мнения: 1 799
Мариетка, чудесна работа. Благодаря за подробното описание..., амааа..., абе, да си го кажа, страх си ме е за това нещо и това си е.
Имам един въпрос, не се ли дърпа във въздуха, аз такива спомени имам, така, като гледам се дърпа на маса. И още един въпрос, тегли се с мазнина, така ли? Пак грешно съм разбрала, че тая работа се прави с много брашно. Ще се пробвам аз. Ама с малка доза. Дозичка. Пък да видим  това чудо   chef

пп: Къде е рецептата на Пина, спомням си, че имаше тема, но не я откривам. Няма я и в нейните рецепти.

# 9
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Мариета, ох, такава вкусотия са сиропираните баници Crazy...по спомен пак се дърпаха, но после всяко руло се усукваше и издърпваше. Пак се пекат на охлюв завити, после леко се начупват както са в тавата и се заливат със сироп...ммммм, калорийни бомби, ама страшно вкусни Mr. Green.

Кърли Сю, не, на маса се дърпат. Даже в оригинал  Laughing майка ми постилаше парче плат, и дърпаше на него. Тя така раздърпваше корите, че провисваха от кухненската маса и после повдигаше плата и с него ги навиваше...аз нейните умения незнам дали ще стигна, но щом от първия опит успях, значи всеки може. И не, не се намаслява, само мушамата на масата леко намаслих, че да не залепват. И никакво брашно не се слага. Колкото са по-тънки корите, толкова е по-вкусна.

Тази доза тъкмо стига за една стандартна тава за баници.
Снощи топла-топла уж щеше само да се опита, пък почти замина тавата Laughing. Тази сутрин студена също е много вкусна - щом големия сега лапа и пита за още, значи е супер!/щото той е такова злоядо магаре Crossing Arms.../.
Пък дребния снощи обикаляше и зяпаше като малко гардже "Ам-Ам" hahaha...после цяла нош вода лока, че сиренето ми беше малко солено.

# 10
  • Мнения: 1 799
Срам, не срам, да си кажа. Нищо не стана. Аз си знам, че съм с две леви ръце, ама, пусто, мерак...
Замесих малко топченце, да не става зян, разделих го на две, едното пробвах да дърпам с намаслени ръце, другото - с набрашнени. И двете тръгнаха да се късат  Rolling Eyes, но аз очквах този вариант  Twisted Evil. Точилката чакаше в бойна готовност. Добре че за такива като мен има точилки. Свих набързо две малки кори. Ама много ме е яд, че не мога да ги издърпам като вас. Сега ще пека. Ако стане нещо - снимка.
Въпреки че съм срам за темата.
Мариетке, такава носталгия ме хвана с това "ам-ам"  Heart Eyes

# 11
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, ей сега проведох телефонна консултация с майка ми. Каза, че за по-добро дърпане малко оцет да се сложи в тестото.
Ама мойта и така стана. Бавно, бавно, само издърпваш краищата както съм показала. И какво като са се скъсали - и по мойте имаше дупки, то после като завиеш не личат Mr. Green.
А, и за сиропираните ми каза, ама нека да минат два-три дни, че съвсем ще се освиним ooooh!...

# 12
  • Мнения: 11 607
Къдравелке, ето на Пина, има я в рецептите и - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122983.msg3591245#msg3591245 - аз я правих скоро, една от грешките ми бе,че я оставих прекалено суха. Като габровка към маслото се отнесох.....

Ще пробвам и тази...Мда.....аз понякога такива брюкселски дантели правя, че ме е срам от мене си! Ама не се и отказвам...

Сиропирани и сладки баници не обичам, нито сладки питки. За сладкото си има шоколад.

И друго - Мариетке, как няма да я правиш баницата, като в темата за хлебопечките щеше да си родиш.....До последно!

Къдравелке, и аз съм с две лени....Едината от тънкостите за мен е тази наистина да се оставят топките да починат и по-леко се дърпа с тесто, което има повече мазнина в себе си. Ръцете намаслени и смело.

# 13
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Стига бе, Маме, такава съм, със скръстени ръце не стоя Blush...ей на, има още от Кодрит кадира, малко от баницата, пък аз все на Наталина във Виенските кифли ми е ума...съмнявам се, че няма да устискам до довечера, ама де да видим...
Пък официално съм на диета, опитвам по малко и толкоз, че иначе ooooh!...

# 14
  • Мнения: 1 799
Момичета, мерси за скоростните отговори, ама изобщо не си мислете, че за една-две дупки се кахъря. Просто не можеше да се дърпа и това е. Щях да направя нещо като пръстен  Embarassed, ако бях продължила в същия дух. Хммм, може би грешката ми е в това, че не чаках достатъчно. Гледам сега и на Пина рецепата (Мамче   bouquet, уж гледах  Rolling Eyes), трябвало да се чака. Трябва, трябва, ама сърце юнашко трае ли...
Абе, може би ще се опитам пак (по-скоро ви лъжа  Laughing), но с точилката поне имам коз. Пук после може и да послъжа, че съм я дърпала  Twisted Evil

# 15
  • Мнения: 1 799
Още нещо да попитам, 3/4 чаши вода не е ли много за напръскване, не става ли баницата тестяна от долната страна?

