Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 180 671
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 2 677
Много интересно  Hug
Започвам втори опит за квас - разбърках ръжено брашно с вода - на светло или на тъмно е по-добре да държа буркана?

# 691
  • Мнения: 573
Благодаря, kaigi, а като реша да я ползвам отново, колко пъти трябва да я захраня преди да меся?

Моята след първото захранване е достатъчно активна за местене.

Много интересно  Hug
Започвам втори опит за квас - разбърках ръжено брашно с вода - на светло или на тъмно е по-добре да държа буркана?


На пряка слънчева светлина не съм я оставяла, не знам дали е от значение.

# 692
  • Мнения: X
Много са ми "интересни" твърдения от рода, че квасът или бъдещото кисело мляко трябвало да се разбъркват в една посока. Пробвала съм в различни и пак си става. Не пречи и използването на метални лъжици. Изсушаването на квас го пробвах, но при съживяването нещо не се получи положителен резултат. Сигурно моят е заспал много дълбоко и реших, че ще е по-лесно да захвана нов квас, вместо да си играя на спасител  Laughing.
Всичко с мая става и с квас. Не ми допада бял хляб с квас, но козунакът ми беше вкусен.

# 693
  • Мнения: 836
Показах ги в козуначената тема, но да покажа и тук. Най, после след 2 неуспешни опита ми се получи козунакът със закваска. Увеличи обема си над 4 пъти.
http://djemmasvetlana.blogspot.com//

Разрязахме го тази сутрин, невероятен аромат и вкус, повече от доволна съм:


Джемма, благодаря за рецептата и за разясненията!
стана чудесен козунак    bouquet

# 694
  • Мнения: 1 352
Извинявайте, че ще задам въпрос, който сигурно сте дъвкали, но нямам време да чета толкова много  Blush.
Закваска само с ръжено брашно ли се прави? С пшенично няма ли да стане?
И после като ми стане тази закваска и отделя половината в бурканче, какво следва? Към тази смес ли да добавям брашно и вода? И ако искам да си меся всеки ден, нужно ли е тази смес да седи в хладилника или трябва да е на топло?

# 695
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Ако печеш всеки ден не слагаш в хладилника отделената част, а я захранваш наново.

# 696
  • Мнения: 1 352
Благодаря, това исках да зная. И последно - на 500 гр. брашно колко закваска се слага?

# 697
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Аз слагам  150 гр,ако е тесто с повишено съдържание на захар и мазнина- 200 гр

# 698
  • Мнения: 1 352
Благодаря, Джемма  Hug!

# 699
  • Мнения: 2
Да споделя малко опит. Бях зарязал кваса от Великден - демек 1 седмица Blush стои си на кухненския плот. За втори път му се случва. Отново отгоре се беше образувала суха кора, махнах я и го захраних Crossing Arms след 12 часа го захраних отново ........и той полудя  #Crazy тръгна да се разхожда по плота пред очите ми.   ooooh! Та реших да направя нещо - Тутманик.
Ето резултата



Толкова оцеля за снимка
Стан невероятен - мекичък и пухкав, с невероятен аромат - просто съвършенство.  bowuu

# 700
  • Мнения: 660
Ау, bobson4e, чуден е! По коя рецепта го прави, моля те да споделиш! Peace

Marieta, захваща съм квас и от пшенично брашно.  Peace

# 701
  • Мнения: 3 410
Започнах и аз закваска, но с бяло брашно,вече е трети ден , има множество малки мехурчета. С колко трябва да я захранвамтези няколко дни докато стане годна за употреба?

# 702
  • Мнения: 2
Aaaaa, Tony_st рецептата е семейна добре пазена тайна   chef Шегувам се.  Joy И аз като майсторите вече започнах да правя нещата малко на око, но съм се опитал да напиша горе долу грамажите
 Тутманик с квас    

600 г         Продукти      
               
150 мл         Вода      
1 с.л.         Кисело мляко      
1 ч.л.         Сол       
1 с.л.         Захар      
1 с.л.         Оцет      
~400 г         Бяло Брашно      
150 г         Бял квас      
~400 г         Сирене      
3-4 бр.         Яйца      
150 г.         Масло   

В машината се слагат водата, солта, захарта и оцета. Като се разтворят се поставя брашното (предварително пресято) и Кваса. Машината се пуска на месене - програма 16 на моя Мулинекс - 1:25 ч. като месенето е 25 мин. и 1 ч. втасване. Като свърши първото втасване (между другото тестото доби изключително приятен аромат  bowuu ) машината отново се пуска като се добавя брашно до хубаво тесто което не лепи по пръстите. Тестото се изважда и върху плот поръсен с брашно се разточва на голяма кора. Намазва се обилно с разтопеното масло и отгоре се разпределя плънката - яйцата и натрошеното сирене. В средата на кората се пробива дупка и започва да се навива на руло от вътре на вън, постепенно от всички страни докато се получи един голям геврек. В най-тънката част се къса и се навива в намазана с маслото тава. Отгоре се полива с останалото масло, покрива се с фолио и се оставя да втасва на топличко около 4 часа. След това фурната се пуска на 200 градуса с печене повече от долу и се пече до готовост.
Да не се притеснявате ако някъде кората се скъса и плънката малко излезе.
Това е в общи линии, да ви е сладко  Party    

# 703
  • Мнения: 2
Вчера забърках и още едно изкушение http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=714632.msg25154349#msg25154349  Whistling

# 704
  • Мнения: X
Започнах и аз закваска, но с бяло брашно,вече е трети ден , има множество малки мехурчета. С колко трябва да я захранвамтези няколко дни докато стане годна за употреба?

Дано си започнала с малко количество брашно и вода. Хубаво е да захранваш с такова количество, каквото е в бурканчето (това съм разбрала от рецептите). Моята я започнах с лъжица брашно и подхранвах на око. Всеки ден добавях към хляба, който пека, от закваската, за да поддържам малко количество и така не ми се налагаше да захранвам с големи количества.

Общи условия

Активация на акаунт