Сладко от небелени зелени орехчета?

  • 27 330
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 22 867
Стискам палци, защото много ми се иска и аз да направя няколко бурканчета.

argun, ето двете рецепти от руски, преведох ги, сега се чудя по коя от тях newsm78. Май не е лошо по втората, че не се яде веднага. Grinning

1 Вариант:

Пресните зелени орехчета се дупчат 8-10 пъти с дървена клечка и се слагат за 7 дней в студена вода, като водата се сменя два пъти на ден. След това орехите няколко пъти се заливат с вряла вода и отново се слагат в студена. От първата вряла вода, с която се заливат - вземат се 500мл, и захарта се приготвя сироп. Орехите се изцеждат в цедка хубаво, слагат се в съд и се заливат с кипящия захарен сироп. Оставят се  8-10 часа. После сиропът се излива, вари се, като се обира пяната, и след като се охлади, се заливат орехите. След две денонощия сиропът пак се отлива, кипва се и в него се слагат орехите. Варят се докато престане да излиза пяна.

За  1 кг орехи, 1 кг захар, 0,5 л течност от първото попарване на орехите.
Нищо не пише за лимонтозу, но мисля да сложа.

2 вариант:

1 кг. зелени орехчета; 450 гр. захар; 1 лимон; подправки: канела, две карамфилчета.

Измийте орехите, прободете ги на няколко места с клечка за зъби. Сложете ги в съд, залейте със студена вода, трябва да ги покрива изцяло. Оставете ги две денонощия, като сменяте водата през няколко часа. После ги сложете в кипяща вода и варете 30-40 минути. Излейте водата и сложете орехите в стерилизирани буркани. В това време направете сиропа. Налейте в съд 1 л вода, добавете захар, нарязаният лимон и подправките. Варете на среден огън около 15 минути. Прецедете и залейте орехите в бурканите. Затворете с херметични капачки. Сладкото е готово за употреба след два месеца.

3 вариант:

Зелените орехчета се надупчват с дървена клечица (за зъби) и се изкисват във вода 9 дена. После се варят, докато омекнат, така че клечка за зъби да може да прободе леко цяло орехче. Отцеждат се в цедка.На 1 кг орехи се вземат 2 кг захар. От половината захар се приготвя не много гъст сироп, в него се слагат канела и няколко карамфилчета, а когато сиропът изстине, се заливат орехите и се оставят за 3 дена. После орехите пак се отцеждат, сиропът се сварява до нужната гъстота и както е врял, с него се заливат орехите. Стоят в него 9 дена, после се прехвърлят в буркани, които се покриват с пергамент и се завързват

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 17:07 от labrex

# 16
  • Мнения: 4 916
Права си, май втория вариант наистина е най-добър.
Обаче се замислих за разликата в количеството захар - и трите варианта са за 1 кг. орехи, обаче захарта е от 0,500 кг. до 2 кг.  Shocked

# 17
  • Мнения: 22 867
Права си, май втория вариант наистина е най-добър.
Обаче се замислих за разликата в количеството захар - и трите варианта са за 1 кг. орехи, обаче захарта е от 0,500 кг. до 2 кг.  Shocked

И аз това се чудя, а и в третия вариант няма лимонтозу..........Ами то, че ще го побългаря, сигурно е. Grinning Все си мисля, че поне с 1 кг захар трябва да е. Абе, ще измисля някаква компилация.......... Peace

# 18
  • Мнения: 4 916
Права си, май втория вариант наистина е най-добър.
Обаче се замислих за разликата в количеството захар - и трите варианта са за 1 кг. орехи, обаче захарта е от 0,500 кг. до 2 кг.  Shocked

И аз това се чудя, а и в третия вариант няма лимонтозу..........Ами то, че ще го побългаря, сигурно е. Grinning Все си мисля, че поне с 1 кг захар трябва да е. Абе, ще измисля някаква компилация.......... Peace


Айде, започвай да мислиш, а през това време аз ще търся зелени орехчета.

# 19
  • Мнения: 22 867


Айде, започвай да мислиш, а през това време аз ще търся зелени орехчета.

Дано имаш късмет да намериш нещо, защото аз не успях, пък що ровене рових............и не само в нета smile3529.........

# 20
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ето рецептата, по която от години бабата на съпруга ми прави сладкото:

80 бр. зелени орехчета
1 кг захар
1 л вода
1 ч.л. лимонтузу
по желание - портокалови корички


Орехчетата се обелват до бяло /това какво значи - незнам, не съм гледала Rolling Eyes.../
Изваряват се 3 пъти по 5 мин., като след всяко изваряване се прехвърлят в студена вода и се слагат да врят отново.
От захарта и водата се сварява гъст сироп. Орехчетата се пускат в него и сладкото ври до сгъстяване /докато капка, капната на гладка повърхност, не се разлива/. Прибавя се лимонтозуту и сладкото е готово.
Ако желаете да сложите и портокалови корички /ние така най го харесваме/ - те също предварително се изваряват в няколко води и се прибавят в края на варенето при орехчетата.

Дано съм била полезна.

# 21
  • Мнения: 22 867
Ето рецептата, по която от години бабата на съпруга ми прави сладкото:.............


Точно така сварих първото, много вкусно стана, но ми се иска да направя и от небелени орехчета.

# 22
  • Мнения: 22 867
Айде да се хваля  newsm44, най-после стана това прословуто сладко. Седмица и половина голяма урушма (каквото и да значи тая дума) - дупчи, пази си ръцете, сменяй води, мий мивки, кипвай, вари, умирай от притеснения ще стане или всичко ще върви в кофата.......е стана, и според мен, много вкусно даже. Лошото е, че ни пропорции мога да напиша, ни нищо - ей така карах наизуст. Най-общо - измих орехчетата, надупчих ги (понеже пишеше с дървена клечица, пробвах с клечки за зъби, ама те се трошат на всяко второ боцкане), и хванах един шиш за плетене на една кука. После 10 дена киснаха в студена вода, която сменях 3-4 пъти на ден и  непременно вечер. Снощи ги изварих, изхвърлих водата, пак ги сложих в студена. Сварих си сироп от литър вода и по-малко от два кг захар, т.е. само го кипнах и сложих орехчетата в него. Стояха през нощта, тая сутрин ги кипнах пак един път, оставих да изстинат, и, понеже ми писна, сложих тенджерата на силен огън до готовност на сиропа, ароматизирах с канела и ванилия, много исках и карамфил, но в кварталните магазини такова нещо нямаше. Насипах горещо още в бурканчета, запечатах с капачки и сега стоят обърнати нагоре с дупетата.  Laughing А, забравих - първо наслагах орехчетата в бурканите, напълних ги, прецедих с цедка сиропа, имаше нападали като люспи от орехчетата, кипнах го пак, и залях. Получиха се 6 бурканчета от тези старите малки, не компотените, а другите по-малки за домашна лютеница, сладка и т.н. Това е! Хайде черпя! Grinning


Общи условия

Активация на акаунт