Това са нашите СНИМКИ
Юзър:razdelno
парола:razdelno
Надявам се да ги допълваме по-често и редовно
Ето го новият БЛОГ НА РАЗДЕЛНИЧКИТЕ ОТ БГ-МАММА,създаден от Кюбит за удобство на всички ни
Тази тема ще я оставя така,в следващата първият пост ще е основно от линкове към новия блог,където се съдържа цялата необходима информация относно РХ.
Малко теория за РХ :
Основното при РХ:Нормална жизнена дейност клетките осъществяват в алкална среда,т.е. съотношението между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни трябва да е 20:80 или казано на кратко: на 100 г месо се падат 400 г зеленчуци .
Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).
Храни,които да избягваме са:
Рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай,растителна сметана/съдържа хидрогенизирани мазнини/.
Храни,които да употребяваме самостоятелно:
На първо място са плодовете, които трябва да се консумират минимум 20-30 мин преди белтъчна, скорбялна храна, или 2-4 часа след нея.!!!!!!!!!!
Може да се ядат след салати от пресни зеленчуци.
Не трябва да се приемат непосредствено след хранене, защото ферментират и затормозват смилането на приетата храна.
Плодовете могат да се комбинират помежду си, а киселите такива могат да се добавят в малки количества в прясно и кисело мляко, скорбялни храни.
Лошата комбинация е :сладки плодове със скорбяла, соя и фъстъци;месо, прясно и кисело мляко, гъби; кисели плодове със скорбялни и бобови храни.
Добри комбинации са: сладки и кисели плодове; кисели плодове с ядки, семена,сирене,маслини. Интересно е,че динята трябва да се приема самостоятелно, така че забравете вкусната комбинация "диня със сирене"
Киселото мляко също трябва да се приема самостоятелно, защото е трудносмилаемо и за усвояването му на организма са нужни 2-3 часа.
Добра комбинация с него са:
-зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание(моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз,киселец,чушки, спанак,зелен фасул), маслини и гъби;
-прясно мляко
-плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Проблематични комбинации с кисело мляко са: ядки,семена, зърнени храни, сирене;
Лоша комбинация с кисело мляко:
Месо и риба; картофи и бобови зеленчуци (съдържащи скорбяла);хляб и тестени изделия, сладкиши;
Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 4 часа.
Добра комбинация с прясно мляко:кисело мляко, гъби
Проблематично: зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца
Лошо: месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.
Бобови растения:трябва да се консумират самостоятелно и никога в комбинация с белтъчини и скорбялни храни!!!!!!!!!!!
Може да се комбинират със зеленчукови салати (без картофи, ориз,грах,т.е.скорбяла).
Не трябва да се консумират с месо (боб с наденица не върви)Важно също вечер да не ядете бобови храни,защото са трудносмилаеми.
Месо:
Добра комбинация е месо с:
-салата от сурови безскорбялни зеленчуци;
-готвено месо с лук, праз,морков, чушки, зелен боб, зеле и други безскорбялни зеленчуци;
Лошо се съчетава месото с:
-салата от боб,леща,грах,картофи
-готвено месо със стар боб,леща,грах, картофи, ориз,брашно,зърнени храни;
-сирене,кашкавал, яйца, кисело мляко
С две думи, забравете за пиле с ориз (картофи),риба с картофена салата, сърми, пълнени чушки с кайма и ориз, закуска хем & егс, и т.н .
Хляб и тестени изделия:
Употребяват се самостоятелно или с мазнини.
Добра комбинация е:
-хляб с намазано краве масло (забележете,че маргаринът никъде не се споменава; той е нещо изкуствено и се смила трудно)
-хляб с гъби, маслини, жълтък;
-хляб със сурови или варени безскорбялни зеленчуци
-хляб с ГОТВЕНО ястие от скорбялни зеленчуци
Добре е да се избягва хляб с боб; хляб с картофена салата, защото много се завишава нивото на въглехидратите.
Необходимите и препоръчителни ИНТЕРВАЛИ СЛЕД ХРАНЕНЕ са както следва:
- след плодове- 30мин;
- след зеленчуци- 30мин до 1ч,
- зеле, моркови, ряпа- 2.5- 3ч;
- хляб, тестени изделия, ядки- 2-3ч;
- варива/ боб, леща, жито, царевица/- 3-4 ч;
- месо- 4-6ч;
- риба- 2-3 ч;
- млечни/ пр. мляко- 4ч;
- кис. мляко- 2-3ч;
- сирене, кашкавал-3ч/;
- мазна храна- 5ч;
- течности- напускат веднага стомаха;
Примерни таблички за комбиниране на храните:
КРЪГОВА ДИАГРАМА-удобна и лесна за ползване
ТАБЛИЦА
ТАБЛИЦА
ТАБЛИЦА
За разделното хранене в Интернет:
Разделно хранене
Разделно хранене-какво трябва да знаем за него
Разделно хранене-съвместими храни
Разделно хранене
Рецепти
РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ
Диети- разделно хранене
Разделно хранене
Антистресова диета с разделно хранене
Преглед на тема -разделно хранене
Разделно хранене- в кухнята
Разделно хранене
Много полезна информация за РХ
Старата тема-част 31
РАЗДЕЛНАТА ГОТВАРСКА КНИГА
Темите с РЕЦЕПТИ:
Разделно хранeне-рецепти/1/
Разделно хранене-рецепти/2/
Разделно хранене-рецепти/3/
Полезни книги за РХ са:
"Сила за живот 1" на Мерелин и Харви Деймънд,
"Сила за живот 2" на Димитър Пашкулиев;
"Сила за живот 3" на Димитър Пашкулиев
"Сила за живот: Ново начало" на Харви Деймънд
Пълен със сила за живот, не пълен за цял живот на Харви Деймънд,
"Разделно Хранене" на Д-р Шелтън, Д-р Хей и Д-р Деймънд
Разделно хранене в микровълнова фурна по системата на д-р Хей
Успех в разделното хранене на всички