# 16
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, на мен толкова ми отиде, ти пробвай с по-малко и ще видиш как е, иначе няма да омекне, тя нали преди това  не се залива с нищо и става доста твърдичка като се опече...

# 17
  • Мнения: 1 799
Ето я моята дърпано-точена мини баница от две мини кори

Ами не е като вашите с Пина пък  Crossing Arms

# 18
  • Мнения: 411
Кърли, ей сега проведох телефонна консултация с майка ми. Каза, че за по-добро дърпане малко оцет да се сложи в тестото.
Ама мойта и така стана. Бавно, бавно, само издърпваш краищата както съм показала. И какво като са се скъсали - и по мойте имаше дупки, то после като завиеш не личат Mr. Green.
А, и за сиропираните ми каза, ама нека да минат два-три дни, че съвсем ще се освиним ooooh!...

тукмо Щях да кажа за оцета,за да не се късат.
най добре е върху плат ,4е за муШамата може да залепне.
колкото за тегленето във въздуха,това ве4е е по сложно,нау4ете се първо на маса.
за теглене над главата аз се нау4их с една хавлиена кърпа по съвет на бани4ар и стана от първия път,не е тудно ,майката му е да се хване 4алъма.
подсетихте ме ,4е може и да съм забравила,от години не съм теглила,4е пусто време не остава,но 6те взема да се развъртя.
като се прибера ако не забравя Ще ви пусна рецепта за сиропирана баница

# 19
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, супер си е даже баничката Peace. Следващия път малко по-тънки кори и си пушка.
Ти сега остави вида, кажи как е на вкус Rolling Eyes?

# 20
  • Мнения: 22 867


Ами не е като вашите с Пина пък  Crossing Arms

Че какво и е?  newsm78 Така ми се прияде като я видях Embarassed На мен пък ми изглежда даже много добре на снимката.   bouquet

# 21
  • Мнения: 411
Още нещо да попитам, 3/4 чаши вода не е ли много за напръскване, не става ли баницата тестяна от долната страна?

аз само си намокрям ръцете и просто ги изтръсквам от водата върху баницата,покривам с кърпа и тя се задуШава от собствената си пара.

# 22
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Сиропираната баница се прави от същото тесто, само че се разделя на 4-5 топки, разточват се с точилка /Давай, Кърли, ти си тук Grinning!/ до големината на тавата, слагат се една върху друга, като по между им се ръси мазнина и сирене. Заедно се навиват на руло и после от средата към единия край започва дърпане с усукване до дебелината на кремвирш  Crazy. Така и с другата половина. Завива се на охлюв в тавата, задължително да има разстояние между навивките. Пече се. Като изстине се натрошава леко, ръси се обилно със захар, залива се с топла вода и се връща в леко загрята фурна да поема водата. Това ми обясни майка ми. След два-три дни ще я направя и ще покажа.

# 23
  • Мнения: 1 639
Едно време свекърва ми (лека и пръст) правеше такава баница. Просто пръстите да си оближеш! От нея си спомням, че като я дърпаше въобще не се притесняваше за дупките. Казваше, че колкото е по-тънка и дрипава, толкова е по- вкусна. Сега си копирам рецептата и започвам да я правя, защото за съжаление не можах да я науча от нея.

# 24
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ей, Мери, вярно, че и казваха дрипава баница Laughing.

Ако знаеш колко неща си спомням, че съм яла у бабини, ама като не сме записвали рецептите ...няма вече кой да ни ги каже Confused...

# 25
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


        mari_eta , страхотна баница си направила, браво!На мен ми се струва висш пилотаж това с дърпането на корите и се чудя дали въобще да се захвана Confused

  curly sue , твоятя също изглежда страхотно HugБи ли обяснила защо я наричаш мини баница?Ти самата ли замеси по-малка доза, или не разтегли добре корите и баницата стана по-малка?

# 26
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Биляна, благодаря за комплиментите, но никак не е трудно, опитай Peace.
И гледам, че Кърли е офлайн - малко беше замесила - само за проба.

# 27
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

  Simple SmileУспя да ме убедиш, след малко започвам.Според теб, ако в пълнката се сложат яйца със сиренето, ще стане ли хубаво, или да не правя излишни експерименти?

# 28
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Честно казано - незнам Rolling Eyes.

Так си е много добре - леко хрупкава, а като ръсиш изобилно сирене и са тънки корите никъде не е суха и глетава.

# 29
  • Мнения: 99
 Не обичм точена баница и за това съм фенка на дърпаната  Peace И аз я правя подобна но с малка разлика. Като се омеси тестото и престои малко, разделям на топчета разплесквам ги малко и ги слагам в дълбока купа с олио една върху друга, олиото трябва да ги облива, Така престояват около половин час и след това ги мятам на памучна покривка и дърпам докато не се получи тънка кора, слагам плънката и с помоща на покривката навивам кората. Така става въздушна и много вкусна.
Ето и как изглежда  Flutter




# 30
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511

Страхотна е Peace!

# 31
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Баба и майка ръсеха с разбити яйца , натрошено сирене и олио за плънка . Много вкусна е и със задушен спанак , лопуш или коприва . Хапвах ме я с компот от ягоди или липов чай - червен ....ех...
 Мил спомен от село , жалко , че хората , които ни посрещаха и дърпаха баница , след баница ги няма вече , останал е само спомен , който ми засяда като буца в гърлото ....
Дърпайте момичета , нека спомена е жив - обичам ви !!!
Нещо много се разчувсвах от тази тема , нищо и никаква баничка , пък си плача ....

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 11:27 от Кълбовидна Мълния

# 32
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
 spoko

И аз така...няма я баба Cry, на село не съм си ходила с години...а още помня крушеницата и онази неповторима туршия от печени зелени чушки и патладжан...всяка година се мъча да я докарам, но все не успявам...и нанизите сухи червени чушки, и домашният червен пипер, и биволското мляко от биволицата на съседите, дето ме гледаше на кръв като се прибираше вечер от паша...спомени, спомени...

Но скоро ще разпитам майка ми за още такива бабини ястия и ще записвам, та да не се затрие всичко някой ден.

# 33
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Заразни сте, на мен също ми се насълзиха очите.Налегнаха ме и спомените за село, където не съм ходила от много години.

 Дайте да бъдем малко по-ведри Hug

  Баницата се пече, ще видим с моята пишман газова фурна какво ще стане Confused

  mari_eta , благодаря за чудесното обяснение и за снимките, много ме улесниха.Дърпането на кори се оказа доста интересно занимание и не е никак трудно.

 Открих без да искам начин за перфектно тънките кори.Силиконова подложка за точене се намазнява и отгоре се слага едно топче, което се разсплесква с ръка.След това със силно намазнени ръце започва да се маже тестото по килимчето, от средата към края.Става супер тънка и прозрачна кора.Ръбовете се замазват хубаво по силикона, не се получават по-дебели ръбове и няма защо да се изрязват.След това няма нужда от намазване с олио, само сиренето се ръси.

  По-късно ще дам отчет за баницата.

# 34
  • Мнения: 27 524
Мари Ета, мерси за хубавите обяснения, ще се пробвам като се приберем  Simple Smile

Силиконова подложка за точене...

Откъде се купува?  Blush

# 35
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Мари Ета, мерси за хубавите обяснения, ще се пробвам като се приберем  Simple Smile

Силиконова подложка за точене...

Откъде се купува?  Blush

 От Хит, към 30лв. е.Аз така и не рзбрах дали със силиконовото килимче за печене са едно и също нещо newsm78Но като гледам, на моето едва ли може да се пече.

# 36
  • Мнения: 27 524
Въх, 30лв  Crazy може и да си взема, мерси  Hug

# 37
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Биляна, видя ли, никак не е трудно!

Надявам се след малко и да ви хареса. И снимка да покажеш.

И аз като Блонди да кажа "Въх" Crazy. Направила съм си един списък какво още ми трябва за кухнята. МъжО го видя и каза "Бе ти сладкарски цех ли ще откриваш или ресторант".
Ама лапат после, нали Crossing Arms.

# 38
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


        Баницата е много вкусна, но адски солена!Според мен солта е  много за 600гр. брашно.Може би 0,5 с.л. ще са добре, сиренето също е солено и се събира доста сол.Аз слагам 1,5 с.л. сол на 1,5 кг. тесто, в което няма други солени съставки.Почти се изяде вече с много таратор Simple Smile

    mari_eta , благодаря още веднъж за рецептата Heart Eyes

                       



  Що се отнася за подложката за месене - незаменима е и си заслужава парите Simple SmileТочи се много лесно на нея, мие се лесно(вместо да търкам набрашнената мушама) и не заема място.

# 39
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
На нас не ни беше солена, явно сиренето ти е било повече и по-солено Rolling Eyes. Нищо, другия път си намали солта както обичате...
Много е хубава, браво  bouquet!

# 40
  • Мнения: 27 524
Айде стига с тия снимки, деее  Twisted Evil Мизерници.  Simple Smile
Ще си взема тогава, достатъчно беше да ме подсетиш за залепналото тесто по плота  Tired Колко е голямо, достатъчно ли за голяма кора?

# 41
  • Мнения: 1 799
Кърли, супер си е даже баничката Peace. Следващия път малко по-тънки кори и си пушка.
Ти сега остави вида, кажи как е на вкус Rolling Eyes?

Ееее, по-тънки от това няма да мога. Станаха тънички като паяжинки, ама вашите пак по-тънки, ще му се не види.
За вкуса мога да съдя само по реакциите на мъжете ми, тъй като в момента съм в малко особено положение и се пазя от мазничко  Laughing. Разделиха си я по равно, за да няма сърдити  Laughing

Казвате, повече мазнина му е майката. И да почива повечко. Ами, чаках го аз малко 15-тина минути може би.

Аз обаче съвсем се комплексирам. Всички могат, само аз не.
Чудно майсторство показвате, момичета. Много ви се радвам.

