Относно неистинските сирена и кашкавал

  • 55 044
  • 754
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 958
Проблема е, че дори да купуваме скъпи продукти пак не сме застраховани.
Аз сирене под 7 лв, скоро не съм попадала, ако взимам кренвирши (много рядко), са задължително на тандем, те също са над 7, колбаси рядко и то само един на маджаров, 11 лв е килото. Филета, пастърми също. Телешката пастърма е над 40 лв.
Каква ми е гаранцията, че в тях няма боклуци.
никаква.
Един хляб бонус ме кефеше, че не беше мек и дунапренен, и те го спряха.
А в зеленчуците кво има, не ми се мисли.
Извратиха цялата хранителна индустрия.
И да плащаш и да не плащаш, все тая, май  newsm78

# 31
  • Мнения: 234
Аз понеже съм израснала на място, където се отглеждат животни, много от съседите гледаха крави и носеха да продават млякото в София. Искам да ви кажа, че така се бяха изхитрили, че направо нямам думи. Първо, млякото задължително се разрежда - за да се изкара повече. После, ако е сезон и има много мляко, като го разредят става още повече и практически те не могат да го продадат и го замръзяват, и като понамалее го размръзяват и продават. И най-шокиращото за мен - понеже млякото е разредено, съответно не е толкова маслено и слагат разтопена свинска мас - объркват го и после над млякото има голям каймак.
За домашното мляко мога да кажа само - взимайте от хора с по-малко животни, които продават между другото, а не се изхранват от това. Съседи, близки и познати хора. Хигиената също е под всякаква критика, а няма и контрол.
Аз взимам мляко от града на мъжа ми, като ходим. И си го квася вкъщи. Там като че ли хората не са толкова алчни, а може би и защото е по-малък град, хората се познават и не смеят да рискуват.
Напоследък все повече се замислям...каква порода сме се пръкнали, като гледаме да изкрънкаме колкото се може повече, лъжи, спекулации и то при всяка удобна възможност. Нямаме ядене, нямаме пиене - нищо не ни е нормално.

# 32
  • Мнения: 301
Купуването на т.н. домашно мляко не е безопасно. Кравите и на "баба Пена" се разболяват - разликата е, че като дойде доктора и им изпише антибиотик, бабата чинно го дава на кравата, но пък едва ли изхвърля млякото в следващите дни, когато то съдържа антибиотика и е вредно за консумация. Може и да не е нарочно, а просто да не знае. После ние с вярата, че то е чисто, екологично и възможно най-полезно го даваме на детето си. Ефекта може и да е отложен във времето, но пък ако детето пие антибиотик в същия период ...

Аз лично незнам кое е по-невредния избор.

# 33
  • Мнения: 2 821
Днес четох в "24 часа" кои са фирмите, които са признали, че добавят в млечните продукти растителни мазнини. Сред имената са Бор-Чвор, МайДей, Дея, Родопея, Жоси, Младост-Търговище и др., но тези ми бяха най-познати и съм чела, че някой от тях се обявяват за най-истински сред млеката Crazy

# 34
  • София
  • Мнения: 38 596
Не мога да ви кажа защо и как точно, но имам основателни съмнения, че това е част от ПР акция на ОМК срещу останалите!

# 35
  • Мнения: 234
Може и акция да е, ама като слушам разните му млекопроизводители, казват, че им излиза доста по-евтино да слагат подобрители и разните му там боклуци, отколкото да изкупуват живо мляко. И като се има предвид, че контрол да не кажа, че липсва...за какво говорим  newsm78

# 36
  • София
  • Мнения: 38 596
Сухото мляко е много по-удобно и изгодно като суровина!

# 37
  • Мнения: 1 470
У дома ми носят домашно мляко от години...И трите ми деца са изгледани с него...Доволна съм-истинско е,дори и водица да му сипват,а не мисля че е така,пак е по-истинско от купешкото...Пък що се отнася до хигиената,и болестите-не вярвам че във млекоцентралите хигиената е по-добра...Аз само там не съм работила,но ако бях гнуслива месо и местни продукти никога нямаше да ям-работила съм в тази свера...Поне да не са опасни,за другото...имунитет му се казва... Hug

