Торта Гараш

  • 8 221
  • 16
  •   1
Отговори
  • Мнения: 800
Наскоро колежка ми даде рецепта за торта Гараш, била много лесна за изпълнение и винаги сполучлива. Не знам откъде я е взела. Ако рецептата се повтаря, моля модератора да я изстрие.

Аз още не съм я пробвала, чакам отпуската и тогава  Simple Smile

Продукти:
8 яйца
1 1/2 чаша смлени орехи
1 1/2 чаша захар
1/2 чаша брашно
3-4 съпени лъжици какао
250гр масло
течен шоколад Финети

Делят се жълтъците и белтъците. Белтъците се бият на твърд сняг със захарта. Жълтъците се разбиват с 3лъжици захар, 3 лъжици вода. С дървена лъжица се бърка и се смесват  Б и Ж, добавят се орехите, какаото, брашното.  Фъф форма за печене или тавичка се слага хартия за печене/вестник подмазан с мазнинка, изсипва се тънак слой от сместта, около 1.5 см. Пече се, ще си прецените колко според особеностите на фурната. В зависимост от големината на формата трябвало да излезнат 4-5-6 кори/блата.
 Разбива се част от течния шоколад с маслото. Слепват се блатовете с тая смес. оОтгоре тортата се  маже само с течен шоколад. Украсява се с кокос, орехи, бадеми и др. по избор.
А блатовете било хубаво да се  напръскат с ром/коняк.

# 1
  • Мнения: 2 803
Много обичам тортата Гараш. Мерси за рецептата.  bouquet Hug

# 2
  • Мнения: 3 804
Такава още не бях пробвала,но ще се опита. Grinning

# 3
# 4
  • Мнения: 46
Аз също правя подобна торта! Става много вкусна и почти като истинските!   Peace
Ето и моята рецепта:
7яйца
300гр.захар /1,5 ч.ч./
300гр.масло
3ч.ч.смлени орехи
3-4 с.л какао
  - Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на пяна с 150гр.захар
 - Жълтъците също се разбиват с 150гр.захар.Към тях се прибавя, маслото и какаото.Тази смес се дели на 2, като по- голяма част от нея се оставя за намазване на блата.
 -  Другата част се прибавя към белтъците.Към тях се слагат и орехите.Тази смес се слага да се пече на 180 градуса около 30мин./печа само 1 блат/.След като изстине блата се намазва с оставения крем.

# 5
  • Мнения: 411
Аз също правя подобна торта! Става много вкусна и почти като истинските!   Peace
Ето и моята рецепта:
7яйца
300гр.захар /1,5 ч.ч./
300гр.масло
3ч.ч.смлени орехи
3-4 с.л какао
  - Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на пяна с 150гр.захар
 - Жълтъците също се разбиват с 150гр.захар.Към тях се прибавя, маслото и какаото.Тази смес се дели на 2, като по- голяма част от нея се оставя за намазване на блата.
 -  Другата част се прибавя към белтъците.Към тях се слагат и орехите.Тази смес се слага да се пече на 180 градуса около 30мин./печа само 1 блат/.След като изстине блата се намазва с оставения крем.


по4ти съЩата ,доколкото си спомням с 9 яйца и 4  4.4аШи орехи.
правех я за едно заведение в моя град преди 15 години,много се харесваШе.

но Ще се пробва и на авторката

# 6
  • София
  • Мнения: 3 789
Мммммм, обожавам сладкиши с мнооооооого шоколад. Гараш ми е ....доста любима! Mr. Green
Благодаря за идеята! Hug

# 7
  • Мнения: 503
Според мен най сполучливата рецепта за Торта Гараш е на Добрина Венкова,от нейната книжка "Соленки ,сладкиши ,кремове".Там и технологията за направата на шоколадовия маслен крем е малко по различна и като резултат се получава много хубав крем.
Опита ми показва ,че трябва да се купи какао с висок процент за да стане тъмно кафяв крема.

Големи благодарности на авторката на тази книжка.Всички рецепти са много сполучливи. Peace   bouquet

# 8
  • Мнения: 1 777
Ето и още една рецепта за торта Гараш ,майка ми я правеше така като бях малка.

                                            Торта Гараш  


7 яйца -отделени белтъци и жълтъци
3ч.ч.пудра захар
2 1/2ч.ч.смлени орехи
8с.л.брашно
5с.л. какао
2 пакетчета масло(стайна температура)
5с.л.сухо мляко
2 ванилии
5с.л.вода

Белтъците  се разбиват с 1 1/2 ч.ч.пудра захар.Смлените орехи се прибавят като се бърка с лъжица, след тях се прибавя и брашното.Сместа се разделя на 4 равни части.Пекът се 4 блата.Пече се на 200 градуса.

крем:Жълтъците се разбиват с останалата пудра захар(1 1/2 ч.ч.).След това се прибавя какаото,водата,сухото мляко,маслото и ванилиите.
Изстиналите блатове се слепват с крема и с останалия крем се намазва тортата.


Но аз едва ли ,ще я направя по този начин,защото ме е страх от суровите жълтъци в крема.

# 9
  • Мнения: 411
Според мен най сполучливата рецепта за Торта Гараш е на Добрина Венкова,от нейната книжка "Соленки ,сладкиши ,кремове".Там и технологията за направата на шоколадовия маслен крем е малко по различна и като резултат се получава много хубав крем.
Опита ми показва ,че трябва да се купи какао с висок процент за да стане тъмно кафяв крема.

Големи благодарности на авторката на тази книжка.Всички рецепти са много сполучливи. Peace   bouquet

искаШ ли и на нас да я дадеШ тази рецепта ,а може и други изпробвани вкуснотийки(предпо4итам на ли4ни)

# 10
  • Варна
  • Мнения: 939
искаШ ли и на нас да я дадеШ тази рецепта ,а може и други изпробвани вкуснотийки(предпо4итам на ли4ни)
АААаааа, и аз искам, особено ако не е със сурови жълтъци в крема, че и малките ми хубусници да могат да хапнат  Praynig
Иначе имам и аз една рецепта тук от форума, много моля ако някой я е правил да искаже мнение - не е със сурови яйца в крема и ми се струва удачна за децата.
Не съм правила още обаче такава торта, но ще следя темата, че другата седмица мъжот ми е рожденник, а той я обожава и ми се ще този път аз да му я направя.
Ето и рецептата -
За блата-160 гр прясно масло;200гр пудра захар;3 с.л. какао;5 жълтъка и 7 белтъка;300 гр смлени орехи,ванилия.
Белтъците се бият самостоятелно,като пудрата захар се добавя постепенно към тях-това дава обема на блатовете,защото няма набухвател.Маслото се разбива,като се добавят постепенно жълтъците,после орехите и какаото.Белтъците се слагат последни,като се бъркат със шпатул полека.
  Крема е от 150 грама масло разбито със 100 грама пудра захар.Добавям и разтопен кувертюр( 200грама),разбивам отново и чакам да стегне в хладилник около 3 часа.

Извинявам се предварително на собственичката и, но не съм записала чия е  Embarassed, ако си я познае да свирка дали е сполучлива  Peace Hug

# 11
  • Мнения: 549
Според мен най сполучливата рецепта за Торта Гараш е на Добрина Венкова,от нейната книжка "Соленки ,сладкиши ,кремове".Там и технологията за направата на шоколадовия маслен крем е малко по различна и като резултат се получава много хубав крем.
Опита ми показва ,че трябва да се купи какао с висок процент за да стане тъмно кафяв крема.

Големи благодарности на авторката на тази книжка.Всички рецепти са много сполучливи. Peace   bouquet



Я направо вземи я напиши тук рецептата.Май всички сме любопитни.  Joy

# 12
  • Мнения: 1 032
Книгата на Добрина Венкова наистина е с много хубави рецепти. Добре, че Ива ме подсети да я извадя. Ето и нейната торта "Гараш". Преписвам я дословно от книгата:
Продукти
За блата: 10 белтъка, 400 гр захар на пясък, 300 гр смлени орехи
За крема: 100 гр захар на пясък, половин кафеена чашка вода, 100 гр шоколад(2 с.л. какао), 5 жълтъка, 350 гр масло
За кроканта: 75 гр захар на пясък, 2 с.л. вода
Приготвяне на блата: Белтъците се разбиват на сняг, прибавя сезахарта по малко и продължава да се разбива, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите. Всичко се разбърква добре. Сместа се разделя на 4 части, които се изпичат по отделно в по- голяма тортена форма, застлана с хартия, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
Приготвяне на крема: Захарта се сварява на сироп с водата и какаото като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици Докато сиропът е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя изстиналата смес. Получава се пухкав крем. По- добре е вместо како да се сложи шоколад.
Приготвяне на кроканта: Захарта, смесена с водата се карамелизира и се изсипва в намазана с мазнина тава. След като изстине, крокантът се начуква на дребно.
Платките се слепват с крем, като върху крема се посвипва по малко от кроканта. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание.

# 13
  • Мнения: 411
тортата на Добрина   със сигурност е вкусна ,но в оргиналната торта ГАРАШ няма крокант(той променя изцяло вкуса)

# 14
  • Варна
  • Мнения: 939
тортата на Добрина   със сигурност е вкусна ,но в оргиналната торта ГАРАШ няма крокант(той променя изцяло вкуса)
На същото мнение съм и аз, затова отхвърлих някои от попадналите ми досега рецепти  Peace

Общи условия

Активация на акаунт