SOS - ДА СПАСИМ ТОРТЕНАТА ТЕМА

  • 7 474
  • 106
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 610
Не съм се изразила правилно.
 Аз визирах една съвсем друга личност , изобщо не от тази тема. Никът е ..... Но се сетих че тя пишеше в този стил и много дразнеше.
Тортената тема я чета от- до. Никого не прескачам. Просто се дадох за пример, че може някой от тези съображения да прескача отговорите ви.
Айде извинете за недоразумението.

Казах многократно, че не искам никого да обидя, не мога да разбера кога се преобърна основната идея - а именно намирането на решение за формата на тортената тема, в "дайте да се скараме на риен ". 

# 46
  • Мнения: 388
Добре де, след като всички(или повечето) имат проблем с това че не могат да пишат свободно, ми то най-лесното решение е да си пише всеки каквото иска... пък който иска да чете. Празниците не са всеки ден, ще се изпишат 2-3-5 поста и после темата ще си продължи постарому... Който не иска да не чете... аз лично в други теми така прескачам като започнат поздравите... но пък ми харесва да поздравявам...
Може би примерно е хубаво да се ограничат картинките които се слагат в темата по повод разни честититки, но пък това не пречи да се сложи линк към картинката ако някой толкова държи да има и визуално поздравление...
За себе си лично, смятам че тези няколко неща са достатъчни за да бъде обърнато внимание на обръщението към някого или въпроса/отговора на въпроса:
1. когато се обръщам лично към някого винаги удебелявам името, за да прави впечатление и този към когото се обръщам да го види (може дори да сменя цвета за по-голям ефект)
2. смятам че идеята да се оцветяват въпросите и отговорите в различни цветове е много добра, защото така се набляга на важната информация и ще е по-лесно да се сканира темата отгоре-отгоре ако има прекалено много "спам"
3. считам че освен похвали трябва да има и критики, защото така човек се учи... на мен нещо може да ми изглежда перфектно, ама това ще е защото аз съм го направила... ще ми е интересно да видя как същото това нещо изглежда през очите на другите. другия вариант е примерно някой като пусне снимка на тортата да пише че иска да чуе и критиките, а не само хвалбите (някой беше писал така дори), но ако пък повечето сме отворени към критиките, тези които не понасят да се научат да ги подминават без да се задълбават много...

# 47
  • Мнения: 1 965
Ванче спомени имена бе, защо да не споменеш...какво ще споменеш ми е чудно..
Такаааааа.... До момента, имена не съм споменавала. Няма смисъл. Всеки който върне 1ва стр. от предишната тема, ще види откъде тръгна всичко.
Преди да подскочиш, ще кажа че ако не беше ти, някой друг щеше да бъде този ПЪРВИ НЯКОЙ. Отдавна съм усетила  че и твоята уста е не по-малка от моята. Ти си един от малкото хора, които си позволяват да пишат МИСЛИТЕ си, а не МЕЧТИТЕ си. За това, колкото и странно или лицемерно ще ти прозвучи - свалям ти шапка. Малко са устатите зверове като теб, мен, Иринка, Виолетката, Фиор, Силрай.

Питах и пак ще питам: Какво по дяволите делим толкова и какво си мерим толкова, ей това не ми е ясно на мен.
Правилно питаш. И аз това питах няколко поста след твоя първи изстрел в миналата тема. Тогава се опитах да успокоя нещата, както и други хора, но не се получи. Ако се върнеш в темата, ще видиш че до 4та стр. си мълча и не коментирам.

