Около половин час преди да започна да меся слагам маята (1/4 кубче за 500 гр брашно) в пръстена паница размита с малко вода и половин лъжичка захар (субстанция като гъсто кисело мляко да се получи). Завивам паничката със стара хавлиена кърпа и я поставям на вратата на отворена фурна като включвам печката на 50 - 100 градуса. 15-ина минути по-късно започвам да си подотвям брашното - пресява се, прави се кладче. Ако маята е тръгнала да набъбва - слагам я в кладенчето и започвам да сипвам и по малко вода и меся докато тестото поеме вода горе-долу наполовина от брашното (500 г брашно, 250 мл вода). То и самото тесто започва да се отлепя полека от пръстите и тавата. поръсвам тавата с брашно, завивам тестото в тавата с кърпа - и пак на вратата на печката. По принцип тестото трябва да увеличи обема си двойно, ама не винаги става. След около 1/2 час, като е понабъбнало го взимам, отново го премесвам леко, като слагам паричка и клонче дрян при месенето и го слагам в подмазана с олио (ако е за постна питка) и поръсена с брашно тава да се пече. Ако не ме мързи може да откъсна лентички от тестото и да украся питката преди да се пече.