Лазаня?

  • 9 864
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 940
Аз вчера намерих и правих тази рецепта:

http://allrecipes.com/Recipe/Worlds-Best-Lasagna/Detail.aspx


Стана много вкусна, но соса беше в повече. За в бъдеще ще правя само 2/3 от рецептата за соса и мисля, че ще е точно. Дълго време се приготвя, но си струва!

Тази ми е любимата лазаня, наистина най-добрата която съм правила и яла.

# 16
  • Мнения: 1 820
Често правя лазаня,но и аз я правя с кори за лазаня,тези в кутийте.Пробвала съм и със замразените но не ми харесва.
Правя я със сос Бешамел  и сос от кайма с домати

400-500 г кайма
1 глава кромид лук
1 морков
сол
1 буркан консервирани домати
щипка захар
1-2 с л зехтин
настърган кашкавал
чесън(аз слагам много)

Сос Бешамел

30 г масло
2 с л брашно
400 г прясно мляко
смлян черен пипер
50 г настърган Пармезан
сол

Много ни харесва на всички вкъщи  Crazy

# 17
  • Мнения: 428


Аз правя "лазаня" с домашна юфка...Нищо общо може би ще кажете,но става мноооого вкусна.....Мда.
Попарвам 500 гр. дом.юфка .Правя от червения сос с кайма и домати....и редя в тава слой юфка,слой плънка.слой кашкавал,слой юфка,слой плънка ,слой кашкавал....И така ....запичачам.5 минутки  преди да е готово ,отгоре поръсвам с още кашкавал....става страхотно.

# 18
  • Мнения: 1 650
Запис, че и аз пуснах такава тема.

# 19
  • Русе
  • Мнения: 511
Вчера за пръв път правих лазаня и се спрях на ето тази:

Цитат на: boo
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

Приятен апетит!


Чакам отзиви - мъжът ми каза, че другият път ще ви каже рецепта за лазаня с риба.


п.с. а рецептата за тестото била семейна тайна, каза мъжът ми! Wink



По-вкусна лазаня не съм яла в нито един италиански ресторант!

# 20
  • Мнения: 100
OnlyOne, рецептата ти звучи много,много добре и много добре си обяснила всичко.Задължително ще я пробвам, само трябва да намеря да купя кори. Simple Smile
Мерси  bouquet

# 21
  • Мнения: 1 983
Вчера за пръв път правих лазаня и се спрях на ето тази:

Цитат на: boo
Оригинална рецепта за лазаня:


И аз по тази рецепта готвя отдавна, става разкошна!

# 22
  • Мнения: 681
Момичета,тази седмица ще правя лazаня, но ми се ще да е по-различна. Не съм голям фен на болонезето, повече си падам по сметановите истории. Ще съм много благодарна ако някои даде идея как мога да направя лazаня ала карбонара  newsm78

# 23
  • Мнения: 940
Аз в червения сос винаги слагам пресни гъби и моркови  Flutter

И аз така. А понякога вместо бешамел правя кисело мляко с майонеза 1:1 и слагам копър и ригън.

А лазаня ала Карбонара си направи със соса за спагетите, само че в по-голямо количество.

# 24
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Момичета,тази седмица ще правя лazаня, но ми се ще да е по-различна. Не съм голям фен на болонезето, повече си падам по сметановите истории. Ще съм много благодарна ако някои даде идея как мога да направя лazаня ала карбонара  newsm78

Raulista, в карабонарата няма сметана, запържва се бекон и чесън които после се слагат в купа с разбити 2 жълтъка и едно цяло яйце, пастата се слага в купата, обърква се много добре и се консумира веднага.
Ако имаш в предвид под лазаня ала карабонара сметанова лазаня, може да си направиш един сметанов сос с гъби или евентуално един със сирена и да си ги редуваш със сос бешамел, но така ще стане много тежка според мен Peace

# 25
  • София
  • Мнения: 375
и аз доста често правя лазаня, та ето моя начин:

сос бешамел със топено сирене в него - колкото тесто за кекс, дори малко по-рядък го правя...
 запържвам кайма с доматен сос, малко чесън накрая, сол и чер пипер
кори за лазаня - не ги попарвям или варя
намазвам дъното на тавата с чисто масло, слагам сос бешамел, после кори, после бешамел, каймата с дом. сос, кори и пак бешамел........и така колкото ти позволява тавата на височина

като слагам повече сос бешамел, завършвам със бешамел, пека, след като се е зачервила и е полуготова, настъргвам кашкавал - запича се и той и е готова за консумация...

слагам повече от соса бешамел, зада стане сочна Peace

# 26
# 27
  • София / Виена
  • Мнения: 185
Лазаня “Болонезе”
Използвам:1 кутия готови кори за лазаня
за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати
1 морков
200 гр гъбки
2 - 3 глави лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за соса:
500 мл прясно мляко (може и вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
черен пипер на вкус

Лукът и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се нарязан на кубчета морков и гъбите и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към сместа се прибавят доматките, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.
За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.
В дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
След това-втори ред кори, бешамелов сос и плънка и се пече в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.

Общи условия

Активация на акаунт