Биляна, виждам, че Мариета ти е отговорила. СУтринта на майтап реших да направя мини доза, на око я правих. Тестото ми стана колкото топка за тенис. Тази силиконова подложка с какъв размер е? И тук, в дълбоката провинция, къде ли ще я има, се питам  newsm78

Блонди, аз май ще се местя в твоята тема, за неможещите да дърпат  Laughing Laughing

# 42
  • Мнения: 1 352
За такава ли силиконова подложка говорите?

30см. на 37см. - 10 евро струваше.
Ако знаех, че е толкова малка едва ли щях да си я купя (изобщо не се замислих за сантиметрите) дори за блат за пица ми е малка, а за такава баница абсурд.
НО... сега не съжалявам, че я взех, наистина много удобно се работи на нея и както казва Биляна, много лесно се мие и не заема много място. Не съм пробвала да печа на нея, дали става, а дали има по-големи newsm78?

# 43
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Извинявайте, забравих да отговоря.Да, подложката е тази която е показала  Marieta .Моята е малко по-голяма.Почти всеки ден правя сиренки, кифли и соленки и ми върши идеална работа.Понякога когато тестото е много, меся върху нея.За дърпаната баница е идеална, за точене на големи кори е малка.

         mari_eta , извинявай, че така отклонихме темата ти!

       Уф, постоянно ви бъркам двете Мариетки.Особено като пишете в една и съща тема...... ooooh!

   

# 44
mari_eta,

огромна благодарност за рецептата!
 Отдавна имах мерак да направя баница с двете си ръце, а не сготови кори от магазина. Но поради факта,  че с точенето съм на Вие, не съм се хващала да точа. Обаче като видях твоята рецепта и снимките, реших, че това е баницата, която ще пробвам задължително. Първата не се получи кой знае каква, поради факта, че с дърпането не се справих много добре, но втората стана просто разкошна на вид! На вкус не съм опитвала нито едната, нито другата поради защото съм на диета. Красноречив факт е обаче, че първата се изяде от децата ми и мъжа ми на едно ядене и питаха за още. Ето защо в рамките на една седмица я направих два пъти.
Най-важното за мен е, че сина ми, който никога не е искал да яде баница до сега, от тази си хапва доста лакомо. 

# 45
  • София
  • Мнения: 4 141
И аз искам да се включа с благодарностите.   smile3501По нашия край се прави такъв тутманик, но на мен все не ми става, а не се бях сещала за вита дърпана баница.

# 46
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Радвам се, че ви е харесала Grinning!

Не съм забравила за обещанието за сиропираната баница, но малкия е нещо болничък и само ми виси на ръцете, като му посветне запретвам ръкави.

# 47
  • София
  • Мнения: 4 141
Да ти оздравява бързо детенце, а ние ще по чакаме.

# 48
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
 Hug
Ден-два и ще я замеся.

# 49
  • Мнения: 2 926
Ейййй въртях, суках, ослушвах се и не влизах в темата и днес вече не издържах  Grinning
Ще я правя, няма да се размине.
Ама пусто като тия вкусотии ми се лепят на задника  smile3514
Карай...после два дни на чай и ябълки  smile3512

# 50
  • Мнения: 11 747
Ехеее, аз докато блея по баирите, тука баници се дърпат, а!  Grinning Crazy
Мари_ета, много хубаво си направила, че си снимала стъпка по стъпка!  Peace То точно така трябва. Ама аз тогава бях сама и не ми се хващаше да се мия, да се цапам, пък да снимам... Още повече, друго е да се снима, докато ръцете са там...
За оцета е тъй!  Peace
Аз и яйца имам в рецептата, баба ми казва, че така по- добре се дърпало.

Кой каза за дърпане във въздуха? То това си е въртене, не е дърпане и е друга техника.

# 51
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Нали си имам помощници - големият снима, малкия дърпа фотото, цирк hahaha.

# 52
  • Мнения: 1 799
Тържествено обещавам, че пак ще се разпиша.
Пина, ми така съм разбрала, за дърпане или хвърляне, или премятане, или каквото е там факирско действие във въздуха.

Да уточня за последно, дърпането става на плота или масата, като се дърпа от краищата, а не от средата?
Ако утре се видя свободна, ще се хвърля пак в дълбоките води на това предизвикателство.
Ако не стане, не искам да се погледна вече  Crossing Arms

# 53
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

Да уточня за последно, дърпането става на плота или масата, като се дърпа от краищата, а не от средата?

 При мен се получаваха по-тънки кори като дърпах от средата към края.

# 54
  • малко градче
  • Мнения: 188
Hug
Ден-два и ще я замеся.
    И ВЗЕМИ МЕ ПОКАНИ ДА Я ОПИТАМ! Mr. Green  Аз като правя дърпана баница слагам питките в ТОПЛА мазнина и се дърпат много лесно,тъй като тестото се отпуска и става много разтегливо. И винаги ползвам едно тензухче отдолу - лесно се навива после.    Голяма кулинарка си!  bouquet

# 55
  • София
  • Мнения: 4 141

    От баба ми знам, че най - добре става в разтопена мас. Тя си ги правеше на топки и ги завиваше с влажен тензух. В купата с  разтопена мас пускаше по две - три и почваше да дърпа от  първата потопена. После си заливаше готовото произведение с останалата мас. Нямате си на идея колко вкусно беше. Предполагам , че може да стане с 50/50 олио и масло.

