Консумирате ли диви гъби без притеснение?

  • 26 020
  • 102
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 370
Първо, искам да помоля модераторите да не местят темичката, ако сметнат, че не е за тук, тъй като въпросите ми са сериозни.

Днес половинката ми донесе кашонче със замразени диви гъби от Метро, отново, готвила съм и преди, но след последните жестоки случаи на масово натравяне направо съм....така... Shocked   Гъбите са манатарки и челадинки.

Кажете, вие доверявате ли се на дивите или консумирате само култивирани печурки? Аз не съм гъбар, никак не разбирам, обикновено вземам само и единствено култивирани печурки от магазина. Предишната доза гъби ги сготвих до една, без никакви проблеми, но....

# 1
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Ами какво да ти кажа... не бих купила, ама той като ги е донесъл...Все пак има някакъв контрол. Но гъби, брани от разни самозванци, изобщо не опитвам, веднъж даже се засегнаха, ама това си е техен проблем.

# 2
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Откакто се помня в нашето семейство консумираме диворастяши гъби.Моята баба предаде това на баща ми и той от негова страна на съпруга ми.Във фризера имам постоянно гъби и ги ползвам без страх,защото знам,че са от сигурен източник.

# 3
Доколкото знам,пчеларските
 не а много опасни,най много да се дрискате от тях.Манатарките като се разрежат ,ако посинеят ,значи са отровни.Обикновено те са разрязани на две по дължината за да бъдат проверени за всеки случай.Това го знам ,от една приятелка ,която преди години изнасяше гъби.Не съм чела по темата,не бих искала да подведа някого.

# 4
  • Мнения: 580
Определено мога да кажа ,че се притеснявам .Токсиколозите могат да те накарат да се откажеш и от култвираните печурки ,които при определени условия на отглеждане имало опастноста да се превърнат в отровни .............
ПП Това не значи ,обаче ,че вкусът на дивите гъби е несравним и божествен.............. Blush

# 5
  • Мнения: 5 370
Дени, аз точно поради мнение на токсиколог от Пирогов се панирах, жената споделя в интервю, че дори култивирани печурки у тях НЕ ЯДАТ.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Винаги се притеснявам , но това не пречи да ги консумираме. Искрено се надявам , че следят какви гъби се пускат в търговската мрежа, тъй като натравянето с гъби в повечето случаи има фатален край.

# 7
  • Мнения: 580
Дени, аз точно поради мнение на токсиколог от Пирогов се панирах, жената споделя в интервю, че дори култивирани печурки у тях НЕ ЯДАТ.
Дам ,затова иде реч ...................надявам се ,че не е подкрепила изказването си със снимков материал и описание на симптоматиката ,тогава всеки щеше да е откаже от гъбките ..........то и аз много им се чудя ,обичам ги ,обаче ............... Tired

# 8
  • Мнения: 975
Само култивирани печурки. Диворастящи няма да хапна по никакъв повод, чела съм че и неотровни могат да поемат отровни вещества от подпочвени води, ако наблизо има много отровни гъби.

# 9
  • Разград
  • Мнения: 3 110
У нас мого рядко ядем гъби,ама много рядко.А такива диви или мъжът ми ги бил набрал,отиват директно в кофата.Заявила съм,такива неща у дома да не се носят.

# 10
  • Мнения: 765
Вкъщи гъбите са на особена почит, особено Сърнелите
 
и Булката
По принцип баща ми ги бере, а той ги познава и не се притеснявам Simple Smile

# 11
  • Мнения: 3 804
Не,купувам само от тези в буркани. Peace

# 12
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Не,купувам си в буркан.

# 13
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
  • Мнения: 580
Само култивирани печурки...

# 14
  • Мнения: 5 001
Ядем.....И берем  Mr. Green
Бера предимно сърнела,масловка и печурка...
Ако купувам - купувам от сергията на гъбарите на Женския пазар.Те са със сертификат и разрешение да продават диворастящи гъби.Иначе от случайни хора гъби не купувам.

Общи условия

Активация на акаунт