Стана ясно, че ще я караме по стария начин, отговарях на въпроси до колкото мога, поздравявах, доколкото мога. Обидените пък пишеха само от дъжд на вятър...изобщо всеки взе да играе по правилата на другия...за какво стани да седна говорим тук.
Ами, то беше ясно, още тогава. Чудя се дали да се повторя пак за ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ. Защото няма излизане от него. Каквото и да се направи - блог, сайт, форум подфорум, надфорум, книга да се издаде..... нищо няма да се промени. Само кашата ще стане по пълна..... пояснявам отново с твой цитат, и ще вмъкна и мой от предишната тема:

Цитат
Тъй като съм от тези които често спамят с дълги постове и приказки за лека нощ, ще кажа само това:
То се отнася най-вече до тези, които пишат изрази от сорта: "ТЪРСИХ НО НЕ НАМЕРИХ", "ПРОЧЕТОХ БИБЛИОТЕКАТА, НО НЕ НАМЕРИХ", "ИЗЧЕТОХ ПОЛОВИНАТА ТЕМИ, НО НЕ ВИДЯХ НИЩО ТАКОВА"....... и в следвашия момент блесва въпрос: КАКВО Е ТОВА, БОНБОНИ МАРШМЕЛОУ??? или КАК СЕ ПОКРИВА С ЧАРШАФ..... Е, извинявайте, ама ако това го няма в библиотеката, незнам къде го има. На въпросните бонбони има и снимки даже. Не напразно бях пращала на Нат клипове от YOU TUBE и повечето съм ги надписала - кой за какво е. Как се съхранявало еди-какво си. Ами има го на няколко места. Разбирам че ако прочетеш цялата библиотека наведнъж ще ти изпуши главата и ще се претовариш с инфо, но..... ако имаш желание, ще си намериш начин да си помогнеш сам. Веднага си личи кой е чел и кой за по-лесничко пише: ПРОЧЕТОХ НО НЕ НАМЕРИХ. Защото е по-лесно някой да му извади директно цитата или да му подаде линка...... Да не говорим че във всяка тема има поне по веднъж стандартните въпроси. Едва съм се удържала на въпроса: "ИЗЧЕТОХ ВСИЧКО, НО НЕ ВИДЯХ НИКЪДЕ ЗА БОНБОНИТЕ......." да отговоря: "КАТО ГЛЕДАШ-ВИЖДАШ ЛИ? Защото 2 поста преди това е имало дебат по темата за n-ти път. Щом аз или някой друг е намерил поста или мястото с обяснението, значи и друг ще го направи. Но не е честно да отнемаш моето време, да ти свърша работата и да ти поднеса наготово, защото ти по някакъв начин си по-зает или изнервен от мен и не ти се занимава.
Много пъти ми помага бутона ТЪРСЕНЕ. Намира се горе до розовия бутон ПОМОЩ. Да, има несъвършенства форума. И не винаги намира, защото иска да се търси по по-конкретни неща. Но в половината от случаите помага. Помагам винаги на ЛС, никога не съм отказала, но и там получавам същите въпроси като и тук. Но въпреки това - помагам колкото и когато мога.
и твоя:
Всеки е бил нов, всеки е задавал въпроси...едни повече, други по-малко...ясно е, че в началото всичко звучи като на индийски..работата е в практиката докато не ти мине през ръцете, докато не го оплескаш 5 пъти, докато не ти стане навик и 1000 пъти да се пита и 2000 пъти да се отговори, пак си трябва практика. Чудесно е да се пита, чудесно е да се отговаря- и двете правя когато мога, но трябва човек да си даде малко зор все пак да прочете туй-онуй поне основните неща, а не да се пита защото е по-лесно.

Така! Усещаш ли общото? Значи и тук мислим еднакво.

Темата за съжаление отдавна не е това приятно място за мен, приех го за себе си, мелодрами не съм правила, теми не съм пускала. Четях я, прескачах нещата, които ми идваха в повече, докато в един момент вече на няколко дена се пускаше нова тема.
И тук мога да сравня с подобен мой цитат, но няма нужда. Прочела си го вече.

Чудесно е, че все повече хора се включват, нека да няма правила и забрани, но да има Етикет някакъв все пак, защото като влезна в темата ми е приятно да виждам все повече и повече нови , красиви торти и идеи, но те започнаха да се губят из много странични вълнения. Дано ме разбирате, никой не искам да засегна, но това е което мисля.
И тук се покриваш мои думи.