# 56
  • Мнения: 11 747
curly sue , първо гледай да са ти се отпуснати достатъчно питките, преди да започнеш да дърпаш! Май напред срещнах, че си чакала 15мин, но 20мин е по-добре. Ако не са ти се отпуснали, то няма как да се дърпа.
После дърпай и от средата (все пак и там трябва да се изтъни) и от краищата, в един момент. То като се е отпуснало добре, върви леко, не е проблем.
Аз не дърпам на плот или маса директно - ми то става адски тънко, как ще го навия после  Thinking Дърпам върху чаршаф или покривка (стари, цапа се) и с него навивам.
Мазнината е много важна за дърпането, после и за печенето, не трябва да се пести. Става и с олио, става и с мас или смес, това вече е върпос на рецепта. Има и рецепти с яйца и без яйца и т.н.

С брашно не става  Naughty

# 57
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
мама на мишлета , замесих я вече, може да прескочиш довечера Laughing.

# 58
  • Мнения: 1 799
Биляна, Пина, благодаря. Все още събирам смелост. Ако стане, ще докладвам.
Ама, Пина, като дърпаш върху чаршафа, тестото не се ли залепва за него?

# 59
  • Мнения: 11 747
Не, не се залепва, то е мазно. Пробвай, както решиш, че ще ти е по- удобно. Много други хора, също са казвали, че дърпат върху покривка и друг плат и явно и на тях им е удобно.

# 60
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, айде, събирай смелост, че и другата те чака Mr. Green:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=368111.0

Пуснах нова тема за сиропираната баница, за да се види от повече хора, ако искате - опитайте и нея.

# 61
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Чудесни баници творите момичета - браво !

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 12:35 от Кълбовидна Мълния

# 62
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Радвам се, че се хареса Party!

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 13:51 от mari_eta

# 63
  • Мнения: 930
лично аз предпочитам соленият вариант на тази баница, даже я направих и много ми хареса, не се справих с дърпането на листата много , но смятам че следващият път ще се правя по добре bowuu

# 64
  • Мнения: 1 799
Момичета, замесих тестото. Сега почива първия път.
Пак имам въпрос. Дърпането върху самата маса ли става, нещо като тестото за пица в тавата, като размазване, или все пак се повдига и се дърпа малко над масата. Извинявам се за тъпите въпроси, ама хич не си го представям  Embarassed

# 65
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, виж пак хубаво снимката от 1-ва стр. - кората е на масата/кърпата, а краищата се повдигат с двете ръце и се дърпат.

# 66
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Дърпането върху самата маса ли става, нещо като тестото за пица в тавата, като размазване, или все пак се повдига и се дърпа малко над масата.

       Joy JoyБраво на теб, не се отказваш HugСъс силно намазнени ръце разтеглях първо във въздуха.След това слагах на масата и разтеглях там където имаше по-дебели участъци.Първите кори ги правих върху мраморен плот, който беше набрашнен.Опитах и върху покривка, но ми се видя страшно неудобно.Ако виждаш, че започва да се къса тестото, го сложи на масата и разтегляй още около дупката, в случай на нужда.

   Ще се справиш, успя да направиш най-трудните питки, баницата няма да ти убегне!Успех Heart Eyes

# 67
  • Мнения: 1 799
Момичета, не знам как да ви благодаря. Чувствам се толкова горда и толкова можеща, че сега никой не може да сломи самочувствието ми. Направих баница за чудо и приказ. Благодаря на Мариета, на Пина, на Биляна и Мама Цоцоланка за подкрепата и отговорите на глупавите ми въпроси. Наистина не е изобщо трудно. Направих рецептата на Пина, стъпка по стъпка, с много олио, но дърпах и мазах на мушама, въпреки че си бях приготвила покривка. Ето и доказателствата:

- раздърпана... е, можеше да стане и по-тъничко, но бързах
- наредена
- изпечена
- парче... няма да ви казвам колко е вкусна и тъничка...

Пак благодаря. Обичам ви   bouquet

ПС: С остатъците смятам да направя пица, да видим какво ще стане без мая.

# 68
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, браво  bouquet!
Чудесно си се справила!

# 69
  • Мнения: 11 747
Ехааа, Кърли Сю!  Peace Ама ти съвсем майсторски! Ей така трябва да е баницата, с такива тънички кори!
Аз откога разправям, че не е трудно. Лошото е, че просто трябва да се види веднъж, да се разбере как става и това е. Нищо особено няма.

# 70
  • Мнения: 1 799
Днес пак я правих  Peace

Момичета, имам два въпроса:

1. Дали ще може баницата да се навие по-рано, но да се изпече няколко часа по-късно или, да кажем, да се свие вечерта, а да се изпече сутринта. За гости би било удобно. Както и за закуска.

2. Дали плънката може да се направи по-водниста. Малко се съмнявам, защото може би корите ще се разкъсат при навиването и няма да издържат тежестта. Но пък ако се залее с такава смес? Имам предвид сирене, яйца, кисело мляко, малко сода бикарбонат.

# 71
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Кърли, предполагам, че няма да има проблем - все пак няма какво да й се развали, за по-сигурно да стои на студено.
Що се отнася до яйцата - някой по-горе беше писал, че я прави с яйца, значи става.

