аз съм точно за тук... съжалявам само че не направих снимки да покажа нагледно...
Аз направих следния експеримент - прясно мляко Фибела, UHT 3,6% (или 3%... но то е само едно с такъв процент) заквасих с "На Баба" и "Елена 2%"
Успоредно с това заквасих и прясно мляко "Герма", пак 3 или 3,6%, също с "На Баба" и "Елена 2%"... Идеята ми беше да тествам едновременно как се спрявят различните пресни млека при закваска, а също и как се справят закваските при едно и също мляко.
Двете млека ги варих еднакво време и ги заквасих с по 2ч.л. кисело мляко на едно малко бурканче от лютеница "Олинеза" (те са малко по-големи от обикновенните пюрени). Завих ги в одеало и ги оставих върху топлата печка цяла вечер, с идеята че те ще си изстинат след 4-5 часа и мога да ги отворя на сутринта (технологията е на свекърва ми, която успешно е квасила мляко преди време).
Искам да отбележа предварително, че прясното мляко "Герма", за мое най-голям разочарование, още като го изсипах от кутията имаше силен мирис, а като го опитах - и вкус, на ванилия!!! Все едно съм си купила ванилов сладолед, оставила съм го да се разтопи и после съм го разредила с вода...
Това го споменавам защото в последствие имаше известно влияние върху вкуса на киселото мляко
Освен това, млякото "На Баба" с което заквасвах ми се стори доста кремообразно (за първи път купувах такова), не като истинско кисело мляко
Резултатите на следващата сутрин бяха:
1. Прясно мляко Герма заквасено с Елена
- приятно кисело , дори повече отколкото аз обичам (но аз не обичам много кисело), но пък беше по-малко кисело отколкото млякото с което заквасих
- на консистенция изглеждаше доста добре, имаше отделена вода, но не беше много...
- на вкус също беше много добро
Общо взето, като изключим ваниловия аромат, останалото се доближаваше най- много до представата ми за кисело мляко
2. Прясно мляко Фибела UHT заквасено с Елена
- приятно кисело, по-малко от Герма
- на консистенция беше добре, гъсто, със съвсем лек намек за кремообразно, имаше си и водичка, но не много
- на вкус беше много добро
3. Прясно мляко Герма заквасено с "На Баба"
- не беше много кисело, по-скоро леко киселеещо
- на консистенция - гъсто, въпреки че имаше отделена водичка, но беше и доста кремообразно
- на вкус - като ванилово кисело крем-мляко... предполагам от есенцията в прясното... напомни ми на едно от първите млека с есенции които пуснаха Данон...
4. Прясно млеко Фибела UHT заквасено с "На Баба"
- не беше много кисело, по-скоро леко киселеещо (предполагам че заради закваската и двете млека не бяха много кисели)
- на консистенция - гъсто, доста кремообразно, въпреки че имаше отделена вода
- на вкус - като кисело крем-мляко... разликата с Герма беше предимно във ваниловия вкус, но ми се стори повече като кисело мляко отколкото Герма
Общия резултат е: най-много ми хареса как се получиха млеката заквасени с "Елена", като най-добро беше Герма(въпреки че имаше ванилов вкус) и предполагам че с някой друг представител на не-UHT млеката ще е още по-добре, след това Фибела UHT. Млеката заквасени с "На Баба" станаха доста кремообразни, с консистенция близка до тази на закваската, най-добро от тях беше Фибела UHT и след него идва Герма.
Ами това е... късно видях темата иначе щях да направя снимки и да кача и тях...
Сега съм намислила да експериментирам с прясно мляко Роса - имам някакво предпочитание към него, а и на опаковката пише че е без консерванти и че може да се консумира до 4 дена след отварянето, което ме навежда на мисълта че може би има нещо истинско в него...
Така че... очаквайте продължение