Отговори
  • Мнения: 619
Някой може ли да даде съвет за тази рецепта?

# 1
  • Мнения: 1 449

Накратко:
- суши се на фурна, без да се пече
- мели се
- 1 част ориз се вари с 3 части вода

Подробно:
Можем ли да си приготвим сами каша от небелен ориз?
Рецепти за домашни пюрета и каши

Кафявият ориз е добър избор, но невинаги е подходящ за захранване.
Може да се започне с бял ориз, после да се премине към пълнозърнестия.

# 2
  • Мнения: 281
Честно казано, аз се провалих с опитите да направя нещо от кафяв ориз - МНОГО трудно се сварява! уж беше сварен, а като го пасирах остана на дребни топченца. Не знам как ще е ако се смели, вероятно ще стане.

# 3
  • Мнения: 1 048

Накратко:
- суши се на фурна, без да се пече
- мели се
- 1 част ориз се вари с 3 части вода

Подробно:
Можем ли да си приготвим сами каша от небелен ориз?
Рецепти за домашни пюрета и каши

Кафявият ориз е добър избор, но невинаги е подходящ за захранване.
Може да се започне с бял ориз, после да се премине към пълнозърнестия.

прочетох Можем ли да си приготвим сами каша от небелен ориз? и имам няколко въпроса.
1.Трябва ли първо да измием ориза?
2.Какво количество мога да направя(изсуша) наведнъж и в какъв съд е подходящо да да го съхранявам-смятам да започна с каша от пълнозърнест ориз(даже трябва да го слагам да се суши за да му дам утре) и да давам само по 1-2 лъжички на ден.Дано не раздразни стомахчето му,но се надявам,че при малки количества е ок.Смятам да изсуша повече,а да го меля всяка вечер преди накисване.Колко ориз и в колко вода трябва да го накисна за да получа 1-2 лъжички каша?И за колко време?
3.Колко дни е добре да приема само каша(без нищо друго).А трябва ли да добавям кърма към тези 1-2 лъжички.Храним се на поискване и не смятам да замествам хранене до 1 год(е и от малчо зависи),а само да му давам малки порции храни за да се запознава с нови вкусове и аромати

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 22:39 от nor4y

# 4
  • Мнения: 798
може и да не е правилно, но процедирам обратното - варя и след това меля, т.е. пасирам. Но всъщност кафяв ориз дадох доста след първоначалното захранване (което направих със зеленчуци), защото наистина мн трудно се вари и стои леко на гранулки, дори след пасирането.

# 5
  • Мнения: 3 869
За кяфявия ориз също не съм сугрна, че е подходящ за захранване, но именно защото е по-твърд правя следното:
- мия
- кисна за няколко часа в пречистена вода
- проплаквам го след това и
- въря до готовност
(кой има нужда, може да пасира; след тази обработка се сварява много добре и съответно лесно се пасира)

# 6
  • Мнения: 1 048
За кяфявия ориз също не съм сугрна, че е подходящ за захранване, но именно защото е по-твърд правя следното:
- мия
- кисна за няколко часа в пречистена вода
- проплаквам го след това и
- въря до готовност
(кой има нужда, може да пасира; след тази обработка се сварява много добре и съответно лесно се пасира)
А какво би ме посъветвала..да почна с бял ли?Или пък с нещо друго?
Четох много в библиотеката на кърмаческия...и за ПЗ и за другото захранване,никъде не видях че не се препоръчва кафяв ориз ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1124.0 )
А също никъде не видях и системата на д-р Роси
М/у другото до тук е опитвал само морков,ябълка и круша (по един път)по две-три малки хапчици(като глава на топлийка,или хайде на кибритена клечка),всички сурови и много му харесаха

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 22:07 от nor4y

# 7
  • Мнения: 1 449
1.Трябва ли първо да измием ориза?
Желателно е, особено ако е пълнозърнест.

2.Какво количество мога да направя(изсуша) наведнъж и в какъв съд е подходящо да да го съхранявам
500 г например - първо се суши, после се смила всичко.
Съхранява се поне 1 месец без проблеми.
Най-лесно е в голям буркан за подправки с хубава капачка.


Колко ориз и в колко вода трябва да го накисна за да получа 1-2 лъжички каша?И за колко време?
1-2 лъжички ориз и 2-3 пъти повече вода.
Вари се 10 мин.
Но толкова малко количество каша се приготвя трудно - нужен е много малък съд, за да може да се бърка и да се свари както трябва.
Ако кашата се разрежда с кърма, добре е да се приготви максимално гъста в тефлонов съд например.


3.Колко дни е добре да приема само каша(без нищо друго).
Поне 10-14 дни.

А трябва ли да добавям кърма към тези 1-2 лъжички.
За плавен преход и по-познат вкус на ориза - да.
Достатъчно е да се слага кърма първите няколко пъти или една-две седмици.
По принцип, ако детето се кърми преди/след хранене, няма нужда от кърма в кашата.


Храним се на поискване и не смятам да замествам хранене до 1 год
Поздравления.

# 8
  • Мнения: 1 048
1.Трябва ли първо да измием ориза?
Желателно е, особено ако е пълнозърнест.

2.Какво количество мога да направя(изсуша) наведнъж и в какъв съд е подходящо да да го съхранявам
500 г например - първо се суши, после се смила всичко.
Съхранява се поне 1 месец без проблеми.
Най-лесно е в голям буркан за подправки с хубава капачка.


Колко ориз и в колко вода трябва да го накисна за да получа 1-2 лъжички каша?И за колко време?
1-2 лъжички ориз и 2-3 пъти повече вода.
Вари се 10 мин.
Но толкова малко количество каша се приготвя трудно - нужен е много малък съд, за да може да се бърка и да се свари както трябва.
Ако кашата се разрежда с кърма, добре е да се приготви максимално гъста в тефлонов съд например.


3.Колко дни е добре да приема само каша(без нищо друго).
Поне 10-14 дни.

А трябва ли да добавям кърма към тези 1-2 лъжички.
За плавен преход и по-познат вкус на ориза - да.
Достатъчно е да се слага кърма първите няколко пъти или една-две седмици.
По принцип, ако детето се кърми преди/след хранене, няма нужда от кърма в кашата.


Храним се на поискване и не смятам да замествам хранене до 1 год
Поздравления.
Косе Босе,много благодаря за бързия изчерпателен отговор.Само да попитам наистина ли не е подходящо да зопчвам с кафяв ориз.Ако не е мога да го запазя за по-късно.А с какво да почна,с бял ли?
A каши от бял ориз и елда по същия начин ли се приготвят?

Последна редакция: чт, 17 сеп 2009, 13:55 от nor4y

Общи условия

Активация на акаунт