# 72
  • Мнения: 11 747
Можеш да сложиш малко яйце на сиренето, няма да е лошо. Ако сложиш мляко и т.н.  Thinking кому е нужно? Кърли, защо искаш да развалиш хубавата баница и да направиш тутманик?!  Laughing Laughing Тия тънки и фини кори едва ли могат да удържат такава течна и тежка плънка.  Аз бях писала за яйца, но в тестото, не в плънката.

За това, да я подготвиш по- рано и да я изпечеш по- късно - абсолютно може. Но си личи! Ако изчака 2-3 часа не толкова, но ако чака цяла нощ - изсъхват листите, особено ако я сложиш в хладилник съвсем ще коряса. Не става така фина и нежна. Можеш да поркиеш с влжна кърпа, но да не натиска баницата, само да покрива тавата. И пак цяла нощ е много  Peace

# 73
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

   Кърли, браво, надмина ни Simple Smile

 Преди малко извадих баницата, като плънката й е с яйца и сирене.В пъти е по-хубава, на мъжката част вкъщи също много им хареса така.Никакъв проблем нямах с корите, навиха се чудесно и при местенето не се разкъсаха.Аз на около 300гр. сирене сложих 3 яйца и 1с.л. кисело мляко.Ако суровата баница се намаже с мазнина и се завие с фолио, не виждам никакъв проблем да се направи на следващият ден.

# 74
  • Мнения: 11 607
Аз изневерих на Мариетка, дърпах баницата пак на Пина,че там трябваше да се явя на поправителен.......Стана супер този път - тук и тук. Плънка само сирене.

Следващата баница е твоята, Мариетке!

И да споделя това, което днес ми направи впечатление.......Предния път се мъчих с чаршафи и пр. - точно по съветите на Пина и перди да знам за силиконови подложки. Но мушамата ни е от ПВЦ - установих,че на нея се дърпа идеално и след това идеално се завива. Та ако искайте пробвайте и вие. Купувала съм я от Мосю Бриголаж....

# 75
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Маме, аз на най-обикновена мушама дърпам  - няма проблем.
И браво - супер ти е станала баницата  bouquet!

# 76
  • Мнения: 11 747
Ми то аз, винаги на чаршаф съм дърпала, колко му е на мушама да е по- удобно, а аз дори да не съм пробвала  Thinking  Но преди много години, аз тази баница я дърпах на земята. Правех едни огромни, огромни листи, които не се събират на маса и постилах на земята одеяла, отгоре чаршафи и така.
Маме, добре изглежда баницата, но може и по-тънко  Peace

# 77
  • Canada
  • Мнения: 139
Момичета ще ми кажете ли приблизително колко мазнина слагате?Вчера я направих,ама нещо не я докарах EmbarassedКорите станаха много тънички,напомниха ми на червата на ликанките Mr. GreenРаздърпвах с олио,и ръсих олио,и в тавата олио и нещо май се пренасити на мазнина и вместо печена стана пържена.Гадост!Листата потъмняха от мазнина...мнооого се изложих ooooh!Пак ще я направя,но колко мазнина?А ако заместя олиото само с масло?

# 78
  • гр.Варна
  • Мнения: 217
Мari_eta, аз също реших да опитам от твоето творение и днес, т.е. вчера направих за вечеря дърпана баница.  chef
Дърпах я на мушама и беше много лесно (за първи път правя такова нещо).
Стана направо БОЖЕСТВЕНЯШКА, както се шегуваме вкъщи. Искрено благодаря за рецептата!  bouquet
На вид не я докарах много, нали съм начинаеща, но на вкус стана превъзходна. Щом моето капризно домочадие си хапна с наслада, значи е било чудесно.
Ето и снимков материал: http://liudmila73.multiply.com/photos/album/26/26

# 79
  • Мнения: 2 774
Леле ,как ми се яде такава баница.
Но не вярвам да се справя  Thinking
Лоша работа.
Утре все пак ще опитам,че много ми се хапва.
Благодаря за рецептата   bouquet
Утре ще разказвам за моя провал.

# 80
  • Мнения: 5 183
Гледам, чета и се възхищавам
И през ум не ми минава да опитам  Crazy
Само и аз да кажа, че моя дружка тук прави невероятна дърпана и баница и съм гледала как става - дърпа я върху маса с бял чаршаф и корите са огромни!!!

# 81
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Panadila , виж на снимката - просто разпределяш отгоре няколко парченца масло - сигурно не повече от 30-40 грама...

liudmila73 , радвам се, че ви е харесала! Да нацелуваш сладкия малък дегустатор Heart Eyes!

# 82
  • гр.Варна
  • Мнения: 217
Мариетка, използвам темата ,за да ти кажа от сърце ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!  bdbaloni
Бъди много щастлива,винаги усмихната и много обичана! newsm51

Благодаря и за целувките!   bouquet
Дребния вече е нацелуван,намачкан и спи блаженно! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 83
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ехей, благодаря ти много  bouquet!

# 84
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Мари ета, и от мен честит празник  bouquet
 newsm59

Не се познаваме  Embarassed но задочно от готварския малко или много вече се познаваме всички  Hug  bouquet
Желая ти всичко най- добро и все така да ни радваш с вкусни рецептички   bouquet

# 85
  • Мнения: 1 249
Мариета, мила,

Честит празник !