И за мен драмите около крема брюле и рафтовете в Метро са далечни, но никога не съм си позволила да ги категоризирам като излишни, защото знам, че са важни за по-голямата част. Но нека все пак е ясно, че тортената тема се разпростира малко по-надалеч от Младост, София ( с най-добри чувства, но наистина е така  
Тук се замислих. Абсолютно си права. Признавам, не бях се замисляла колко ли е досадно да четеш за БГ магазините. Подчертавам, че сега не влагам ирония. Казвам го сериозно. Naughty
Но..... не се оттеглям от думите си за амер. телешоп. Пояснявам:
Не можеш да заклеймиш като спам и досада едно и също повтаряне на дадена рецепта или съвет, а да подкрепяш повтаряната през 5 стр. тема за пазар от някъде си...... Разбираш ли ме правилно?????
Какъв е извода???? Май, говорим за едно и също нещо, но нещо не се разбираме правилно. Защо така?

Момичета, ако изпускането на парата тук, помогне да оправим нещата, нямам нищо против да скочите всички. Не искам да се караме.
Първата страница е вече леко поправена.  Значи, имаме напредък. Хайде да продължим по същество и да помислим какво да променим още.
Скоро ще започне и леко преподреждане на библиотеката. Ще стане бавно, но ще стане! Недоволни и ндоразбрали пак ще има, но не можем да угодим на всички.
ВЪПРОС:
ИМАТЕ ЛИ ИДЕИ ЗА ДООФОРМЯНЕТО НА 1ВА СТРАНИЦА ОТ ТОРТЕНАТА ТЕМА???

Да махнем ли още информация оттам, или да я оставим така?

Да сложим ли някакви правила или подсказки: АКО ИСКАТЕ ДА ПОЗДРАВИТЕ НЯКОЙ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА, ПОДАРЕТЕ МУ ТЕМА: ТУК.

Дайте да не се сърдим а да МИСЛИМ. Тази тема е за ИДЕИ.


# 48
  • Мнения: 1 173
Аз пък си мислех да пиша или не ...какво пък толкова всеки има право на мнение , всеки да го каже...
 С повечето написано от Ванчето съм съгласна , за "цървулите " също. Аз за почти една година научих толкова много , изпробвах толкова различни рецепти на торти и кремове. ( не се яде вече само бисквити с крем у дома  Mr. Green )

Какво толкова стана , кой хвърли бомбата така и не доразбрах но ето че се случи... Ако нещата продължат в същия дух и аз ще се "фръцна" и си тръгвам , какво пък толкова - нали вече научих основата и Тортената ми е безполезна.
 Кое и защо искате да се промени - нещата не бяха чак толкова зле. Е има хора следящи повече теми , има хора пишещи в други форуми ( Клеър не визирам теб)- нормално е да е трудно да се следят няколко неща наведнъж . Аз например се появих в темата за Гоблени около Коледа ( гоблените са ми другото хоби) , но там се пишеше с такова темпо ( по 5-6 ст на ден) - и се отказах . Прекалено трудно ми беше да бъда част от тяхната тема ( а и не шия толкова редовно вече) .
 Същото е и с Тортената - около празниците имаше страхотен наплив , всеки искаше да направи домашна торта , много въпроси , много отговори , много показани торти и естествено темата вървеше напред...
 Поздравите - кажете ми вие пишещите в няколко теми къде няма поздрави . В Гоблени има , при Фотографите има по Държави има ... защо искате в Тортената да няма ?
 Коментарите по тортите - ами захаросани или не са си коментари . Който иска да критикува нека критикува - за мен лично едва ли  някой може да бъде по-голям критик от мен на собствените ми неща . И не защото се смятам за майсторка ( как пък ме дразни това определение) , а защото знам какъв ми е бил замисъла , знам какво е станало , знам кое не ми се е получило и т.н ...
 Хора сме различни с различни вкусове - това че на мен нещо не ми харесва не означава че изглежда зле. Ето на признавам си с ръка на сърце , че на мен повече ми допадат тортите с Фондан. Това означава ли че тези които работят със сметана , желатин , трансфер правят по-лоши неща .
Рекламитеами не знам дали сме точно американски фотошоп , но има хора които искат да пазаруват онлайн а не зная къде , не знаят какво точно представлява дадено нещо - не е необходимо всички да знаем английски непременно ( или немски). Това пак е част от правенето на торти
Седянката защо да е седянка тортената тема ? Вярно е много нови неща не се показват по една или друга причина . Аз го казах и в предишния си коментар - доста от момичетата са достигнали определено ниво и показват неща на това ниво. Нови техники не се показват дали поради липса на инструменти , продукти или просто на желание . Е тогава е нормално за тези които са достигнали същото ниво темата да им се струва скучна.
 
И накрая - Тортената тема не е тема само за това как да си направим торта ( за това ни е достатъчна и рецептата) . Тортената тема е място за хора с една и съща страст , с едно и също ХОБИ а именно да се сътвори нещо красиво . За нас това е хоби -нищо че се намира в готварския . Не може да се очаква че като влезете в темата ще видите "сухо и подредено " техники , съвети рецепти и т.н . Ще видите много повече от това - сблъсъка на всяка една с проблемите  споделени за да се поучат другите , ще видите експерименти на даден крем , на рецепта , на инструменти ... всички в името на това сладко и красиво ХОБИ.

# 49
  • Мнения: 388
van444eto , мисля че е хубаво на първа страничка да има и линкче към библиотеката за местата от където можем да си намерим различни материали и пособия...

И може би звучи малко педантично, но ми се струва че информацията за парчетата на тортата е малко непълна... на мен например ми трябваше да я прочета 2-3 пъти за да разбера (и не съм сигурна че разбрах правилно) - Ф30 е размера на формата (или диаметъра на тортата което май е същото) и 30х30 се отнася за правоъгълна/квадратна торта...  newsm78 но това май и в библиотеката е така...

Дано не прозвучи като заяждане... опитвам се да помогна (това което съм споменала е нещо заради което могат да възникнат въпроси в темата, които вече са били обсъждани...).
Възхищавам ти се за това което се опитваш да направиш .. дано да успееш Hug

# 50
  • Мнения: 310
Мисля, че няма какво повече да се прави на първата страница.Само имам един въпрос относно това


Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


има ли значение с какъв цвят ще е написано или просто трябва да е различен цвят от черно? И още нещо - има някои, които си пишат постовете с цветно, нямам в предвид тези, които си пишат целия пост в цветно, а тези които пишат, пишат и последното изречение примерно е цветно, та в този случай пак ще стане объркано, не мислите ли  newsm78

# 51
  • Мнения: 484
Бобсито,аз се поизблондиних тия дни и неразбрах поста ти  hahaha Но имам едно предложение,не е ли по-добре който иска да пита нещо да напише ИМАМ ВЪПРОС ,а ?

краставичке,в тортената има информация за това откъде да се пазарува.Мисля,че няма как да се сложи линк,защото не е на отделна страница или пост.Мисля,че който е почнал да чете библиотеката все пак ще стигне до края и.

Ванчеее,душо,ако знаеш какъв "звяр " съм по принцип,няма да повярваш,че това съм аз/кротка овчица съм/.Нооо когато стане напечено....стой и ме гледай  hahaha

# 52
  • Мнения: 388
краставичке,в тортената има информация за това откъде да се пазарува.Мисля,че няма как да се сложи линк,защото не е на отделна страница или пост.Мисля,че който е почнал да чете библиотеката все пак ще стигне до края и.

Знам, но си мисля че е добре да го има и в началото на темата...

# 53
  • Мнения: 2 185
Ванче   bouquet
Да, излиза, че говорим за едно и също, къде е проблемът тогава  newsm78 . Може би сме си премислили малко или много позициите и като цяло това беше целта на занятието. Защото нито е приемливо темата да се пълни с всякакви мисли и вълнения, от друга страна е безумно
Цитат
да се очаква че като влезете в темата ще видите "сухо и подредено " техники , съвети рецепти и т.н .

