Маята ми замириса странно

  • 4 980
  • 22
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 18 679
Момичета, точно днес, понеже питката е за гости, ми се случи нещо странно - от маята, която ползвам по принцип, ме лъхна на леко вкиснато Sick Не виждам как ще е развалена, понеже е в срок на годност, а и аз винаги я съхранявам в камерата. Както и да е, сложих я, свършено е. Искам обаче да попитам, ако на някого му се е случвало - какво да очаквам сега? Как да разбера дали питката ще става за ядене или не newsm78 В смисъл - ако не ще да втаса - ясно. Ами ако втаса, значи ли че всичко е наред или може после питката ми да има вкиснат мирис ooooh! Как да разбера?

# 1
  • Мнения: 22 867
Щом е в срок на годност и е съхранявана както трябва, не би трябвало да има проблем. Чувала съм, че маята не трябва да лепи и да се точи, като я вадиш от опаковката и, а да се троши и рони. Но пък имам комшийка, която, дори и да и е такава лепнеща маята, казва, че нищо и няма. И наистина питките и тутманките и са си наред. Мисля, че ще ти стане питката, не би трябвало да имаш проблем.

# 2
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
След като я опечеш или даже по време на печенето ще трябва да се усети, ако има проблем, мисля. Thinking Но на мен не ми се е случвало. Все пак в маята има дрожди.... То така и синьото сиренце си мирише  Wink Кажи после презултата какъв е .

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Не ми се е липила и точила, трошеше се като всяка нормална мая. Тестото сега втасва и мирише, и изглежда съвсем нормално. Поуспокоих се Simple Smile Ще пиша след като я опека и я опитаме, дали има натровени Mr. Green

# 4
  • Мнения: 901
ее чак натровени ..единствено да не втаса или да киселее хляба

# 5
  • София
  • Мнения: 18 679
или да киселее хляба
е, стига пък ти де Tired
Дотук втаса напълно нормално. Обаче вкусът е мистерия Crazy

# 6
  • Мнения: 27 524
...а и аз винаги я съхранявам в камерата.

 newsm78 Доколкото знам не може да я замразяваш.

# 7
  • Мнения: 901
как да не може може и още как - идеално се съхранява там  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 22 867
Блонди ме подкокороса: Grinning
 
Цитат

Какво представлява маята?

Маята е жив, натурален и здравословен продукт от растителен произход. Произвежда се чрез размножаване на селектирани клетки. 1 грам пресована мая съдържа 10 милиарда живи клетки.

Може ли да се замразява маята?

Не! Маята е жив организъм, при замразяване губи от свойствата си. Трябва да се съхранява при температура 2-8С.


Какво е съотношението между сухата и прясната мая?

Едно към три
 


Но майка ми замразява, пък какви страхотни мекици прави после с нея. А аз обикновено купувам, когато ми трябва и стои най-много седмица в хладилника, но не замразена.

# 9
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Случвало ми се е точно със замразена мая.Бяха ми донесли една голяма буца и аз си я разпределих на порции и така я замразих,но никак не ми хареса след това.От тогава не замразявам,купувам си 5-6 бройки и гледам да я употребя до изтичането на срока й.

# 10
  • Мнения: 27 524
Ако можеше предполагам, че щеше да се продава и замразена.  Thinking Имено заради живите дрожди не може.  Peace Така знам от бабите и така съм чела.
Не споря  Hug

Съотношението не е ли 1:2 приблизително? На др. Откер сухата е 7гр и отговаря на 25гр прясна.  Peace

# 11
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ако можеше предполагам, че щеше да се продава и замразена.  Thinking Имено заради живите дрожди не може.  Peace Така знам от бабите и така съм чела.
Не споря  Hug

Съотношението не е ли 1:2 приблизително? На др. Откер сухата е 7гр и отговаря на 25гр прясна.  Peace

В по-малки магазинчета продават маята замразена,но аз не си купувам.
За съотношението между сухата и прясна мая,и аз го знам 1:3,така си и действам. 

# 12
  • Мнения: 1 523
Редовно ми продават замразена мая във фирмения магазин на хлебозавода ни.

# 13
  • Мнения: 901
тя губи свойствата си естествено не е като прясна, но все пак не всички и след замразяването отново може да бъде използвана

 в учебника Технология на хляба, хлебните изделия също пише : Хлебната мая може да се замразява, преди употреба трябва да се размрази постепенно при ст Т.

# 14
  • Мнения: 27 524
Тогава по-добре да се ползва просто суха, когато няма възможност за прясна, отколкото да се замразява.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт