Как се прави домашно масло?

  • 96 339
  • 413
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 9 991
Благодаря
имам още няколко въпрос4ета .
Ако смеся прясно със кисело не е нужно след това да слагам оцет или лимонтозу.По колко се слага от млякото (киселото) и по колко от оцета .Колко време  се вари  трябва изцяло ли да се сгъсти ?Съжалявам за въпросите .
[/quote]

Принципно като сложиш прясно и кисело се пресича , но за по сигурно си сложи и лимонтозу, да ти стане по-хубава и твърда изварата . Зависи колкото и е млякото , на мен оцета ми мирише и не го предпочитам, може и истински лимон разбира се . Не се сгъстява , напротив , ще се отдели на парцали /изварата и вода . Когато хубаво се отдели , е готова . Слягаш в голяма цедка , голямо парче марля и изсипваш , водата  аз лично я хвърлям.

# 361
  • Мнения: 8
Благодаря за инфото!
Баба Яка, майка ми живее в Левски, тя със сигурност ще откликне да взема млякото за благородната кауза домашо масло и сирене за домочадието, затова ако имаш телефон, давай  Praynig А иначе ние сме у центрото до Попа, ако пък има някой, който и до тук да го кара, ура!

Досега ние сме вземали от една жена (кравата и ще се отели, и край), от един млекомат в Люлин, ама нещо съвсем тъничък каймак, от Еко ферма Елата в Плана (скъпотия и нередовно), както разни други места чат-пат....Но много ми се иска да намеря читав редовен доставчик, затова ще съм много благодарна за контакти/имена!

# 362
  • Мнения: 117
Итео писах ти на лични

# 363
  • Мнения: 190
Благодаря
имам още няколко въпрос4ета .
Ако смеся прясно със кисело не е нужно след това да слагам оцет или лимонтозу.По колко се слага от млякото (киселото) и по колко от оцета .Колко време  се вари  трябва изцяло ли да се сгъсти ?Съжалявам за въпросите .

Принципно като сложиш прясно и кисело се пресича , но за по сигурно си сложи и лимонтозу, да ти стане по-хубава и твърда изварата . Зависи колкото и е млякото , на мен оцета ми мирише и не го предпочитам, може и истински лимон разбира се . Не се сгъстява , напротив , ще се отдели на парцали /изварата и вода . Когато хубаво се отдели , е готова . Слягаш в голяма цедка , голямо парче марля и изсипваш , водата  аз лично я хвърлям.
[/quote]Благодаря много за разяснението !

# 364
  • Мнения: 681
Днес направих масло, като обрах каймака на киселото мляко, което е в хладилника (досега го заквасвахме все с каймака, не сме го отделяли от прясното мляко). От седем буркана кисело мляко събрах каймака в един празен буркан и с бъркалката на миксела започнах да го бия. На два пъти го бих по 10-ина минути с добавена много малко хладка вода (има няма 20 мл). Стана гъсто като бита сметана и понеже се надигна и напълни буркана, нямаше как да добавя топла вода, сложих направо целия буркан в една тенджерка с доста топла вода, като за водна баня. За по-малко от 1 минута се отдели маслото на топка. Извадих го в купичка, измих го като го" рязах" с една лъжица докато водата стане чиста. Ето резултата нагледно:
http://prikachi.com/images/375/6931375f.jpg
http://prikachi.com/images/382/6931382O.jpg
Купичката е от тези едновремешните, за крем-карамел.
Течността, която остана, след като отделих маслото я кипнах като й добавих една щипка лимонена киселина. Така отделих и изварата, а останалото вече ще отиде в хляба.
Ей на това се казва безотпадна технология. Излишно е да казвам колко са вкусни и маслото и изварата Heart Eyes
Благодаря на всички споделили своя опит, за мен темата беше много полезна, ще продължавам да следя с интерес  Peace

# 365
  • Мнения: 2 883
Извън темата, но да попитам това, което остава от маслото казвате, че правите на питка/хляб
Вместо мазнина или мая го ползвате?

# 366
  • Мнения: 681
Извън темата, но да попитам това, което остава от маслото казвате, че правите на питка/хляб
Вместо мазнина или мая го ползвате?
Вместо вода, или част от водата, която е необходима за замесване на дозата се замества с тази остатъчна течност  Simple Smile Става много вкусно  Heart Eyes

# 367
  • Мнения: 2 883
Благодаря, ще пробвам  Hug

# 368
  • Мнения: 681
Ако имаш остатъчна течност за цялата доза хляб, направо я слагай (не добавяй вода). Ако вече не е достатъчна, тогава долей водичка  Peace

# 369
  • Мнения: 7 779
Извън темата, но да попитам това, което остава от маслото казвате, че правите на питка/хляб
Вместо мазнина или мая го ползвате?
вместо течност.  Laughing
за тестото са необходими течност и сухи продукти. ти си прецени този остатък течност или сух продукт е.   bouquet

# 370
  • Мнения: 2 883
Благодаря за информацията  Hug на моменти май вече изкуквам  Crazy
С рецептата за хляба без месене на Морена и този остатъчен продукт стана страхотен хляб! Препоръчвам и благодаря, че споделихте  Hug

И за да съм по темата да споделя, че днес от 10л. мляко извлякох само 250гр. масло. Малко ми се струват  Laughing Излезе около 500мл. каймак, който бих първо в шейкър каната, после с миксера. Следващия път май само с миксера ще го бия  Grinning

# 371
  • Мнения: 117
RainDanceMaggie  много малко масло си извадила от 10л, обра ли няколко пъти каймака. Аз винаги го избивам с шейкър каната, с миксера все не ми се получава. Но първо охлаждам каймака, държа го известно време във фризера. Така се избива по-лесно и се избива всичкото масло.

# 372
  • Мнения: 9 991
На мен ми се вижда нормално количеството маслото . 1 път , като се събере от прясното , после има известно количество и като се подкваси , но не е кой знае какво количество , според мен. Ако биете , маслото от подквасено мляко , после с айряна и хубави мекици и палачинки стават.

# 373
  • Мнения: 2 883
Сварих млякото и след 24ч махнах каймака - така четох, че се извличало най - много

# 374
  • Мнения: 117
Сварих млякото и след 24ч махнах каймака - така четох, че се извличало най - много
А аз задължително го подгрявам малко поне още 3-4 пъти и отново обирам каймака. Направо си го обезмаслявам.
Току що сварих 2 л биволско мляко и ще засека от него колко масло изваждам. До сега не съм го мерила, но доста си излиза.

Общи условия

Активация на акаунт