Агнешко бутче

  • 16 176
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 90
Здравейте дами,много отдавна ви чета и много се възхищавам на творенияте ви Hugвзела съм много идеи от вас,но сега имам нужда от помоща ви.Значи става дума за агнешко бутче или плешка за Великден,моята майка почина наскоро,а винаги тя го приготвяше и ставаше мозък,сега се пада на мен тази чест,а аз несъм пекла досега агнешко Confused.Наясно съм с подправките горе-долу,но ме притеснява самото печене,колко градуса,колко вода,с фолио без фолио и т.н.Още повече ,че приятелят ми иска да е ориз,за първа година ще празнуваме заедно(отскоро сме заедно)и никак не искам да се изложа!Ще съм ви много благодарна да споделите ваши рецепти и начини на приготвяне Hug

# 1
  • София
  • Мнения: 10 858
Агнешкото го правя божествено  Heart Eyes скромна съм  Laughing
Та, ние го харесваме само осолено, но ти щом си знаеш подправките - си ги сложи. По въпроса с печенето - ако е плешка, тя обикновено е около 2-2,5 кг. Задължително покривам с фолио, плътно. Слагам около два пръста вода на дъното на тавата и печа на 170 градуса поне 4 часа. Не че няма да стане и по-рано, но колкото повече време се пече на слаба фурна, толкова по "мозъчно" става. Накрая го отвиваш и запичаш да хване коричка, като увеличаваш да речем на 200-220 градуса.

Може да се направи допълнително и дроб сърма, която да се постави на дъното на тавата в последния един час, но аз лично така не съм правила. Дроб сърмата я пълня вътре в агнето, когато е цяло.

# 2
  • Мнения: 5 001
За Великден аз правя агнешко бутче с дробсърма....

Има два начина...
Единият е по-бавен....В тава с вода слагаш бутчето,което е омазано с черен червен пипер и мазнина,покриваш тавата с фолио и печеш няколко часа,като накрая слагаш ориза с нарязаните(кипнати предварително дреболии),зеленлук,джоджен,черен пипер,магданоз.Наливаш вода според това колко ти е ориза и печеш до готовност на ориза .

Аз лично по-често приготвям по втория начин,защото става по-бързо...
Сварявам бута и го слагам заедно с ориза с подправките и дреболиите в тавата,наливам бульона където е вряло месото и пека.Така и месцето хваща вкусен загар,остава сочно,не му вися да го пазя и т.н. ...


После се спретва една богата зелена Великденска салата и....се почва  Laughing

# 3
  • София
  • Мнения: 10 858
Ух, добре че вече пуснаха агнешкото, че щях да умра само да чета за него ...
А като си представя колко хора не го обичат  ooooh!

# 4
  • София
  • Мнения: 614
Чочи, съжалявам за загубатата ти.....Пожелавам ти да се справиш добре и да впечатлиш любимия  Hug

Момичетата са ти казали как и колко да печеш под фолио, аз бих ти препоръчала само да намажеш бутчето с краве масло и малко дижонска горчица за вкусна и ароматна коричка   Wink

И една подправка, която в къщи задължително присъства на трапезата ни с агнешкото - самардала  Peace

# 5
  • Мнения: 90
Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?

# 6
  • София
  • Мнения: 1 341






Аз първо пека  бута в кален гювеч под капак на 150 градуса поне 2ч. с малко вино,мазнина и вода.След това  в  голяма тава слагам нарязани картофи (поне 2кг) поливам ги със сосчето от агнето,посолявам и пека.Когато станат готови слагам бута,намазвам го със смес от кр.масло и червен пипер и запичам на инфрачервени лъчи - само за коричка - около10мин. на 220 градуса.Става божествено.....

# 7
  • Мнения: 90
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?

# 8
  • Мнения: 5 001
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?
Аз не!  Naughty
Променя ми вкуса....

# 9
  • Мнения: 2 110
Аз правя пълнен агнешки бут по този начин !

агнешка плешка, заедно с ребрата под нея
агнешки дреболии - един набор
ориз 1 ч.ч.
пресен кромид лук 1-2 връзки
масло
джоджен 1/2 връзка
магданоз 1/2 връзка
гъбен бульон (или гъби)
черен пипер
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам дреболиите в солена вода, в която съм разтворила бульона от гъби. Режа на дребни късчета. Запържвам ориза в малко олио, докато стане стъклен. Добавям лука, нарязан на не много ситно, и дреболиите. Ако имаш гъбки, сложи и тях. Добавяш черния пипер, магданоза и джоджена, нарязани на ситно. Разбъркай, добави бульона от варенето на дреболиите- 1-2 чаши. Остави на котлона, докато оризът понабъбне. Отстрани от огъня. С остър нож направи разрез между ребрата и плешката - под месото, така че да се образува джоб. Осолява се плешката отвън и отвътре. Напълва се  джоба с плънката и се шие отвора.Правя дълбоки резки с нож на по-плътното месо от плешката. Поставят се  вътре парченца масло. Слага се в тава и  се налива остатъка от бульона, или вода около 1-2 пръста. Пече се при 180 С, като се полива с водата от печеното често. Готово е след около 2 часа.

# 10
  • Мнения: 90
Не я завиваш с фолио така ли?

# 11
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?

И аз не обичам ... Sick Някак си не ми се връзва сладкия вкус с този на дроб сърмата.

Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?

Аз лично си правя дроб сърмата отделно, почни до готовност и чак тогава я пълня в агнето. Не пречи и картофки да сложиш ... ще се чудите от кое да хапвате  Laughing

# 12
  • Мнения: 90
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?

И аз не обичам ... Sick Някак си не ми се връзва сладкия вкус с този на дроб сърмата.

Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?