# 38
  • Sofia, BG
  • Мнения: 394
Ха, много хора реагират така, все едно за сефте чуват, че в млечните и месните продукти се слагат всякакви боклуци.. Rolling Eyes
Колкото и да ми харесва призивът 'Подрепете Българското' - не се ръководя от него, когато става въпрос за собственото ми тяло и здраве. Предпочитам продукти от страни с действащ контрол на качеството, а не да ям родни тебешири и 'емулсии от пилешки крака'  Sick

# 39
  • Мнения: 4 300
1. Туберкулозните бацили се убиват при сваряване на млякото - така наречената пастьоризация

..
5. Лошото на сухото мляко е в  по-малкото количество витамини. АКО е истинско сухо мляко. Защото може и да се "обърка" със суха суроватка и др. подобни, които имат различен състав
Извинявам се предварително, може и да са ми глупави въпросите. Какво значи точно пастьоризация и едно и също ли е с варенето в домашни условия? ?Каква Т е нужно да се достигне?
Единственият минус на сухото мляко е че не съдържа витамини ли?

Какви биха могли да са вредните съставки в необработено свинско и телешко ( не във вид на колбаси или кайма, а просто транжирано)? След топлинна обработка антибиотиците от пилешкото месо вредни ли са?

# 40
  • Мнения: 4 520
Рокси: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F, кратичко е.  Peace
А относно добавянето на растителни мазнини, това си било нормално и европейска практика и нямало нищо възмутително.  Rolling Eyes Ще се опитам да намеря статията, на места беше направо смешна.
Нека ако има пишещи от др. европейски държави, да си погледнат етикетите на млечните продукти и да кажат отбелязани ли са растителни мазнини на тях.  Praynig

# 41
  • Мнения: 958
Ами аз днес в магазина се загледах, и има адски много неща с растителни мазнини. Сложили са етикети. Значи всички топени сирена с изключение на президент и hochland, са с растителни, всички крема сирена, български и чужди също. Имаше поне 10-сирена с растителни, друго нямах време да гледам. Аз взимам предимно Маджаров, и това датското дето го рекламират.
Но честно казано не вярвам много и на чуждите продукти, те за собствените си страни може и да има контрол, ама за България, според мен всеки си вкарва боклуците. Не е нормално да си купя някой хранителен продукт от чужбина и да взема абсолютно същата марка и тук и да има разлика във вкуса. Дано не съм права, защото напоследък  и аз залагам на чуждите продукти.

# 42
  • Пловдив
  • Мнения: 23 733
Аз не разбрах от къде може в кофичка кисело мляко да се окаже сода каустик. Кофичката е за еднократна употреба, да кажеш че някъде такива химикати се ползват за дезинфекции...
И защо няма повдигнато обвинение срещу производителя, докога ще тровят хората безнаказано?
Да, точно за дезинфекция ги използват. Бутилките от бира как мислиш ги мият и дезинфекцират? Но по принцип ако всичко е точно машината не би трябвало да допусне пълнене на такава бутилка. За кофичките за кисело мляко - не знам. Но за бутилките от бира съм сигурна. И ги проверяват дали няма пукната, и дали няма нещо вътре, всичко дефектни се изхвърлят автоматично от линията.

# 43
  • София
  • Мнения: 1 783
Пастьоризация  е термичната обработка, чрез която се постига не само унищожаването на бактериите, но и на техните спори, коитоиздържат повече от 100 градуса температура.
Извършва се при продъжително, неколкократно излагане на относително ниска температура.
това е измисленото от Пастьор и Клод Белнар, а как се прави в промишлени условия - не знам.

# 44
  • Пловдив
  • Мнения: 23 733
1. Туберкулозните бацили се убиват при сваряване на млякото - така наречената пастьоризация
Варенето на млякото в тенджера НЕ Е ПАСТЬОРИЗАЦИЯ!

Им, пастьоризация е ВИСОКА темп. Не ниска. Обаче е при строго определени условия. Затворен съд, еди колко си време, еди каква си темп.

Последна редакция: ср, 04 фев 2009, 14:50 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт