Квасите ли кисело мляко?

  • 49 571
  • 530
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 168
За изварата съм чувала, че може да не се получи ако е много маслеността на млякото /макар че не виждам логиката/. Аз пробвах още първия път като взех мляко от млекарката. 1 л. мляко - варих го сума ти време - лимон цедих, лимонтозу сложих, оцет сложих, и сода също - е не щя да се пресече. Събрах около 2 с.л. извара /ама може и каймака да е било Joy/ и после, понеже имаше много неща наблъскани в млякото, му добавих захар и ванилия и спретнах мляко с ориз.
Така и не разбрах защо не се получи - много прясно или много мазно, или нещо друго newsm78

# 46
  • Мнения: 85
първо сварявам млякото,после го сипвам в буркани докато пръста ти търпи и слагам подкваса.Завивам го и го оставям цяла вечер.Но ако на млякото му слагат вода ,то ще стане рядко. Rolling Eyes

# 47
  • Мнения: 206
На мен баба ми ми праща краве мляко. На буркан слагам по една супена лъжица кис. мляко и стоят завити на маса 5-6 часа. Не повече, защото започва да става кисело.
За да стане по-гъсто го смесвам с овче. Друго не знам newsm78
Доста често киселото, квасено, краве млякото  ми се провлачва. Предполагам, че или от подквасата или така става домашното кис. мляко Laughing

# 48
  • Мнения: 157
За изварата съм чувала, че може да не се получи ако е много маслеността на млякото /макар че не виждам логиката/. Аз пробвах още първия път като взех мляко от млекарката. 1 л. мляко - варих го сума ти време - лимон цедих, лимонтозу сложих, оцет сложих, и сода също - е не щя да се пресече. Събрах около 2 с.л. извара /ама може и каймака да е било Joy/ и после, понеже имаше много неща наблъскани в млякото, му добавих захар и ванилия и спретнах мляко с ориз.
Така и не разбрах защо не се получи - много прясно или много мазно, или нещо друго newsm78
Aбе не излиза ли много скъпо? 2-3 литра мляко за шепа извара ми се вижда множко newsm78

# 49
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
колко време долу-горе варите прясното мляко,за да изври водата newsm78.оставям го да ври 20-30мин. да се унищожат бацилите.подквасих 3 бурканчета и като гледам-едното стана добре,другото и то,но има суроватка,а третото и то има суроватка,сгъстило се е а отстрани между стъклото на бурканчето и киселото мляко вътре има малки като парцали.голямо обяснение Whistling

# 50
  • Мнения: 1 291
А откъде да взема мая за сирене?

# 51
  • Мнения: 1 324
колко време долу-горе варите прясното мляко,за да изври водата newsm78.оставям го да ври 20-30мин. да се унищожат бацилите.подквасих 3 бурканчета и като гледам-едното стана добре,другото и то,но има суроватка,а третото и то има суроватка,сгъстило се е а отстрани между стъклото на бурканчето и киселото мляко вътре има малки като парцали.голямо обяснение Whistling

От майка ми знам, че млякото не трябва да ври. Само се кипва и се маха от котлона.  Като квася винаги така правя.

# 52
  • Мнения: X
edno_momiche , мая има в хранителните магазини.И в големите хипермаркети също.

letsgo , ако е за кисело мляко няма проблем да си ври,така му извира водата.Знам,че ако се прави на сирене ,трябва само да се затопли,да не завира.Аз съм го забравяла,вряло си е по половин час и млякото пак става.   

# 53
  • Мнения: 1 324

letsgo , ако е за кисело мляко няма проблем да си ври,така му извира водата.Знам,че ако се прави на сирене ,трябва само да се затопли,да не завира.Аз съм го забравяла,вряло си е по половин час и млякото пак става.   

Не знаех за това. А така не се ли унищожават витамините в него?  newsm78 Чела съм, че при излагане дълго време на висока температура, някои се унищожават, но не помня кои.  Rolling Eyes

# 54
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
мисля,че като ври повечко и бацилите измират от температурата,все пак не е пастьоризирано,че да го  кипна и да го дръпна.

# 55
  • Мнения: 1 324
Да, определено микробите и бактериите измират при варене. Помня, че детската лекарка ми беше казала, че 10-15 мин. са достатъчни.  Peace

# 56
  • София
  • Мнения: 9 862
Квася мляко повече от година.Използвад едно уредче за подквасване с малки стъклени бурканчета,има вече няколко теми за него тук.
Сварявам млякото и го оставям да изстине,колкото по-топло е толкова повече цвик пуска.Вече някак пръста ми си усеща температурата,която е подходяща.Използвам за подкваса мляко Боженци-става ми гъсто и в същото време с леко кисела жилка.С Верея нищо не става,някакво подобие на млечен крем,ужасно е.С Герма също се получава добре.Подквасвам 5 часа,после половин час на стайна Т и хайде в хладилника.Там си се сгъстява идеално.

# 57
  • Мнения: 1 722
А има ли значение уреда, в който ще варя млякото - тенджера ли трябва да е или млековарка /от едновремешните уреди със свирка за сигнал/?  newsm78

# 58
  • Мнения: X
Anita_79 ,няма значение в какво ще го вариш.Ако е в тенджера,ще трябва да го дебнеш да не изкипи... Peace     
Аз обикновено варя по 5 литра...нямам такава млековарка,и в тенджерата.

# 59
  • Мнения: 4
аз заквасм     с АКТИВИЯ натурална има култивирана бактерия в него и става гъсто след това квася с моето но след време пак с АКТИВИЯ

Общи условия

Активация на акаунт