Вярвам, че нито ти искаш да прочетеш аз какви проблеми имам с училището, колко ми струват учебниците и на каква диета съм, нито пък аз искам да влизам в темата, където се пускат само рецепти, без никакви разяснения, без никакви вълнения и без чувство един към друг. За моите вълнения смятам, че има и други теми, затова не ги публикувам в тортената и очаквам същото от останалите. В същото време ми е приятно да споделя каква идея имам за торта, как да я осъществя, да попитам за идеи, кой блат с кой крем да съчетая- това е важно и полезно, не само за мен, но и за останалите, които имат нужда от подобни насоки ( същевременно цялата тази информация я има и в Библиотеката). Въпреки всичко, напоследък изнасях дори тези си тревоги извън темата и безкрайно благодаря на Рая, че ми е помагала многократно за мои рецепти. Мисля, че не е интересно за всички да четат постоянно моите неволи с блатове и кремове, след като е достатъчно и накрая да дам малко резюме какво съм объркала и как съм се справила, за да не повтори някой моите грешеки. надявам се да се разбра мисълта ми.
Та, явно вече говорим за едно и също всяка разбра проблемите в някои от схващанията си ( тук говоря за мен и ванчето,но надявам се става ясно, че не визирам само на двете ).
Наистина вярвам, че трябва всеки да се старае за добрата атмосфера в темата, а не всеки да идва да си изсипва неговата си кофичка, на кой му пълна с въпроси, на кой му пълна с проблеми от ежедневно естество. Изобщо не мога да се съглася с някои дами, които твърдят, че ще си пишат каквото си искат, извенете ме момичета, но темата не е затова- вече сме много и нека има етикет, нека споделяме неща, които ще са от полза за останалите, нека синтезираме, нека си бъдем полезни една на друга, нека се подкрепяме, а да не си мерим пишките ( извинете, ама е така).
Хайде стига толкова от мен, извинявам се ако съм обидила някой, мисля, че дискусията беше необходима, малко се преекспонира драмата, но важен е крайния резултат.

Имам и едно процедурно предложение накрая- искате ли да си отворим скайп акаунт на тортената тема, ще се включи, който поиска, ще разменяме идеи, без да оставяме темата разбира се, хем ще се опознаем по-добре...само предлагам...

# 54
  • Мнения: 492
Рая, казала си го много ясно и точно smile3501

Само да допълня. Не можем всички да мислим по един и същи начин и да ни харесват едни и същи неща, но нека все пак да има респект към мисленето на другите и всеки сам да решава кое да чете и кое не. защо трябва да задължаваме какво да се пише и как да се пише, в интерес на истината аз рядко виждам информация, която да не е свързана с торти. а ако някой е споделил нещо лично, което е извън темата, аз смятам, че това е защото счита останалите за близки за него хора макар и виртуално, но от това трябва ли да се правят трагедии Thinking ако на мен ми е скучен някой коментар, подминавам го и толкова

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 19:55 от svetlane

# 55
  • Мнения: 484
Знам, но си мисля че е добре да го има и в началото на темата...

Сега пробвах да копирам само този пост и излиза.
Виолетке,напиши "Магазини...дъра,дъра" и копирай само този пост на Наталинка.Аз пробвах като копирах най-отгоре на поста и полето дето пише Тортена библиотека,но ти си спец и знаеш  Wink

# 56
  • Мнения: 6 794
.....................И накрая - Тортената тема не е тема само за това как да си направим торта ( за това ни е достатъчна и рецептата) . Тортената тема е място за хора с една и съща страст , с едно и също ХОБИ а именно да се сътвори нещо красиво . За нас това е хоби -нищо че се намира в готварския . Не може да се очаква че като влезете в темата ще видите "сухо и подредено " техники , съвети рецепти и т.н . Ще видите много повече от това - сблъсъка на всяка една с проблемите  споделени за да се поучат другите , ще видите експерименти на даден крем , на рецепта , на инструменти ... всички в името на това сладко и красиво ХОБИ.

