Яхния от карфиол с кюфтенца
1 голяма глава карфиол
2гл лук
2-3 скилидки чесън
2с.л. брашно
1ч.л. червен пипер
1ч.ч домати за готвене
сол и чер пипер на вкус
2-3 сурови наденички за печене на скара
Карфиолът се накъсва на малки розички,а кочана се нарязва на парченца.В малко олио се запържва до омекване лука,чесъна,поръсва се с брашното,червения пипер и подправките и се залива с 2-3ч.ч. вода.В този сос се пускат кочанчетата на карфиола и докато врат,наденичките се обелват и съдържанието им се прави на кюфтенца,които се пускат също да поврат малко в соса.Добавят се доматите и розичките карфиол и ври около половин час до готовност.
Карфиол с кайма
1 малка глава карфиол
1п кайма (400гр)
1ч.ч домати за готвене
1гл лук
2-3скилидки чесън
сол,чер пипер
кашкавал
Карфиолът се накъсва на розички и се вари в подсолена вода до омекване.Каймата се запържва с лука и чесъна,добавят се подправките и доматите и се оставя да поври няколко минути.Изсипва се в тавичка,отгоре се нареждат розичките карфиол,обилно се посипва с настърган кашкавал и се запича във фурната до златиста коричка.