Отговори
  • Мнения: 104
Малко глупав въпрос като гледам какви умения имат всички в този форум, но не и за лаици като мен.
Искам да сготвя кюфтета с доматен сос,но без да пържа или пека предварително кюфтетата и майка ми каза, че нищо нямало да стане, а не ми се правят експерименти и да хвърлям продукти.Поразрових се из нета, някои рецепти пише да се варят40мин други 15мин и накрая каква е истината.Аз и два часа бих ги варила,но дане загори  пък соса newsm78.Дали да не ги варна във водичка и после нещо да смеся със соса и пак да поврят,че това са си едри кюфтета,не като за супа топчета.Леле, сигурно съм развеселила някого.

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 17:51 от меви

# 1
  • Мнения: 22 867
Виж рецептата на пеп-4о, тя е без пържене. Сваряват се кюфтетата, не се притеснявай, като заври соса, намали огъня и ги остави. Точно време не мога да кажа, защото не знам колко са големи, но 30-40 мин ще им стигнат, пък можеш и да опиташ дали са готови.

Сетих се и за чирпанските кюфтета на Морена.

# 2
  • софия
  • Мнения: 2 140
Аз ги слагам направо да врят в соса за 30-40 мин. Peace

# 3
  • Мнения: 4 668
Аз ги слагам направо да врят в соса за 30-40 мин. Peace
И аз така .
Само където никой освен мен не ги обича  Confused

# 4
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Много обичам яхния кюфтета с доматен сос, правя си ги само по тази форумска рецепта, винаги са ми ставали много добре сготвени без предварително запържване, готвя ги в метална тенджера с капак.

Кюфтета с доматен сос

В тенджера задушавам 2 глави кромид лук и 2 моркова нарязани на четвъртини в зехтин. В каймата слагам ориз, сол и пипер, омесвам и оформям кюфтета. Слагам ги в тенджерата при лука и моркова. Изсипвам домати (пресни настъргани или консервирани), малко вода. Количеството домати зависи от броя кюфтенца, гледам да се покрият с течността. Овкусявам със сол и чубрица. Оставям на къкрят на котлона за около 40мин.
Накрая слагам малко нишесте разтворено в студена вода за да посгъстя соса.

Според мен можеш да сложиш и картофи и по малко домати или други зеленчуци, пак ще стане.

# 5
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
И аз не пържа кюфтетата, когато правя ги правя със сос. В сместа освен ориз, лук и подправки, слагам и едно яйце.

# 6
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
Аз ги слагам направо да врят в соса за 30-40 мин. Peace

и аз така, също като за супа топчета

# 7
  • Мнения: 27 524
И аз не запържвам за тези рецепти. Правя с бял или с доматен сос. И в двата случая оформям кюфтетата с кайма, ориз и подправки напълно сурови, овалвам в брашно и пускам едно по едно в кипящия сос. После те си знаят работата - щом изплуват, значи са готови.  Simple Smile Оставям още малко да поврат и това е, никога не остават сурови, но разбира се, няма да ги правиш огромни - аз ги правя колкото топка за пинг-понг  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 65
И аз не запържвам за тези рецепти. Правя с бял или с доматен сос. И в двата случая оформям кюфтетата с кайма, ориз и подправки напълно сурови, овалвам в брашно и пускам едно по едно в кипящия сос. После те си знаят работата - щом изплуват, значи са готови.  Simple Smile Оставям още малко да поврат и това е, никога не остават сурови, но разбира се, няма да ги правиш огромни - аз ги правя колкото топка за пинг-понг  Simple Smile

и аз така ги правя. Стават супер.

# 9
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
По същия начин като Блонди ги приготвям....и на мен не са ми оставали сурови,не ги сплесквам като кюфте,а ги правя на топче

# 10
  • Мнения: 3 268
За днес бях приготвила кайма за вечеря.Благодаря ви за чудесната идея!

# 11
  • Мнения: 475
Замесвам каймата като за нормални кюфтета за пържене - лук, хляб, яйце, подправки... Плясвам в тавата и заливам с домати, каквито имам - стъргани, пасирани. Нахвърлям отгоре още малко лук, чесън, капвам мазнина и малко вода, пак подправки. Слагам във фурната и отивам да обръщам внимание на мъжете си  newsm44

# 12
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
Никога не ми е хрумвало първо да запека или изпържа кюфтетата  Wink
Но това е защото съм мързелива и гледам да цапам възможно най-малко съдове

Омесвам си кюфтетата от кайма, лук и подпрафки /не слагам ориз/. Често използвам и готови кюфтета, когато нямам много време, или пък ме мързи  Embarassed
В тенджера запържвам 1-2 глави лук и 2 моркова, добавям кутия и половина /от по 800гр/ млени домати или домати на кубчета, 1-2 чаени лъжички захар /да убие най-киселото на доматите/, малко вегета и оставям да поври, докато се поизпари водата от доматите. Пасирам /не обичам в соса да ми се мотат парчета зеленчуци/ и добавям вода. След като заври слагам кюфтетата. Когато кюфтетата изплуват, изчаквам 10на минути и добавям малко червен пипер и 1с.л. брашно, разтворено във вода, за да сгъстя. Оставям да поври 5-10 минути и е готово

# 13
  • Мнения: 2 324
Аз до сега кюфтета с доматен сос не съм готвила, но когато ги правя с бял сос ги сварявам в соса, след като го направя.Трябва им макс.10-15 минути и са готови.

# 14
  • Мнения: 104
Благодаря ви, почвам ги, за довечера ще е това!

Общи условия

Активация на акаунт