Хубаво червено вино

  • 36 018
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 1 206
Ние в момента пием домашно вино, направено  от моя свекър в град Оряхово. Купил е гроздето от месни лозови масиви, наскороро засадени. Виното е букет, но основният сорт е каберне совиньон. Казва, че реколтата тази година била много добра, гроздето било с висока захарност и във виното, което пием в момента няма и 1 грам добавена захар. Божествено е! Има остатъчен вкус на боровинка, горски плодове...
Иначе от купешките напоследък харесвам Tera Tangra. Пихме и разкошни вина на Шато Бургозоне /Оряхово/, най-много ми хареса бялото /шардоне, ако не се лъжа, спечелило е сребърен медал на изложение в Брюксел, в конкуренция с 600 производители/. Оряховските вина ни ги подариха, иначе ги виждах в Метро, струват по двайсет и няколко лева и на мен ми идват малко скъпичко...

# 31
  • Мнения: 58
Lulumba, хубави съвети даваш, но работиш ли в този бранш? Защото някои от нещата, които пишеш, са много далеч от истината....

# 32
  • Мнения: 1 085
Lulumba, хубави съвети даваш, но работиш ли в този бранш? Защото някои от нещата, които пишеш, са много далеч от истината....

Е, кажи тогава каква е истината.

# 33
  • Мнения: 327
нашето любимо червено вино е КАБЕРНЕ СОВИНЬОН РЕЗЕРВА - http://www.vinpromrousse.com/content/view/46/88
доста хвалени са и тези вина - http://www.leventa-bg.net/products.html - но не сме ги пробвали

# 34
  • Мнения: 58
Corset, имам предвид, че колежката борави на обща нога с понятия като разреждане с вода, слагане на спирт, добавки и т.н. Има и хубави, и лоши вина, не може да се казва, че почти всичко индустриално произведено е бъкано с боклуци. Аз лично най-лошите вина, които съм опитвала, са били домашни - защото най-често хората залагат на количеството и нямат грам понятие от технология и подбор на суровини. Докато днешните винпроми имат такива инсталации, с такива чисти ензими се работи, че при всички положения, ако вложат добра суровина, ще изкарат в пъти по-добро вино.
Или твърдението, че червеното вино било най-чисто от примеси...ами, извинете, ама евтините червени вина за Русия, дето се изнасят в контейнери, са произведени от бяло вино с аромат и оцветител - еноцианин, който представлява екстракт от люспата на гроздето. Т.е., горкият еноцианин е оцветител..ама аз лично не бих го заклеймявала като лоша добавка. Освен във Франция, не си спомням някъде да не можеш да го използваш легално. Но за французите все пак виното е религия.
Или че в Мезек няма масиви - мен лично малко ме интересува. Повечето вина така или иначе не са регионални, а се правят от селекция на сортове - в този смисъл, Катаржина могат да си кръстят селекцията както си искат. И не е лошо човек да се информира малко от енотечните класации преди да ги оплюе...защото аз лично не си спомням просволутия Мавруд на Асеновград някъде да съм го виждала наскоро...
Относно добавките, особено пък на спирт - в момента начините на работа са много по-различни от подобни фантазии. И на фона на един хляб дори, виното е чиста вода ненапита.
Такива неща си мислех, като четях поста. Мога и още да пиша, ама хайде да не излезе, че се заяждам. Весели празници и наздраве!

# 35
  • Мнения: 5 228
Едно от добрите български вина, което ме е впечатлявало напоследък, е Пендар: http://www.meik98wines.com/product.php?r=8&r1=241&p=4712
Подари ми го приятел, който е един от най-добрите сомелиери в България, така че и професионалист го препоръчва.

Иначе аз съм любител на Черга и вкъщи винаги има червено и розе Черга, за собствена употреба.

# 36
  • Мнения: 1 085

Не се заядаш, хубаво е че написа това. Поне зе мен е много, много интересно.

# 37
  • София
  • Мнения: 6 372
В Мезек по принцип гроздови масиви няма, така че незнам какво е това грозде.

според филма, който гледах онзи ден за Катаржина Естейт, лозя там има. Simple Smile френски разсад.

http://katarzyna.bg/pub/article/14

# 38
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 930
Malena, не съм колежка.  Peace Това, което написах е от личен опит (тоест от опита покрай баща ми, на който това беше хобито, както вече споменах) плюс опита на най-известните родни сомелиери, с които се наложи да работя служебно преди време за доста дълъг период.
Естествено, че не всички купешки вина са боклуци. Изобщо не съм твърдяла подобно нещо. Както и не всички домашни вина са добри. В крайна сметка харесването на една или друга марка, е и въпрос на личен вкус. Тези, които аз споменах, на мен конкретно най-много ми харесват. Друг може да харесва други. А конкретно Мавруда, за който ти твърдиш, че не съществува, снощи довършихме едно шише. Съжалявам, че не прочетох поста ти по-рано, за да снимам етикета и да ти покажа, че такова вино съществува. Разбира се, ако си професионалист, както твърдиш, трябва да знаеш, че има такова вино. Wink Предполагам, че като професионалист знаеш, че енотечните класации не са една и две и се обновяват постоянно и в голяма степен зависят от пазар, реклама на дадена марка и т.н. Не помня в моя пост да съм ги отрекла.  Thinking Но може пък очите и паметта да ме лъжат. newsm78
jam, това е точно този разсад, за който вече писах. Но той не е край Мезек, а край Сива река. И гроздето от него се изкупува до дупка от изби Любимец. Мезек е село почти в планината и няма как да има масиви. Познавам добре региона. Всъщност нашите лозя са именно в този масив. Иначе наоколо започнаха масово да садят лозя за производство на вино, но те нямат много общо с въпросния френски масив. За единия масив знам, че са използвали разсад от френския масив, но лозето е все още младо и ще го берат за първи път едва догодина. Другият масив е на Тодор Батков и е шарен откъм сортове.

Последна редакция: пн, 28 дек 2009, 11:57 от lulumba

# 39
  • Мнения: 143
Тера Тангра Органик - препоръчвом с две ръце. ТТ също е добро, но първото  по- ми допада Wink
И на мен ми хареса Органика, но не съм го виждала по магазините, затова не го препоръчах.

corset, с какво почерпи гостите си?!

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт