PANNA COTTA:o)))

  • 8 866
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 465
Привет на всички кулинарки Wink Party

пускам темата с молба за хубава изпитана рецепта за "PANNA COTTA" Praynig
Не че в нета няма, но вече пробвах 3 и все не стават като тази, която наскоро хапнахме в един ресторант newsm78
Ако някой вече е успял да направи вкусна, стегната и с приличен вид пана кота, моля да постне рецептата Praynig Praynig Praynig
Благодаря на всички предварително! Hug

# 1
  • Мнения: X
И аз щях да правя днес,но отложих за утре.
Рецептата е от форума,накратко желира се кисело+прясно мляко и захар,но аз взех и заквасена сметана,ще сложа и от трите,имам и какао,може да го направя на два цвята+парченца нектарина на дъното на чашата.Отгоре ще накапя/като стегне/ сироп от ягодово сладко.
Ще следя тук и за други варианти.

# 2
  • Мнения: 1 313
Ето един вариант от мен, Панна Кота с пъпеш Peace

# 3
  • Мнения: 1 465
PURE ELIXIR  и Еsy, благодаря и на двете. Със сигурност ще пробвам и двата варианта Hug Нали лесно и бързо се прави. Wink

# 4
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
Поля, аз го правя по тази рецепта (понеже знам, че четеш френски  Wink):
http://www.cuisine.tv/cid4143/panna-cotta.html
(като замествам babeurre или с айрян, или с прясно мляко с 1 с.л. бял оцет в него и оставено да престои 10ина минути)
Правила съм и изцяло с течна сметана, но ми стои малко тежко  Peace

Преди време опитах и една панна котта с кисело мляко (рецептата я беше дала Мадагаскар във форума):

Panna Cotta allo Yogurt
http://kitchenpantry.blogspot.com/2006/06/panna-cotta-allo-yogurt-miele-e.html 
200мл.сметана
25 гр.захар
2 гр.жeлатин,
60 гр.мед,
150гр.кисело мляко
Cмесваме захарта, сметаната и жeлатина да се затоплят на слаб огън без да завират, слагаме меда да се разтвори добре, махаме от огъня и добавяме киселото мляко, намокряме със студена вода формичките и изсипваме, оставяме в хладилника поне за 4 часа. декорираме.

Ето и как изглежда резултатът:
тук 

И честита дъщеричка, да ти е жива и здрава! Hug

# 5
  • Мнения: X
Снощи малко ги нахвърлях нещата,за това ето рецептата,която имам от Lindita:

Пана кота с кисело мляко / Panna Cotta allo Yogurt

Продукти за 4 порции:

200 мл прясно мялко
2 ванилии
3 с.л. захар
1 пакет желатин (10 грама е пакетчето-разтваря се в 4 супени лъжици студена вода)
150 мл кисело мляко
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки)

Приготвяне:

Загрейте млякото със захарта на котлона.
Добавете към него предварително разтворения желатин.
Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа и на тънка струйка добавяйте прясното мляко към киселото с постоянно бъркане.
Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.
Изстудения крем обърнете върху чиния и полейте с леко затоплен конфитюр. Наръсете с пудра захар
и гарнирайте с пресни плодове, ако желаете

# 6
  • София
  • Мнения: 461
Снощи малко ги нахвърлях нещата,за това ето рецептата,която имам от Lindita:

Пана кота с кисело мляко / Panna Cotta allo Yogurt

Продукти за 4 порции:

200 мл прясно мялко
2 ванилии
3 с.л. захар
1 пакет желатин (10 грама е пакетчето-разтваря се в 4 супени лъжици студена вода)
150 мл кисело мляко
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки)

Приготвяне:

Загрейте млякото със захарта на котлона.
Добавете към него предварително разтворения желатин.
Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа и на тънка струйка добавяйте прясното мляко към киселото с постоянно бъркане.
Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.
Изстудения крем обърнете върху чиния и полейте с леко затоплен конфитюр. Наръсете с пудра захар
и гарнирайте с пресни плодове, ако желаете


