Веганството - да споделим опит

  • 179 601
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 320
  • Мнения: 3 869
Спиро, завидях ти за гладуването! От две години го планирам, но поне още 6 месеца няма да ме огрее....

Да се върна обаче на темата "кюфтета" понеже метнах тази вечер във фурната една доста добра смес Simple Smile

- кафява елда, накисната за 8 часа
- морков, настърган
- 3 големи печурки, настъргани
- оризови ядки
- нарязан на ситно пресен лук
- мащерка, джодежен, червен пипер, кимион, сол, зехтин (на вкус, аз от зелените слагам по много...)

Морковът го задуших във вода и добавих оризовите ядки да омекнат. Като омекнат стават много лепкави, а кото изстинат още повече Simple Smile Добавих съдържанието на тигана към промината след накисването елда и настърганите гъби, сложих подправките и пасирах не особено старателно. С помощта на червения пипер бях докарала много истински кафяв цвят Simple Smile Лукът прибавахи накрая, за да се вижда в сместа, разбърках старателно и оформик плоски кюфтенца - лепнеха досущ като кайма (сега ми се гади от мисълта за месо, ама имам спомени опреди години...) Пекох ги към час на 160С направо на решетката покрита с хартия за печене. Много, много вкусни станаха Simple Smile

# 1 321
  • Мнения: 1 732
Пробвах да направя палачинките на Реалист,но ми залепнаха без мазнина на незалепващия тиган Grinning(вие на какво ги правите без мазнина,на сач ли?),добавих още брашно и половината стана на питки за обяд,а с другата пица за закуска PeaceДнес ще правя баница с домашна юфка и ще споделя после резултата.

Mомичета за ядките не питах как точно и на какво ги консумирате,а дали всеки път преди да ги ядете в какъвто и да е вид ги миете/киснете,тъй като онзи ден си взех опакова слънчоглед и на етикета пишеше задължително да се изплакнат преди употреба.
Аз като си хапвам само ядки не ги кисна нито мия,а само ако ги правя на нещо.
 
Питах и в друга тема,но тук май е ще получа по-добри отговори-какви пчелен прашец и млечице купувате тези,които сте в Бг?
съжалявам, че са ти залепнали палачинките. Sad
Дано пък питките и пицата са станали вкусни! Grinning
аз имам огромен късмет със сача. Пече ги без да залепва нищо......Купих го точно заради това, за да не ползвам никаква  мазнина и да не става мазно и пържено.....
ядките- когато ги добавям към салати или запеканки- преплаквам предварително.
когато ги хапваме просто ей така- тогава обикновено не ги мия- не предпочитам да са влажни..... но гледам да са в черупки или био-опаковка, херметично затворена.
Meg!
страхотна вариация на кюфтенца си измислила!!! Simple Smile
не съм се сещала да добавям точно оризови ядки.
би ли ми обяснила какво представляват? Като овесените ли, например?
тук купувам нещо като поп- корн от киноа, амарант, елда....- прилича на едновремешния въздушен ориз , който го купувахме като деца.../той обаче беше оцетен и подсладен/.
Има и едни "хрупанки", които са кръгли - като въдушни хлебчета от 7- зърна- с киноа, амарант, ориз  и т.н. Купувам такива на сина ми като крекерче за хрупкане. С тях дали ще стане рецептата?

# 1 322
  • Мнения: 19 339
Ася, много неприятно наистина Confused А възможно ли е да не ти понася брюкселско зеле именно защото стомахът ти е отвикнал от него.
Може би е добър вариант да хапваш прости манджи без много съставки и дълга обработка, за да са по-лесно смилаеми и да видиш след известно време пак така ли ще ти става от зеле  и гъби.

Спиро, сподели какъв метод на пречистване прилагаш? Съвсем пълен глад ли?
И аз имам нужда, но вече хич не издържам на глад, дори и на плодове с чай. Гледах за житния режим, но четох из форума, че било хубаво да се прилага февруари месец....

Реалист, миеш ли семената от Биоснаки на течаща вода, докато кълнят в уреда? Аз установих, че в буркана ми е по-лесно заради миенето. Пълня го през решетката с вода и оставям да се оттича. Така няколко пъти на ден преплаквам на течаща вода. С уреда трябва да слагам семената в цедка, да ги измия на силна струя и да ги върна обратно в уреда. Иначе елдата например не се измива от слузестото. Гледам, че някои от вас пръскат само с пулверизатор след първото кисенене. Май няма смисъл от чак толкова миене, но пък ме е страх да не завъдят някакви микроорганизми или мухъл.

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 03:25 от В_и_В_и

# 1 323
  • Мнения: 236
Момчета, тези сачове не са ли от глина??И с какво са боядисани или покрити??Чудя се не  е ли вредно това?Чувала съм коментари по въпроса за глината.

# 1 324
  • Мнения: 4 392
Да отговоря набързо: в гладуването съм съвсем прохождаща и досега съм правила само едно 36-часово, сега правя второто. Нищо особено. Пия само протиева вода/ от разтопен лед/. Решила съм да го правя на Екадаши. Вчера почнах. Следващото планирам на 10. 12 и ако имам късмет тази година ще направя още едно на 23.12. Peace

Ако се интересувате, да пусна тема, ако няма такава.


# 1 325
  • Мнения: 1 732

Реалист, миеш ли семената от Биоснаки на течаща вода, докато кълнят в уреда? Аз установих, че в буркана ми е по-лесно заради миенето. Пълня го през решетката с вода и оставям да се оттича. Така няколко пъти на ден преплаквам на течаща вода. С уреда трябва да слагам семената в цедка, да ги измия на силна струя и да ги върна обратно в уреда. Иначе елдата например не се измива от слузестото. Гледам, че някои от вас пръскат само с пулверизатор след първото кисенене. Май няма смисъл от чак толкова миене, но пък ме е страх да не завъдят някакви микроорганизми или мухъл.
Не ги мия под течаща вода. Поливам ги обилно с вода/с каничка/, която чрез дренажната система си се изтича, увличайки достатъчно задоволително отпадните продукти. Елдата я поливам малко повечко. То си става като миене.... Не ме притеснява лигавото от елдата. Каквото се измие - измие, каквото остане- остане.  Peace
СпирОлина,
това с протиевата вода е много хубаво. Simple Smile Кажи ми , моля те, каква вода замразяваш. И има ли правило за размразяването на леда после, за да го пиеш?
Аз замразявам кипнала вода на формички лед. После като правя чай на детето, му слагам ледче в чая . Така дали е добре?
не съм сигурна дали като мушна леда в горещия чай, размразеното по този бърз начин парче лед ще е протиева вода?  Thinking

# 1 326
  • Мнения: 4 392


СпирОлина,
това с протиевата вода е много хубаво. Simple Smile Кажи ми , моля те, каква вода замразяваш. И има ли правило за размразяването на леда после, за да го пиеш?
Аз замразявам кипнала вода на формички лед. После като правя чай на детето, му слагам ледче в чая . Така дали е добре?
не съм сигурна дали като мушна леда в горещия чай, размразеното по този бърз начин парче лед ще е протиева вода?  Thinking

Има правило, да.
Може да се ползва вода от чешмата. Водата се налива в емайлиран или стъклен съд и се слага във фризера. Щом замръзне и се покрие с тънък лед, се вади, ледът се изхвърля, а водата се прехвърля в друг съд и се връща във фризера. Когато замръзне наполовина или 2/3 от съда, пробивам дупка с ножа, изливам водата и оставям леда да се разтопи. Водата от леда е т.нар. протиева вода,  вода, 80 % пречистена от примеси и вредни вещества и структурирана при това..

Аз ползвам за цялата процедура минала през филтъра на  кана Брита вода, така че може и да увеличавам процента на пречистването така.. Laughing Предполага, и с изворна ще е супер.

Но е доста обстоятелствена  и времеемка процедурата.  Сега  нямам време и вода да си правя, затова реших поне по време на гладуването да се заиграя.  Grinning

Лятото протиевата вода си я енергетизирах на слънце по цял ден.

Тази вода я сравняват с "чист лист хартия", тоест от нея е изтрита информацията и като я пием, не само сменяме течността на организма, а и сменяме и патологичната информация за болестите, записани върху нея. Или записваме тази информация върху чиста течност и така я извеждаме от организма.



Аз пък искам да ви питам друго..
Леща Izzi - българска уж, екстра качество уж. Вярно, сварява се не по-трудно от други видове, но понеже винаги отделям една чаша от накиснтото количество за кълнове .... за пръв път не виждам нито едно кълнче!
Какво са я правили тази леща, с антикварна стойност ли е, с химикали ли, с радиация ли..... не е читава!

ЗНАЧИ Е ГЕННОМОДИФИЦИРАНА ХРАНА/В ЛАБОРАТОРИЯ РОДЕНА И НЕМОЖЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА,ЗА ДА ИМАТ РАБОТА И ЛАБОРАТОРИИТЕ... #Cussing out, ПОСЛЕ ДА НЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО СМЕ АЛЕРГИЧНИ И БОЛНАВИ,ПРОСТО ЯДЕМ ХИМИИ И АКО ПРОДУЛЖАВАМЕ ТАКА СКОРО И НИЕ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДАМЕ... Sick



Дали това е единствената причина? Да няма някоя друга? Thinking МНого ми се ще да не е това.. Cry ooooh! Crazy После ще ви кажа защо питам..

За ГМО съм пуснала тема в Клюкарника днес. Моля ви, подпишете петицията. Hug Спешно е!

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 20:11 от СпирОлина

# 1 327
  • Мнения: 3 869
Спиро, разби ме направо! Алхимията цари в твоята кухня Simple Smile

Реалист, въпросните оризови ядки са био-продукт от Германия (или поне там пакетиран). На опаковката пише Reisflocken.