Аз лично си правя дроб сърмата отделно, почни до готовност и чак тогава я пълня в агнето. Не пречи и картофки да сложиш ... ще се чудите от кое да хапвате  Laughing
Ама защото баща ми иска с картофи,а приятеля ми с ориз Laughing

# 13
  • София
  • Мнения: 10 858
Явно ще ти трябва голяма тава  Mr. Green Действай смело, само намали малко дроб сърмата, че иначе ще трябва да сложиш картофките в/у нея  Heart Eyes според мен ще стане страхотно!

# 14
  • Мнения: 90
Явно ще ти трябва голяма тава  Mr. Green Действай смело, само намали малко дроб сърмата, че иначе ще трябва да сложиш картофките в/у нея  Heart Eyes според мен ще стане страхотно!
Не мила,аз мисля дробсърмата в отделна тавичка да си запека,а около месото да сложа картофките,така мисля всички ще са доволни Rolling Eyes Grinning Но ако пека пълнена плешка незнам Rolling Eyes...а може тогава да запека картофчетата отделно и да ги полея малко с мазнина от месото,ох голяма ми е каша....

# 15
  • София
  • Мнения: 10 858
аа, разбрах  Blush Така също може, всякак може, все вкусно става.
Ако правиш плешка обаче, аз не разбирам как ще я пълниш, ако решиш да я пълниш, като тя няма две страни. Тя е бутче плюс част от гръдния кош. За пълнене не става, няма как да се напълни, не е целия гръден кош ...
Може и картофките отделно, обаче ще се загуби аромата им на агнешко. Ако ги поливаш със соса от месото пак ще станат, но няма да е така, както ако ги опечеш с месото.
най-добре си запечи дроб-сърмата отделно, а месото-с картофките. Накрая ще сервираш който каквото иска, и всичко ще има аромат на агнешко  Peace

# 16
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Вивиан, на предната страница Милената♥  е описала как се пълни плешка. Peace
Копнах си рецептата , благодаря.
Аз плешка не съм пълнила. Правя или отделно печено бутче и отделно дроб сарма. Или заедно с дроб сармата пека и агнешки котлетчета. Ама не се различава технологията от вече описаната до сега, Да не се повтарям.

# 17
  • София
  • Мнения: 10 858
А, да, сега видях ... извинявам се. Но тя плешката както и да я режеш, няма да побере кой знае колко плънка, така си мисля  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 16:59 от Вивиан

# 18
  • Мнения: 90
Да,май по-добре бутче.Момичета много мерсииии  bouquet

# 19
  • Мнения: 90
Хайде момичета,приемам още предложения  bouquet

# 20
  • Мнения: 1 176
Да, наистина плешката не побира много оризова плънка, но ако се сложат отстрани картофи, много добре се получава-ще имаш две гарнитури. Аз съм слагала и зелен фасул вместо картофи, и става чудесно. Ако печеш бутче, сложи го в средата на по-голяма тава и когато е почти готово разпредели от двете му страни картофите и ориза.  И една хитрост да споделя-ако месото се наложи за една нощ с нарязан на филийки стар лук, става много крехко и вкусно. Винаги когато правя агнешко, независимо дали котлети, бутче или плешка го налагам плътно с лук, покривам и оставям да отлежи в хладилника. След това махам лука, мариновам го, и го оставям още малко до поеме от другите подправки. За марината можеш да сложиш каквото ти харесва-горчица, сол, черен и червен пипер,джоджен, вино или бира, соев сос... И внимавам при печенето- дълго и на по-слаба фурна, и покрито. Ако имаш голяма тава с капак-ще ти свърши идеална работа. Ако нямаш-покрий с фолио или ползвай за капак друга тава. Може да си пригодиш и от тези тави, които са за еднократна употреба. По време на печенето е добре да се полива от време на време с отделения сок.

# 21
  • Мнения: 90
Супер,благодаря ти много,вече много идеи събрах  bouquetно момичета пишете,темета мисля че е актуална като се има впредвид идващите празници Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 16 036
Миналата одина за първи път правих агнешко. До тогава винаги баща ми го купуваше, а майка ми го печеше. Но живот...
Та първо купих задно бутче, то има повече месо и много връзки зелен лук.  Нарязах лука, намазах месото с олио, сол, чер  и червен пипер, джоджен и го затрупах с лука в тавата за печене. На Великден го опекох - първо под фолио, после на горен реотан да хване коричка. Сипах и вода в тавата. Колко време и как съм пекла - не знам, а и имам допотопен Раховец.
Отделно си направих дробсърма в друга тава. Много ни хареса на всички. Дъщеря ми каза, че моето е по-хубаво от на баба.
Важното е месото - моето беше съвсем младо, крехко, незамразявано. Просто си личеше, че кокала на бутчето е много тъничък.

# 23
  • Мнения: 90
да,леле притеснявам се да не попадна без да искам на някое шиле Sad

# 24
  • София
  • Мнения: 16 036
Чочи, гледай внимателно края на кокала. Ако е по-дребен, тънък значи е младо.
Не знам от къде си. В София най-прясно и хубаво месо съм купувала в маг. Европа в Дружба 1/на пазара/ - не е реклама. Винаги има вид на прясно, розово, незамразено.

# 25
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Е по тази тема се разбира ,че идва Великден и Гергьовден.
Вкусотииии и зелена салата с яйца.

# 26
  • Мнения: 90
А момичета правите ли заливка на дроб сърмата,ако да споделете как?

# 27
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз не правя, но някои правят. Прясно, кисело мляко и няколко яйца, сол и черен пипер.

# 28
  • Мнения: 5 001
Когато е само дроб сърма ,тогава правя заливка както е казала Вивето...
Когато е с агнешко бутче,тогава не заливам.

Общи условия

Активация на акаунт