Здраве, късмет, любов ! babydust7 babydust7 babydust7


Точно от такава рецепта имах нужда, че шестима на масата трудно се задоволяват без нещо по-съществено Simple Smile. Зеленчуците на пара не ги вдъхновяват особено, та сама си ги ям Simple Smile.

# 86
  • Мнения: 1 799
Mариетке, да си жива и здрава, от късмет и любов да не се отървеш.

А за баницата, хич не и се чудете. Аз бях най-големият карък в темата, но сега мога само да я похваля. Става страхотна  Peace

# 87
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Благодаря на всички  bouquet!

# 88
  • Мнения: 11 747
Мариетка, и от мен честитки!  Hug

# 89
  • Canada
  • Мнения: 139
Мариета,  bdbaloni Бъди здрава и щастлива!
Следващия път няма да слагам мазнина на разпънатия лист,а само отгоре като е готова питката.Благодаря ти!

# 90
  • Мнения: 11 607
Мариетке, хиляди благодарности! Heart Eyes

Баница и половина - Баница - Парче - топеше се в устата! Благодарности!

Маме, добре изглежда баницата, но може и по-тънко  Peace

 Embarassed Embarassed Embarassed

# 91
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Маме, радвам се, че ви е харесала! Разкошно си я докарала  bouquet!

# 92
  • Мнения: 1 639
mari eta, благодаря ти за хубавата рецепта. Направих я стъпка по стъпка, както си я описала и стана чудна. За първи път меся баница и стана един път. Жалко само, че си наруших диетата, но си струваше, повярвай ми. Благодаря ти, още веднъж!

# 93
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
meri1966 , много се радвам, че ти е харесала!

# 94
  • Мнения: 4
Ето едно филмче как се прави такава баница!
http://www.vbox7.com/play:02eaaeb6

а тук и още едно филмче с повече информация за продуктите.
http://www.vbox7.com/play:2cc6e664

Да Ви е сладко!

# 95
  • Мнения: 11 747
Еее, браво на бабето!  Peace  Това е много полезно! Колкото и да се обяснява, друго е да се види!
Ето така се навива с покривката, което обяснявах аз. Никога не съм дърпала на мушама или изобщо без подложен плат. Вижда ми се удобно така.  Thinking

# 96
  • Мнения: 4
Пробвахме в къщи с жена ми да я направим баницата, така както я прави бабето, ама изобщо не се получи. Първо тестото не се получава толкова разтегливо при все, че  оставихме питките да "починат" 20 мин както е по рецепта. Второ - като започнахме да я теглим (използвахме един стар чаршав на масата) не се разтегля толкова финно както на бабата. На места остава по дебело на места става доста тънко и се къса. За дебелите краища направихме една рационализация за махането. Вместо да ги късаме ги изрясваме с резачка за пица (тази дето е с едно колело и остри краища). Иначе плънката стана като на бабата, но понеже нашето сирене не беше много солено (ние нашето го изкисване) не беше много солена - тоест трябваше да сложим малко сол в тестото в началото.

Втората баница, която направихме беше с тесто направено по тази рецепта по-долу в машината за хляб защото жена ми каталяса да меси първия път:
олио - 1 с.л.
вода - 240 мл.
сол - 1.5 ч.л.
брашно 480 гр.
мая - 1 ч.л.
Програмата е месене и втасване.
Ние имаме машина Мулинекс 5000 с две бъркалки!

Тестото се получи по-добре, но все още не може да се сравнява с това на бабата. Питах моята баба и и показах филмчето и тя каза, че да стане едно тесто толкова еластично тя би сложила повече мазнина когато замесва. Не знам къде е истината, но според мен има някаква магия  Twisted Evil newsm78 в тестото на бабето с големите кори. Просто не е истина колко лесно го размесва и после колко лесно разтегля сякаш е нещо толкова естествено, че няма накъде повече!!!!!

# 97
  • Мнения: 11 747
Ами, тя бабата от клипа си каза, но и аз да кажа, че то си зависи и от брашното. Някога хич не става. Сега, поне тук във Варна, се продава брашно тип 450, което е по- силно и съответно с него не вярвам да има проблем.

После, питките хубаво сте ги оставили да престоят 20мин, но намазахте ли ги с олио? Обилно и равномерно, да не остане открита част на питката, която да не е намазана! Ако остане ненамазана или не добре намазана част от питката, то за 20мин тя корясва. После, където е това позасъхнало място, точно то остава дебело и неравномерно разтегнало, а където е било обилно с мазнина или се е падало от вътрешна страна в питката - то се тегли.

Когато баниците се въртят, при което листа хвърчи във въздуха, тестото се меси без никаква мазнина. Но, обилно се обмазва не само с олио, а и със свинска мас. Буквално тъне в мас, докато престоява. После е супер еластично, та дори позволява това лудо мятане и въртене във въздуха. Е, ако брашното е слабо и няма достатъчно силна глутенова нишка да държи - нищо няма да стане.
Моя съвет е - силно брашно + обилна мазнина за намазване!  Peace

П.П. Каква мая?
Има в някои краища на България рецепти за баница с мая, но тя се получава по- различна. Изключено е да се тегли така сполучливо. С маята започва ферментационен процес в тестото, който отслабва глутеновия скелет и тестото не е толкова устойчиво на такива манипулации.