Не я знам тази леща на Изи, аз купувам Крина, но съм пробвала да покълвам от нея. Обаче открих защо не ми покълна био-ечемика!! Оказа се, че е по-особена технологията за него (вероятно свързана с беленето му) - продаваният обелен овес е предварително задушен на пара и после само се вари, без накисване. За покълване когато купих беше небелен...

# 1 328
  • Мнения: 1 732



Реалист, въпросните оризови ядки са био-продукт от Германия (или поне там пакетиран). На опаковката пише Reisflocken.


ясно. Simple Smileблагодаря.
чисти оризови не съм купувала никога. Само в смески - пакети от по 6 зърнени "ядки"- т.е. въпросните "Flocken"..........
СпирОлина,
благодаря ти за "рецептата" за живата вода.....
оказа се, че това ми е познато и съм го чела някъде ..... само че мен ме мързи да се старая толкоз.........
и си замразявам водичка на формички ......
и все пак се надявам, че преминавайки от едното агрегатно състояние, в другото, водата се е структурирала и ще има ползовторен ефект...........

# 1 329
  • Мнения: 561
СпирОлина, как издържаш толкова време без храна? Аз съм с ултрабърз метаболизъм и ям през 2 часа  Embarassed. Всеки пречистващ режим, който съм подхващала, е продължавал от сутринта до обяд. Гладът много ме изнервя. Не знам дали мога да променя това-от малка съм със зверски апетит (ядяла съм трохите под масата като бебе).

# 1 330
  • Мнения: 2 652
Спиролинке, моля те пусни отделна тема за пречистване. Нямаме си, пък и аз съм се снабдила с някви билкови хапове за 5-дневно пречистване. Тъкмо ще споделя.

# 1 331
  • Мнения: 1 849
И аз правех едно време пречиствания, през петък. А 5-дневно - на чайове през пролетта. Много добре ми действаше, има си кризи - на 24 часа, на 3-тия ден и на края. Мозъка ти се избистря, а кожата се изчиства. Ама сега - такова нещо не ми се прави, трябва да се мотивираш и да си кажеш: Започвам! - другото е въпрос на навик, както е и с месото. Човек като го приеме сериозно и реши: От утре спирам и става! Помня, че си бях залепила бележки: Днес не ям! - да не се пресегна към нещо на масата.  hahaha

# 1 332
  • Мнения: 1 048
СпирОлина, как издържаш толкова време без храна? Аз съм с ултрабърз метаболизъм и ям през 2 часа  Embarassed. Всеки пречистващ режим, който съм подхващала, е продължавал от сутринта до обяд. Гладът много ме изнервя. Не знам дали мога да променя това-от малка съм със зверски апетит (ядяла съм трохите под масата като бебе).
все едно аз го казвам това....само за трохите под масата като бебе не знам,но ще питам нашите Grinning

Имаше един период,в който правих 24 часово пречистване да кежем веднъж на седмица(като разтоварващ ден само на вода),но за да мога да издържа го разделях на 2 дни-тоест сутрин закусвах и после чак на другия ден обядвам и т.н.,или закусвам и обядвам на единия ,а на другия чак след обед или нещо от сорта.Правих за около 24 часа ,но винаги в рамките на 2 дни,че иначе ..... #Crazy #Crazy

Последна редакция: ср, 09 дек 2009, 10:45 от nor4y

# 1 333
  • Мнения: 189
браво на гладуващите-пречистващите се   bouquet

аз от три години не съм "гладувала"
а май нещо вече сложно ми изглежда
преди просто си казвах от утре и почвах
20 дни чай, плод, 10 захранване - по метода на Л.Ковачева
Великденските и Коледните пости така ги изкарвах
но сега нещо вътрешно не усещам желание, макар мозъка ми да калкулира, че три години сигурно не съм правила пречистване
а може би защото кърмя и тялото ми си има друга задача и не му се мисли за това сега
ще видим после....

аз искам да питам мамите, които са тук в тази веганска тема, но са вегетариянки, т.е консумират мляко и яйца
какво мляко използвате и давате ли на децата и колко пъти

и какво ви възпира да преминете на вегански начин на живот - навик или нещо друго...
благодаря

# 1 334
  • Мнения: 4 392
Грейс, има такава тема:


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254257.15


Къде  да ви отговоря -тук или там? Къде ще пишете? Laughing

fotinaklaros, ще си позволя да "пророкувам" отговорите . "Не е лесно да се откажеш от млечните. Организмът е свикнал прекалено много. "И е точно така. Peace

Аз, понеже го направих изведнъж/ спрях и месото и млечните/, доста време след това ми липсваше кашкавалът и хубавото сирене/ и още ми липсват понякога/ Друг е въпросът,  че ми се отщява, като знам какво тъпчат вътре.
В повечето случаи обаче ми миришат на нещо тежко.
За 3 години два пъти съм се изкушавала да хапна кашкавал.
Но ако усетя, че организмът ми има нужда, още сега ще почна.
Просто вече гледам на тези продукти като на още една шлака, която трябва да се чисти после. Joy


 

Последна редакция: ср, 09 дек 2009, 11:25 от СпирОлина

Общи условия

Активация на акаунт