Японска Кухня - тайните на Изтока с KIKKOMAN

  • 96 900
  • 335
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 909
В Пикадили трябва да има . Peace

# 301
  • Мнения: 21
Умами сан не знам дали ще обсъждали тука БЕНТО -японските lunch box.Запалих се по темата и се разрових в интернет-намерих интересни неща дори си поръчах доста неща от интернет.Направих няколко кутийки-съпругът ми беше очарован.Но ти като познавач на японската кухня може би ще разкажеш по подробно.Благодаря предварително

# 302
  • Мнения: 718
Аз си набавих каквото ми е необходимо за сушито но имам друг въпрос:

Купих си оризов оцет на Кикоман - Seasoning for sushi - понеже пише че оцета вече съдържа захар, предполагам не трябва да се добавя допълнително нали така?

На оцета пише, че се добавя към ориза, когато е топъл, а на ориза пише, че оцетът се одбавя, когато оризът се е охладил до стайна температура. Как е правилно според Вас?

# 303
  • Мнения: 49
Здравейте Lauren  bouquet

Оцетът се добавя докато оризът е все още топъл   chef След това се разбърква и оставя да изстине. Съдът в който японците традиционно разбъркват ориза и оцета е направен от дърво и се нарича "хангири". Но на вас чудесна работа би ви свършила и малко по-широка и разлята тавичка от пластмаса.

Бих искала да се обърна и към всички останали, които сте активни в тази темичка и искате да научите повече за японската кухня.
На 18-ти и 19-ти март в София се проведе първият суши семинар за професионални майстори-готвачи в рибни и суши ресторанти у нас. Демонстрацията се проведе от японския суши-майстор Киоши Хаямизу и беше отразена и на страниците на в-к Капитал. Ето линк към статията с доста интересни снимки на част от приготвените сушита:

http://www.capital.bg/light/neshta/2010/03/26/878596_itadakimasu_sushi/

Мисля, че основните стъпки са обяснени доста подробно, така че успех с навиването на рулцата   bouquet


# 304
  • Мнения: 49
Bento lunch box или японските кутии за храна



Bento буквално означава „обяд в кутия”. Но за японците това не е обикновен обяд, а нещо което те с течение на вековете са превърнали в изкуство.

Най-ранните данни за този вид опакован обяд са още от 5-ти век. Тогава японките изпращали своите мъже и синове на работа, като сръчно приготвяли топчета ориз увити във водорасли или риба украсена със зеленчуци. Всичко това се слагало на отделни малки порциики в кутията. А там традиционно се намират 3 части ориз или юфка, 2 части плодове и зеленчуци, 1 част риба, месо или яйца. Т.е. едно меню, което изцяло е подчинено на японската философия за здравословно хранене.

Както казахме вече, с течение на времето Bento се превръща в изкуство. Можем да кажем дори, че става един вид „кулинарна икебана” . Като всяко изкуство и кулинарното Bento породило много стилове и течения (над 2000 на брой). Сред най-често спрягания бенто стил е Кyaraben. Украсата на обяда в стила Kyaraben е като картина, в която фигурират хора, животни, цветя и растения.





Този стил горещо, ама мнооооого горещо го препоръчвам за злояди деца!Просто опитайте някой път да им поднесете „омразните” броколи или нещо друго, което не обичат, но пък е полезно да хапват, по такъв интересен начин. Ще се изумите от резултата!

Освен в Япония, традицията я има и в Индия, където на обяда в кутия казват Тiffin. Също и в Корея под името Dosirak. В Тайван го търси като Biandang. А на Филипините като Baon.

В началото бенто представлявали дървени кутии за обяд, в които се поднасяла храната за ханами (традиционна японска церемония за приветстване красотата на цветята) или чаената церемония.  По-късно, някъде в края на 19-ти век, бенто започват да се продават и в магазините, и  най-вече на железопътните гари – така пътниците имали възможност да се заредят с храна за изпът. През 80-те години бенто прави своята малка революция – появяват се микровълновата печка и т.нар. „удобни магазини близо до дома” . Така дървените и металните кутии са заменени с пластмасови такива, в които отново могат да се видят отделенията с малки здравословни порциики храна.