П.П.2 Важно е, и при самото месене, да не се оставят малки бучки или по-твърди части. Да е идеално гладко и меко, защото и от там може да се появят твърди, неразтегливи части.

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 12:12 от pina

# 98
  • София
  • Мнения: 1 312
Гледах,гледах какво сте сътворили и не можах...почвам сега.....
Не съм правила никога теглена баница...?!!
Ама такива вкусотии сте снимали,че се заразих!!!!  bouquet

# 99
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Качествено брашно - препоръчвам синия пакет на Софимел , но пак няма гаранция...
Тестенцето да е меко , много меко , питките да почиват добре омазани с олио .
Моята майка също слага малко мая , но работи чевръсто и листите и се дърпат мн. добре - става по - пухкава баница . Олио и оцет не слагаме в тестото - брашно , топла водичка и сол .

# 100
  • Мнения: 11 607
На Софиямел са пуснали едно брашно - за баници. Някой пробвал ли го е и какви са отзивите за него?

# 101
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Добро е , дано не са го развалили...

# 102
  • Мнения: 1 799
Много полезно видео. Но бабата почти не слага олио. Аз доста щедро ръся. Следващия път ще опитам на платно. Ама пък масата ми е доста голяма и трябва да я обикалям, за да дърпам  Rolling Eyes

Вчера я спретнах баничката, но я направих като за месоядни - със сирене, но и с кренвирш. Е, прие се с възторг естествено  Laughing

# 103
  • Мнения: 11 747
Ами, не слага  Thinking С бутилката налива жената. Верно, че по мъничко тече, ама все пак... По- добре с повече олио, може да се изцеди, както се вижда накрая, отколкото да не стига, става суха и не е добре.

# 104
  • Мнения: 1 799
Пина, за олиото в началото имах предвид. Бабата ги намаза с четчица, пък аз ги обливах.
И такаааа, сърце мъжко не трае. След днешното видео нямаше как да не пробвам. Следвах точните стъпки на бабата. За олиото. Плуваше наистина в олио. Не мокрих след изпичането, а изсипах олиото. Сатна крехка, хрупкава, тънка и сочна същевременно супер баница с лоши снимки за съжаление.
Само от остатъците аз нещо не мога да спретна нови кори. Жилави ми стоят. Но вече имам навика на следващия ден да правя пица  с тях.

Да не забравя. Използвах чаршаф. Разликата между дърпането на мушама и чаршаф е огромна. При това навиване баницата става въздушна. Иначе ми се спитваше. Но може да е било и от многото вода след изпичането, знам ли.

И втора редакция: Тестото ми беше доста мекичко.


Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 21:06 от curly sue

# 105
  • Мнения: 1 639
Аз съм новак в месенето, но все пак един съвет. Следвайки стъпките на Мариета, като разточите кората на мушамата, сложете кората на точилката и я раздърпайте леко - така се разтегля в средата. После я слагата на плат и раздърпвате само в края. Меся за първи път в живота си( малко ме е срам, че съм на 42 г.), но рецептата, която е дадена от авторката е страхотно точна по отношение на продукти и стъпки на приготвяне. За 3 дни месих 3 баници и всеки път ставаше все по - хубава.

# 106
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
meri1966 , браво на теб - 3 дни - 3 баници  bouquet!

# 107
  • Мнения: 11 607
Хм......

Бабата от първия клип ми хвърли днес ръкавицата.....Направо гледах и преглъщах......Да има нещо в корема ми - уж няма(знае ли се newsm78) - оправдана съм, ама едни слюнки, едно чудо.......Уплаших се от себе си......И виках, виках и Мариета, и Къдрокоса, и Пина, и всички останали знайни героини от форума тук...ама кой запразнил от сега за 8-ми, кой на диета и ...запретнах аз ръкави и моля, гледайте, за бременните не отговарям!

Наредена п … 77;не

Да си похва … 72;та

Опечена

Запознайт& … 86;ля и тук bowuu

Аз се отчетох! Чакам сега милото да дойде,че да седнем да ядем и да обера овациите......

# 108
  • Мнения: 11 747
Ах, мамееее, страхотия!  Hug

# 109
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Маме, скри ми шапката направо, евала  bouquet!

# 110
  • Мнения: 1 799
Мамче, е те това исках да кажа. Страхотни снимки  Peace

# 111
  • Мнения: 79
Хм......

Бабата от първия клип ми хвърли днес ръкавицата.....Направо гледах и преглъщах......Да има нещо в корема ми - уж няма(знае ли се newsm78) - оправдана съм, ама едни слюнки, едно чудо.......Уплаших се от себе си......И виках, виках и Мариета, и Къдрокоса, и Пина, и всички останали знайни героини от форума тук...ама кой запразнил от сега за 8-ми, кой на диета и ...запретнах аз ръкави и моля, гледайте, за бременните не отговарям!

Наредена преди печене

Да си похваля мехурите на баницата

Опечена

Запознайте се отблизо, моля и тук bowuu

Аз се отчетох! Чакам сега милото да дойде,че да седнем да ядем и да обера овациите......

Мамеее,баницата ти е разкош! HugПо коя рецепта я прави?

Общи условия

Активация на акаунт