рецептата е супер PeaceПравя го редовно,и детето го харесва Grinning
Ето го първия ми опит

# 7
  • Мнения: 402
Един въпрос- "panna cotta"-  френски или италиански десерт е ? newsm78 Thinking newsm78
Щото се превежда поне от итал.,като "готвена сметана". Така че според мен в рецептите трябва да има задължително сметана Wink

# 8
  • Мнения: X
Един въпрос- "panna cotta"-  френски или италиански десерт е ? newsm78 Thinking newsm78
Щото се превежда поне от итал.,като "готвена сметана". Така че според мен в рецептите трябва да има задължително сметана Wink
Аз сложих кис. мляко На баба 4.5%+кофичка заквасена сметана+прясно мляко+нектарина+какао.

# 9
  • Мнения: 1 465
Един въпрос- "panna cotta"-  френски или италиански десерт е ? newsm78 Thinking newsm78
Щото се превежда поне от итал.,като "готвена сметана". Така че според мен в рецептите трябва да има задължително сметана Wink
Е, италиански е разбира се. В една от рецептите из нета пишеше, че бил почти толкова известен италиански десерт, колкото и тирамисуто. Flutter
А аз пък си бях взела една книжка само с италиански рецепти и там рецептата съдържаше маскарпоне, прясно мляко, сметана, ванилия, захар и желатин. Онзи ден се видяхме с една приятелка италианка и като и споменах за тази рецепта учудено ме погледна и каза, че за пръв път чува в панна котта-та да се слага маскарпоне. Shocked То и след това като погледнах други рецепти в нета, в нито една не присъстваше. А наистина във всяка от рецептите имаше прясно мляко и сметана.
Роца, благодаря много и за рецептата и за честитката за бебка. Hug
кафе със сметана, изглежда чудесно, благодаря и на теб! Grinning

# 10
  • София
  • Мнения: 3 090
Ето една оригинална рецепта за паннакотта. Тъй като поразгледах доста рецепти от нета, ми направи впечтление, че се използва желатин от риба и пръчка ванилия. Е, ще стане и с нормален желатин, и с обикновена ванилия, но който може да използва пръчка, става доста по-ароматно.
Продуктите:
3 листа рибен желатин (6 гр)
500 мл течна сметана
150 гр  захар
1 пръчка ванилия, на която се прави разрез с остър нож по дължина, без да се разделя на две
Приготвяне:
Желатинът се накисва в студена вода за десетина минути. Сметаната се слага в тенджерка, добавя се ванилията, захарта и се затопля всичко на слаб котлон, без да ври. Добавят се  изстисканите листа желатин и се бърка сместа, докато не се разтопят. Прецежда се сместа през фина цедка и се изсипва във формички. Поставя се в хадилник поне за 5 часа. Преди сервирането се потапя формичката за няколко секунди в гореща вода и се обръща в чинийката за сервиране. Гарнира се с течен карамел,  разтопен шоколад, плодов сос или както  ви харесва.
Попаднах пак в този сайт и на вариант с кокосово мляко, изглежда вкусно и мисля да го пробвам тези дни.
Продуктите са същите, но желатинът е 8 гр, захарта - 120 гр, сметаната - 400 мл и се добавят 300 мл кокосово мляко, неподсладено.
Начинът на приготвяне е същият, може да се добавят и няколко лъжици кокосови стърготини.
Гарнира се с шоколадов сос, приготвен половин час преди сервиране.
За соса:
100 гр шоколад
8 с. л. кокосово мляко
Натрошеният шоколад се разтопява на водна баня, добавя се горещото кокосово мяко и се бърка до еднородна смес.
При сервиране се поръсва с 6 ч. л. кокосови стърготини.

Общи условия

Активация на акаунт