Има няколко традиционни форми на кутиите за бенто - “hangetsu”(във формата на полумесец), “shokado” (с 4 равни по размер отделения) и т.н., но изборът на материали и форми често е повлиян от модата. Бенто е навсякъде в Япония – в училище, в офиса, в супермаркета, в ресторанта, на гарата, на летището..., защото се приготвя бързо (15-20 минути), а осигурява здравословен и диетичен обяд.

Ако искате да видите как се приготвя бенто, ето едно интересно клипче от youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=-_hbPLsZvvo

А за още по-запалените от вас, сайтът който на всяка цена трябва да разгледате е Adventures in bento making: http://www.aibento.net/

# 305
  • Мнения: 95
толкова се засрамих, когато видях храната в тези кутии - аз за три години веднъж не изпратих детето си със закуска..... Току-що прегледах темата, но само една-две рецепти ми се сториха подходящи за мен. Моля ви, Umami-san, напишете какво според вас е съдържанието на втората кутия, някакви насоки за приготвяне?

# 306
  • Мнения: 34
Можете ли да ме посъветвате сушито с какво пиене върви най-много, съобразено с нашия пазар в България.

# 307
  • Мнения: 573
зелен чай, но от истинския, без захар и други екстри.  Grinning

# 308
  • Мнения: 17
зелен чай, но от истинския, без захар и други екстри.  Grinning

Пия Японски зелен чай от 2 години. Поръчвам го директно от Япония, защото тук продавания Сенча е абсолютно менте. Приготвил съм една огромна тема по случая и до няколко дни ще я пльосна в този форум. Трябва само да си направя снимките. Убеден съм, че любителите на сушито и Кикоман Simple Smile ще поискат да пийнат от този елексир.

Между другото, вчера си купих и оризов оцет Кикоман. Няма го май навсякъде. Взех го от Елемаг в София до Семинарията на ул. Златовръх. Намира се на промо щанд до кръглия щанд за меса и сирене ... срещу суджуците и луканките.

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 23:15 от steam

# 309
  • Мнения: 17
Темата ми за Японския зелен чай е вече факт: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=517686.0

Снимките ще се забавят малко, но връзките, които съм сложил съдържат много снимков материал. Надявам се феновете на Японския зелен чай да станат поне колкото тези на сушито и Кикоман Simple Smile

# 310
  • Мнения: 0
всичко за което се сетите има в китаиския магазин на пиротска впрочем те са 2 само че другия е от срещуположната страна и трява да се загледате ходя и в двата редовно и понеже обожавам полезни и диетични неща сигорно купувам поне 70 процента от всички стоки-има билки ампули оцети и тн с тн.....  #Crazy

# 311
  • Мнения: 0
в пикадили европа  и 345  има идеялен ориз  но е мн скьп не си струва-купувам си от 2 та китаиски магазина на пиротска и от арабските магазини които са праснати из целия женски пазар и са си перфектни на норм цена в тях има и мн хубави подправки вклучително и по нашенски и доста по евтини от другаде

# 312
  • Мнения: 74
Тези рулца не са съвсем Японска кухня, но пък са с японските гъби Енокитаке:


ГЪБИ ЕНОКИТАКЕ увити в бекон-рецепта

# 313
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Страхотна тема, страхотни рецепти.
Къде по- точно са тези азиатски магазини около женския пазар?
Благодаря!

# 314
  • Мнения: 54
В една от пресечките на Пиротска има такъв магазин, май се води китайски, но ще откриеш неща, типични за азиатската кухня. Като тръгнеш от Халите нагоре , пресечката се пада вдясно, но не мога да ти кажа коя подред е ( много голяма помощ, няма що ). Мисля, че е по-близо до края на Пиротска, от колкото до началото, при Халите.

Общи условия

Активация на акаунт