 newsm10 newsm10 newsm10

Честно казано и аз не мислех да пиша.Вече съм минала през няколко подобни дискусии при Дюканките.Явно е нормално като се съберат повечко хора и да стане нещо такова.Едно е когато пишат 20-30 човека и друго е да са 100-тина.Ми то реално погледнато, ако всеки пусне по един пост и темата ще се напълни.
Никога няма да спрат да се задават въпроси на които има отговор в Библиотеката както и такива на които има отговор 2-3 страници по-напред.Просто си има хора,за които е по-лесно да питат и да получат отговор наготово, отколкото да се помъчат сами да го намерят.И винаги ще ги има,това е положението.Няма да се промени.Това ви го казвам от опита точно с Дюканките.Ще има хора,които съвестно ще отговарят на един и същи въпрос стотици пъти ,ще има и такива,които ще се дразнят и ще реагират по-остро.Но в крайна сметка нещата пак ще са същите и нищо няма да се промени.
Както и да се направи Библиотеката пак ще има недоразбрали или недовидяли.Не можеш да дадеш на някой знания,които той самият не иска да получи.
Постът ми не е насочен към никой конкретно,държа да го отбележа това.Просто това са наблюденията ми от няколко различни места със сходни проблеми.

Благодаря на всички, които пишат в Тортената тема.Благодарение на Вас научих много нови неща.Дали и в какъв вид ще съществува тази тема за мен няма значение.Аз ще продължа да я следя с интерес независимо от всичко.
  bouquet Hug  bouquet

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 7 нови отговора. newsm62 newsm62 newsm62
П.П. Наистина ме накарахте да се почуствам като при Дюканките Joy .

# 57
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ами хайде и аз с двата крата в спасителната темичка. Ще кажа, че отново мнението ми се препокрива с това на Клеърчето, май не ни е за първи път това. Blush

Ванче Heart Eyes, и не само ти, темата съществува много от преди една година, много вода е изтекло от началото, много хора са писали тук и много са спрели да пишат. Не за първи път споменавам, че доста добри майсторки отдавна вече не пишат в тортената тема, а каква е причината, те си знаят, може да е обида, може да е липса на време и какво ли още не. Винаги ще споменавам Меги, Сладкахапка, Танита... и го правя, защото заслужават. Единствената, която остана от пионерките е Нат, но и тя вече поради липса на време не е така активна, но пък като винаги е полезна със съвети и е отзивчива. Преди известно време бях казала, че в тортената са се заформили групичка от другачета, които "колят и бесят" и е място на захаросани охкания и ахкания, тогава ми се изсмяха и аз спрях да пиша, но не и да чета. Също тогава бях споменала, че първия пост е изключително дълъг и тромав и не зная поради това или не и се организираха нещата покрай библиотеката, която за мен е изключително ценна като такава. Има хора, които не са ми до там приятни, както и аз може би не съм приятна на всички и това си е нормално. Спрях да чета и откровено си признавам, подминавам определени постове. Според мен ще има място и за рафтовете на Метро и за шоколодави ковертюри и готови платки на определи фирми, а също така и на телешопа. Аз лично съм благодарна на американките, че ги има, за да споделят опит, цени, качества на материали и всичко останало и не на последно място помагат да се снабдим с така желаните продукти. Клеърче  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

С гореизложеното искам да кажа, че винаги ще има текучество в темата, едни ще си отиват, други ще идват, но не мисля, че темата ще загине. Не зная за каква атмосфера иде реч, но на мен ми е досадна дълго време преди да се предприеме спасителната акция. С това не искам да засегна Ванчето, просто аз си мисля, че тортената тема не е на смъртен одър и няма нужда от спасяване. Каквито и правила да се наложат, едва ли ще се спазват, дори и между нас си. Винаги ще има изключения, винаги ще има неразбрали. Ванче ,с най-добри чувства ти го пиша това, зная, че ще ме разбереш.

Оф, спирам да пиша, че започвам да се паля и ще се прехвърля и към предизвикателството и хайде стига вече...  Tired Сега се спасява тортената  Wink

# 58
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Оф, спирам да пиша, че започвам да се паля и ще се прехвърля и към предизвикателството и хайде стига вече...  

Ами освен всички да вземат да се прехвърлят в предизвикателството така ще стане по-интересно там че уж трябваше да има тръпка с поетапното отваряне пък като гледам няма много движение там ... а иначе те разбрах правилно просто изопачих твоето изречение в полза на предизвикателството   Crazy

# 59
  • Мнения: 11 607
Марулке Peace Peace Peace

Общи условия

Активация на акаунт