Защо ми спадат сладкишите и кекса?

  • 18 337
  • 46
  •   1
Отговори
  • Мнения: 572
Всеки път като ги извадя от фурната и бам, след 2 мин. спадат  Sick
Е, че не съм перфектна готвачка - не съм, особено в сладкишите, но ако знаете тайната, моля  Praynig споделете я!

# 1
  • Мнения: 22 867
Не печеш на нужната температура, по-рядко от нужното тесто, за друго май не се сещам newsm78

# 2
  • Мнения: 508
Предполагам неги доопичаш добре, когато  са леко недопечени така спадат. При по-рядко тесто също има такъв проблем.  Иначе в началото до 15-20 минута фурната не се отваря за да не спадне сладкиша. Ама това е за в началото, а ти казваш, че спада след като го извадиш newsm78, е това е мисля си, че не ги доопичаш.

# 3
  • Мнения: 5 008
За първи път ми спадна така сладкиш вчера, не го бях правила досега, с доста банани, май беше недопечен Tired

# 4
  • София
  • Мнения: 2 658
Ако наистина не можеш да прецениш дали ги опичаш добре, към края, бодни с едно шишче и виж да не остава смес по него. Предполагам, че като извадиш сладкиша не го оставяш на студено, нали?

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравей!

Мисля че проблема ти е, че печеш на високо температура, така сладкишите се "запечатват" - отдолу и отгоре изглеждат изпечени, но вътре са сурови.

На колко градуса печеш и в каква фурна?

# 6
  • София
  • Мнения: 152
Вчера Иван Звездев каза кексовете да се оставят да изстинат във фурната - така няма да спаднат  Peace

# 7
  • Мнения: 572
Хей, благодаря на всички за идеите! Пека на 200 градуса, така пишеше в рецептата. Дали е висока или не - не знам. За това че първите минути не се отваря фурната също съм чувала и го спазих. Сладкиша се наду - стана супер, проверих го с клечка за зъби, изглеждаше суха и го извадих. В рецептата не пишеше колко време да се пече. От вашите идеи предполагам, че не е бил все пак добре опечен. Освен това не го оставих във фурната, а го извадих. Е, добре че не го извадих все пак навън на балкона Embarassed И това че го извадих от фурната сигурно също е спомогнало за да спадне.
И още нещо - в рецептата пишеше в предварително загрята фурна. То добре, но мисля, че natalyna е права, защото се образува нещо като коричка отгоре и се наду, но после тази коричка няма как да си седи и спада.
Мисля че е бил недопечен заради предварително загрятата фурна.  Peace

# 8
  • Мнения: 5 008
Според мен ти е силна фурната. В рецептата на този дето правих пишеше на 190, а аз пека по принцип в началото на 180, после ако се наложи намалявам до 160. Никога не ми е спадал сладкиш, вадя ги веднага от фурната.

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Мда, на силна фурна печеш.
При сладкишите и кесовете са достатъчни 170-180 градуса. Опитай така и виж дали има разлика.
Ако оставяш във фурната да изстива, остави и вратичката отворена, иначе може да се получи конденз. Peace

# 10
  • Мнения: 7 420
Вчера Иван Звездев каза кексовете да се оставят да изстинат във фурната - така няма да спаднат  Peace
    Винаги ги вадя и обръщам веднага.Не спадат. Peace

    Мисля,че Наталина е права за температурата.200 градуса са много.Аз ги пека на 160-170 градуса + вентилатор.
    И ги слагам в незагрята фурна.

    И за количеството на брашното в кекса трябва да се помисли,както споменава Лабрекс.

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Вчера Иван Звездев каза кексовете да се оставят да изстинат във фурната - така няма да спаднат  Peace
    Винаги ги вадя и обръщам веднага.Не спадат. Peace
   

Хихи и аз, ама си замълчах, викам чакай да не подкопавам авторитета на Звездев... Whistling
Селма   Hug

# 12
  • Мнения: 7 420
  Wink Hug

   Освен,ако в рецептата на конкретния сладкиш не пише,че не трябва да се вади веднага....
   Сещам се,имаше един такъв при Цецето с овесени ядки.Но си беше по-особен,много ронлив сладкиш. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 45
В една рецепта за чийзкейк, беше написано следното нещо." Като разбъркваме с миксер трябва да е на бавна скорост, за да не влиза много въздух в сместа. Ако влезне много въздух в сместа, то кейка ще бухне при печенето, но ще спадне веднага след като го извадим от фурната". Първият път го направих без да се съобразя с това нещо и както беше" бухнал"- така след това спадна, след това го направих както съм написала и стана ОК.

# 14
  • Мнения: 572
 Hug Златни сте! Благодаря много на всички! Този отива в кофата  Sick , даже мъжът ми който много обича сладко не го иска  Cry , явно наистина съм го ....
 Обаче съм се амбицирала и ще се пробвам пак  Peace Или ще се науча да ги готвя тия сладки неща или  smile3538
Ами аз не съм си купувала миксер  Embarassed Имам пасатор и действам с него  Embarassed

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт