Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 180 581
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 394
Да,получил е дори има големи мехури,когато го бъркам,но ми се струва рядичък и мисля да му сложа малко брашно още.А колко пъти трябва да ги "храня" според вас?
Моите съм ги сложила и аз на масата,само,че у нас пече слънце до 11ч преди обяд и следобяд са си на сянка,а темп. в къщи е 24 градуса.Сега ще ги захраня вече.Попитах за киселото мляко-трябва ли да се слага на първа закваска или по-нататък?А тази пък с тъмните брашна я сложих снощи и вече има мирис и мехури и без да съм я разбъркала,но нея я сложих снощи на по-топло до радиаторите....дали е от това?

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 09:31 от dodyniki

# 31
  • Мнения: 11 607
Доди, мисля,че при теб е рано за захранване, рано за прибиране, има ли поне 24ч. откак си я забъркала?

Рая, жива да си! Добре,че се включи в темата за хлебопекарните и си каза без бой опита.....  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Кусах го! Не стига,че не спах като хората, ами и нямах търпение да поизстине,че да го отрежа. Снощи като бебенце си го бях завила хляба...сега като се изпече - пак си го завих като бебенце..... Много е вкусен. Признавам си - вреден, вреден го изядох със сирене и намазан с масло. Да, кората е дебела, да усетих се по едно време,че на ниска Т го пека, но...беше късно.

По Фиеста ТВ като правят тестени неща, казват,че хляба е готов и е станал, когато го почукаш отдолу по кората, чука на кухо. Ами...и двата хляба удрят на кухо(също както и главата ми, много си приличат в това отношение Mr. Green), а и разреза ми показа,че вътре не е превтасала, нито пък недовтасал - поне мое мнение.

Да си кажа - това е от закваска - ръжено и бяло брашно. После по рецептата на Доди, сложих по 1ч.ч. грахам и 1ч.ч. бяло брашно. Сложих на топло и си удвои и утрои обема бързо. Отделих за нова закваска, а другото 1ч.ч. и половина сложих за хляба(по-големи чаши) + 600гр. бяло брашно и вода. Може би грешката ми бе,че разделих тестото на 2...Трябваше един хляб да направя или пък може би не.......

Ето и разреза на по-големия хляб, този от контейнера -

тук и тук

Рая, благодаря ти!  bouquet Благодаря пак на Лабрекс за превода и на Джемма за руския линк, Пина и Гелева - за насърчението. Без цялостната им помощ - нямаше въобще да знам за натуралната закваска. Хляба е разкошен - пухкав и мек!

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 09:51 от Мама Цоцоланка

# 32
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мами, разкошен е хлябът отвътре  Hug

Техра брашна ли ползва?

ти не обичаш ли дебела коричка?
аз подпомагам тестото ензимно, че да ми стане хрупкава и дебела коричката  Mr. Green

# 33
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 141
asyalein благодаря - устройва ме отговора.

 

# 34
  • Мнения: 1 394
Маме ,ми какво се оплакваш-супер си е хляба!А за мойте бърканици-да...минаха 24 часа и преди малко ги преместих баш на припек на прозореца и ги захраних. newsm78 дали е правилно това,което правя?
Asyalein,мога ли да те питам за киселото мляко?Аз сега за пръв път правя закваска-редно ли е да сложа или не?И по колко и кога се слага по принцип?

# 35
  • Мнения: 11 607
Разкошен е вътре, да.......

Техра ползвам само Грахам, иначе бялото ми е синята опаковка на София мел......

Аз обичам дебела коричка, но моите в къщи са без зъби и редовни клиенти на зъболекарите.....Но като си помисля и те семейства имат...и те трябва да живеят...така че....не им се кося.....

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мами, питам те, защото правих в Бг франзели със закваска и резултата не беше очаквания.
реших, че е от брашното, но е възможно да е и от температурата newsm78
или и от двете

купих и нахутено брашно, но беше като аромат и вкус далеч от познатото ми  Tired
за жалост, разбира се...

dodyniki , направи си няколко хляба със закваска само с вода и брашно.
като й хванеш цаката пробвай и с кисело мляко.
слага се по 1 с.л. при захващането на закваската.

във форума в друга тема е описвано как се прави и закваска с грозде Wink

# 37
  • София
  • Мнения: 3 914
Храниш ги, докато видиш, че си удвоява обема.

Пример:
Захранила си закваската. При бъркането сместта спада и достига 1/3 от височината на съда. След няколко часа - 12 (примерно, но може и по-скоро) поглеждаш и виждаш, че закваската е заприличала цялата на пяна и е на 2/3 от височината на съда. Значи е готова.

Замесваш меко, лепкаво тесто, като добавяш само брашно. Оставяш го за 6-12 часа да втаса (гледай го през час-два, защото много зависи от силата на закваската и от околната среда). После добавяш брашно и вода, сол, захар, мазнина, семена - както си правиш нормален хляб. Оставяш го да втаса отново. Като видиш, че е втасало - печеш.

# 38
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Хм, прави ми впечатление, че според рецептата, която намерих тук, съотношението на брашно и вода е винаги с лек превес на водата. Освен това се казва, че е добре водара да е или преварена или поне ден преди това налята в съд - един вид престояла. Вие така ли правите?

ПС. Ако някой има интерес мога да преведа рецептата.

# 39
  • Мнения: 1 394
Цитат
Ако някой има интерес мога да преведа рецептата.

 Peace Аз съм "ЗА" превода!Предполагам,че и другите ще са съгласни.

# 40
  • София
  • Мнения: 3 914
Превеждай, превеждай, natalyna .

Кое е "тук"? Ако е руско или английско - дай да видим натюр така да се каже.

# 41
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Рая, живея в Чехия:) Да ще сложа линк към рецептата разбира се. Преведох част, но трябва да взема сина ми от детската градина, така че ще я довърша като заспи след обед!

# 42
  • Мнения: 836
  bouquet чудесна тема!

можете да замените водата с бира.
така се захваща бирената мая, с която се правят пиците Wink

# 43
  • София
  • Мнения: 3 914
Не е лоша идеята за бира, ама докато втаса тестото на пицата, няма да имам какво да сложа отгоре.

# 44
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Така, ето обещаният превод:

Закваска от пълнозърнесто ръжено брашно(става и с друг вид пълнозърнести брашна) от Marietta (Judina I)

Рецептата е взета от тук (има и показани снимки)

Продукти:
Пълнозърнесто ръжено брашно
хладка вода - преварена или оставена да престои поне един ден

ПРАВЕНЕТО НА ЗАКВАСКАТА Е МНОГО ПРОСТО, МАКАР И ЧЕТЕНЕТО ДА ИЗГЛЕЖДА ДЪЛГО И СЛОЖНО. НЕПРЕМЕННО ПРОБВАЙТЕ!
Тестените изделия са много по-вкусни със закваска!!!


Приготовление:

Грамажа на продуктите е указан за да стане ясно съотношението. Спокойно можете да направите и по-малко множество. Добре е обаче да направите закваската в достатъчно голям стъклен съд(буркан) с вместимост поне 1.5 литра.

1.ден:
В буркан от 1л. смесете 100гр брашно и 125мл хладка вода (28-30ºC). Покрийте с кърпа(може да сложите ластикза да не се изхлузва) и оставете да отпочива при 21-23ºC (просто някъде в кухнята). През лятото е добре да се остави на по-хладно място. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ПЪРВИЯТ ДЕН ЗАКВАСКАТА Е ДОСТА ГЪСТА!На следващият ден след разбъркването ще се разреди.
2. ден:
Рабъркайте вече приготвената от предишният ден смес с още 50гр брашно и 125мл хладка вода, покрийте и оставете до следващият ден
3. ден:
Отново се прибавят 50г брашно, но вече само с 60мл хладка вода, пак се покрива и оставя до следващият ден
4.ден:
Отново разбъркайте с още 50гр. брашно и 60мл хладка, преварена вода) и оставете още 24 часа. Авторката пише, че според нея закваската е готова още на 3 ден, когато се вижда, че има процес на ферментация.
Ако се додържа правилна температура през цялото време, на 4 ден закваската има леко кисел мирис и консистенция на меко тесто.
Закваската се използва така, че след взимането от нея, на дъното на съда трябва да остане поне 1 см (може и повече), която служи за обновяване - прибавят се брашно и вода като в предишните дни - консистенцията трябва да е същата както преди да сме взели от закваската. МОже също да се остави в хладилника и да се обнови около 3 часа преди печене или вечерта преди печене на следващият ден. Ако я съхранявате в хладилника е достатъчно да я обновявате 1-2 пъти в седмицата.
Може и да я замразите, като преди ползване я осавяте да се отпусне и прибавяте малко хладка вода.

ПС. В този сайт открих много интересни идеи - има и закваска от ябълки:)

Общи условия

Активация на акаунт