Френски еклери с Pastry cream
за еклерите:
1ч.ч вода
1/2 ч.ч олио
1/3 ч.л сол (една щипка сол)
1/3 ч.л захар (една щипка)
2-3 капки ощет (може и без него)
1 ч.ч брашно
4яйца (понякога слагам 3+2белтъка, жълтъците ползвам в крема)
Начин на приготовление:
На котлона се слагат олиото и водата да заврат (и капките оцет). След като заврат се дръпва от котлона и отведнъж се изсипва брашното със щипката сол и щипката захар. Бърка се онергично, докато стане еднородна смаса, започва да се отлепва от стените и става на топка. Оставя се мъничко да почине (да се охлади леко, но не да изстине) Започваш да добавяш яйцата едно по едно, като разбъркваш енергично след всяко с дървената лъжица, докато добре го поеме сместта. Накрая трябва да получиш меко, гъсто и лепкаво тесто, което оформяш с лъжички или шприц върху хартия за печене и печеш. Аз пека на 180-200 градуса, докато се надуят добре и зачервят.
Pastry Cream
4 жълтъка
1/2 ч. чаша(100г) захар
4 с.л. брашно
2-3 ванилии или ванилена захар
2 ч. чаши(500) прясно мляко
Сложете жълтъците в купа и прибавете захарта. Разбийте много добре до пълното им съединяване. Пресейте брашното и прибавяйте по малко към яйчената смес. Същевременно много добре разбивайте и трябва да сте сигурни, че сместа е гладка и без бучици, преди да прибавите още брашно. Прибавете и ванилията. От началото до тук можете да разбиете сместа с миксер за улеснение. Сложете млякото в подходящ съд и го загрейте на по-ниска температура. Когато започне да се вари д го махнете от котлона. Много бавно и с постоянно бъркане сипвайте топлото мляко до яйчената смес. Прехвърлете в тенджерка и загрейте на ниска температура. Варим бавно, като непрекъснато бъркаме в една посока. Сместа не трябва да ври, нито да загаря. Махнете от котлона едва когато се получи гъст крем. Оставете крема да се охлади до стайна температура, като от време на време разбърквате, за да не се получи отгоре коричка. С този крем еклерите са уникални.
Към вече готовия и охлдаен крем понякога добавям разбита сладкарска сметана или разбитите на сняг белтъци, като леко размесвам с лъжица, за да не спадне крема, така става малко по- лек.
Когато правя солени еклери ползвам и една друга рецепта за тестото с мляко и масло