Тутманик как се прави -моля за съвет

  • 12 035
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 474
Здравейте чета ви най редовно и доста от рецептите които сте пускали съм ги пробвала и са били наистина много вкусни за това се обръщам за съвет именно към вас.
Все се каня да направя и аз тутманик питала съм доста хора всеки ми казва продуктите на око но  нещо все не се решавам така да почна  затова ви моля  да кажете вие как го правите.Благодаря предварително.

# 1
  • Мнения: 16
Тутманик


2 яйца ,1 жълтък се отделя за намазване
100 гр разтопено краве масло +100 мл олио
20 гр. мая
1 ч.л захар
1.5 ч.л. сол
200 мл.прясно мляко
125 гр.кисело мляко (1 малка активия)
брашно ,колкото поеме
сирене


Маята се разтваря в част от прясното мляко ,прибавя се захарта и малко брашно,до получаването на рядка каша . След около 15 - 20 минути към шупналата мая се прибавя 1 цяло яйце и 1 белтък ,киселото мляко ,остатъка от прясното мляко,солта ,разбъркват се добре всички продукти и започваме да прибавяме по малко от предварително пресятото брашно.Замесваме много меко тесто ,да лепне по ръцете , и накрая добавяме по малко от мазнината и доизмесваме (някъде около две трети от нея). Готовото тесто се оставя да втасва на топло,докато удвои обема си . След това се разделя на три топки ,които се разточват ,намазват обилно с мазнина,поръсва се със сирене и се завива на руло ,усуква се и се поставя в предварително намаслена тава .Същото „упражнение“ се повтаря и с останалите две топки . Покриваме с кърпа и поставяме на топло да втаса . След това намазване с жълтък + мазнина и печем до готовност .След като се извади от фурната се намазва обилно с масло ,покрива се с кърпа и се оставя да си обиколи нивата   
Само да уточня ,че това тесто е за тава с малък диаметър 

# 2
  • Мнения: 16
това е рецептата на касиер от  този форум много е хубава рецептата и съм я пробвала

# 3
  • Мнения: 474
Много ти благодаря за бързият отговор ще я пробвам още днес  .

# 4
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Точно съм оставила и моя да втасва  Party .Ако има нещо -питай  Hug

# 5
  • Мнения: 474
момичета разточената кора колко трябва да е дебела

# 6
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
момичета разточената кора колко трябва да е дебела

мажа ръцете с мазнина и разточвам почти до прозрачно

# 7
  • Мнения: 27 524
Имам рецепти за 4 вида тутманици - с кисело мляко, вит, с газирана вода и с готово тесто. Искаш ли рецепта за някой?  Hug

# 8
  • Мнения: 474
Да разбирасе ако не ти представлява някаква трудност прати ми ги благодаря предварително

# 9
  • Мнения: 27 524
Тутманик с кисело мляко

2 и 1/2 ч.ч. брашно
4 яйца
200гр кисело мляко
200гр сирене
150 масло
1 ч.л. сода

Разбиват се яйцата, рпибавя се млякото с разтворената в него сода, натрошеното сирене и разтопеното масло. Разбърква се сместа и по малко се прибавя от пресятото брашно. Сипва се в добре намаслена тава и се пече в прдварително загрята на умерена Т° фурна.

Вит тутманик

500гр кисело мляко
сол
1 ч.л. сода
3 яйца
300гр сирене
брашно за умерено твърдо тесто
масло за намзаване

Омесва се гладко тесто и оставяме да почива 30мин. Разточваме го на голяма кора. Маназваме я обилно с разтопеното масло и поръсваме с плънката от натрошенето сирене, разбркано с разбитите яйца. Навиваме кората на руло, след това леко усукваме, навиваме в намаслената тава на охлюв и печем на умерена фурна.

Тутманик с газирана вода

250мл газирана вода (или лимонада)
3 с.л. олио
сол
3 яйца
300гр сирене
мая за хляб колкото орех
80гр масло
брашно за умерено меко тесто

Омесва се меко тесто от всички продукти, без сиренето. Разточваме го на кора и върху нея поръсваме натрошеното сирене. Навиваме кората на руло, нарязваме на парчета и нареждаме в намаслена тава с нареза нагоре. Върху всяко парче слагаме бучка масълце. Оставяме тутманика на топло, покрит с кърпа, да втаса, след което печем на умерена фурна до порозовяване.

С готовото тесто утре  Hug

# 10
  • Мнения: 474
Благодаря Блонди сега  направих  тутманика и стана разкошен малкия не спира да яде .Благодаря ви момичета за рецептите  разкошни сте.

# 11
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
 nonchetooO , по коя рецепта на Блонди направи тутманика?То те сигурно всичките ще са хубави Heart Eyes.

Блонди, много вкусно звучат и трите тутманика, чудя се с кой да започна Hug.

nonchetooO , ето ти две предложения и от мен :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg13536430#msg13536430
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg14009541#msg14009541

# 12
  • Мнения: 27 524
Ето и двата с готово тесто  Hug

500гр тесто
2 кафени чашки мазнина
1 ч.ч. натрошено сирене
1 яйце за намазване

Разделя се тестото на 6 топки и се разточват на питки с диаметър 20см. Намазват се с част от затоплената мазнина и се слепват по 3. Получените две питки се разточват на кори с диаметър на тавичката, в която ще печете. Разстиламе едната на дъното и поръсваме с натрошеното сирене. Слагаме отгоре другата кора, намазваме я с останалата мазнина и разбитото яйце. Оставяме тутманика покрит с кърпа на топло. Печем на умерена, предварително загрята фурна.

500гр тесто
400гр сирене
200гр мазнина
6 яйца
2 с.л. кисело мляко

Разделя се тестото на 4 равни части. От всяка се разточва кора с диаметъра на тавата. Прави се плънка от натрошеното сирене и разбитите яйцаа. В намаслена тавичка слагаме първата кора, поръсваме с мазнина и плънка. Повтаря се същото до последната кора, която отгоре поръсваме само с мазнина. Нарязва се тутманика на квадрати, намазва се с разбитото кисело мляко и се пече в загрята, силна фурна.

# 13
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
навремето правех някакъв мързелив тутманик. Нищо не се пипа с ръка. Само объркваш разните му там продукти в купата, изсипваш и печеш...
Но беше отдавна и не я помня рецептичката  ooooh! Blush

# 14
  • Мнения: 474
Снощи правих  този с киселото млеко   сега  малкия пак ме кара да му правя  но все още се чудя на кой да се спра всички са доста апетитни

Общи условия

Активация на акаунт